Fánky, rovnako ako šišky, nesmú v období fašiangov chýbať na stole. Fánky, tiež u nás známe ako „božie milosti“ alebo aj „anjelské krídla“ predstavujú vysmážané sladké pečivo, ktoré sa pred podávaním obaľuje v cukre. Ide o sladkú maškrtu, ktorá sa dokonca v minulosti pripravovala len počas výnimočných udalostí – ako napríklad svadba alebo aj Veľká noc.
Ich finálny vzhľad je len a len na vás. Môžete ich poňať ako jednoduché obdĺžniky, alebo stočiť do špirály či dokonca nakrájať na tyčinky, alebo im dodať zaujímavý tvar pomocou formičiek.
Vyskúšaj aj: Francúzsky toast na sladko: Z toastového chleba, z vianočky i plnený
Zdroj: Depositphotos
Fánky s kyslou smotanou a maslom
- 300 g hladkej múky
- 70 g masla
- 2 žĺtky
- 6 lyžíc kyslej smotany
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice rumu
- štipka soli
Postup: V miske spracujeme všetky suroviny a pripravíme si cesto. Cesto rozvaľkáme a nakrájame na menšie obdĺžniky. Do každého obdĺžnika urobíme dva zárezy. Takto pripravené fánky vysmažíme vo vyhriatom oleji. Po vypražení ich necháme stiecť z oleja a posypeme práškovým cukrom.
Fánky so smotanou, ale bez masla
- 500 g hladkej špeciálnej múky
- 350 ml kyslej smotany
- 4 žĺtky
- 1 väčšie vajíčko
- ½ lyžičky soli
- 100 ml mlieka
- 1 kocka droždia
- 3 lyžice kryštálového cukru
- práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
- olej na vysmážanie
Postup: Ako prvé si pripravíme kvások z mlieka, droždia a kryštálového cukru. Kým sa nám kvások urobí, do misky si preosejeme múku, pridáme smotanu, žĺtky i vajíčko, soľ. Napokon pridáme aj hotový kvások a vyhnetieme si cesto. Pripravené cesto prekryjeme bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí ho vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosky, vyvaľkáme na tenší plat a nakrájame na menšie obdĺžniky. Do stredu každého spravíme zárez a vysmažíme v rozpálenom oleji.
V miske si zmiešame práškový cukor s vanilkovým a vysmažené fánky v ňom obalíme.
Odporúčame: Domáca mliečna ryža pre deti i dospelých: 5 receptov, ktoré si zamiluješ
Zdroj: Depositphotos
Fánky s rumom
- 380 g polohrubej múky
- 2 žĺtky
- 50 g stuženého tuku
- 1 lyžica cukru
- 2 dcl kyslej smotany
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica rumu
- štipka soli
- olej na vysmážanie
- práškový a vanilkový cukor na posypanie
Postup: Do misky si preosejeme múku, do ktorej nastrúhame maslo. Pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, prášok do pečiva, rum a smotanu. Vymiesime si cesto, ktoré necháme prikryté odstáť aspoň pol hodiny. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plat s hrúbkou 2 mm. Narežeme ho na obdĺžniky, do stredu ktorých spravíme menší zárez alebo aj dva. Fánky vysmažíme v rozohriatom oleji do zlatista. Hotové ich posypeme vanilkovým i práškovým cukrom z oboch strán.