Recept: Kváskový špaldový mazanec

Mazanec je tradičný symbol Veľkej noci, ktorý sa podáva ako slávnostný chlieb. Nie je to vianočka, aj keď mazanec sa tiež robí pletený, ale najčastejšie je v tvare bochníka. V mazanci kedysi neboli ani sušené hrozienka, brusnice a na povrchu nebol posypaný mandľami - len potretý vajíčkom. V dnešnej "bohatej" dobe sme si ho postupne vylepšili a konzumujeme ho viac na sladko, práve ako náhradu vianočky.


Na rozkvas budete potrebovať:

  • 25 g ražného kvásku
  • 20 g práškového cukru
  • 90 g hladkej špaldovej múky
  • 40 g vlažnej vody


Do kvásku pridajte vodu - rozmiešajte, pridajte cukor a múku. Vznikne vám husté cestíčko, ktoré dajte do misy a prikryte ju. Moje cestíčko som pripravila večer a nechala som ho celú noc v rúre (vypnutej). Ráno okolo 9. hodiny bolo pekne nabublané  a takmer 3-násobne zväčšilo svoj objem.

 

Odporúčame prečítať: Cuketové jednohubky s minipárkami

Kváskový špaldový mazanec

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto budete potrebovať:

  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • celý rozkvas
  • 80 g trstinového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 120 g masla (vyberte ho skôr z chladničky)
  • 10 g soli
  • kôru z jedného bio citróna
  • koreniny (mletý zázvor, mletý muškátový oriešok, mletá škorica, mletý hrebíček) – koreniny nemusíte dávať, ale môžete použiť ich zmes, alebo len niektorú z nich
  • sušené brusnice namočené v dvoch lyžiciach rumu – nie sú tiež nutné

 

Odporúčame prečítať: Krémová polievka s medvedím cesnakom

Kváskový špaldový mazanec

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Do väčšej misy preložte rozkvas, pridajte polovicu vlažného mlieka, 3 rozšľahané žĺtky a dobre premiešajte. Potom pridajte cukor, kôru z citróna a postupne zmiešavajte s preosiatou múkou. Je výhodné pracovať s robotom.  Postupne pridávajte ešte mlieko. Keď máte múku zapracovanú, pridávajte po malých kúskoch maslo a až keď je dobre zapracované, pridajte soľ a namočené brusnice s rumom. Cesto som miesila za pomoci robota asi 15 minút. Ak to budete robiť ručne, bude trvať miesenie dlhšie. Hotové cesto sa odlepuje od misy, je lesklé a tvoria sa v ňom bublinky. Vytvarujte cesto do bochníka, prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť.


Ja som mala cesto hotové o 10. hodine a kyslo do 17. hodiny v mise. Potom som ho vybrala na múkou posypanú  pracovnú plochu a rozdelila som ho na tri diely. Každý diel riadne poprekladajte (ako pri  príprave chlebíka) a vložte ho do múkou vysypanej ošatky. Ošatku vložte do igelitu a nechajte kysnúť tak, aby cesto minimálne zdvojnásobilo svoj objem. U mňa ten proces trval do 20. hodiny.


Rozohrejte rúru na 200°C aj s plechom, na ktorom budete piecť. Na drevený lopárik si dajte papier na pečenie a na tento vyklopte bochník z ošatky. Očistite bochník od múky a natrite ho buď osladeným mliekom, alebo rozšľahaným vajíčkom. Bochník môžete posypať mandľami. Takto pripravený bochník opatrne presuňte na rozpálený plech a vložte ho do rúry.


Pečte 10 minút pri 200°C a potom znížte teplotu na 170°C a pečte ešte asi 25-30 minút. Ak vám povrch bochníka rýchlo hnedne, prikryte ho alobalom. Urobte si priebežne skúšku špajľou, tá musí ostať po zapichnutí suchá. Nepečte mazanec zbytočne dlho, lebo vám vyschne a bude sa drobiť. Po upečení prikryte mazanec čistou ľanovou utierkou a nechajte úplne vychladiť.

 

Odporúčame prečítať: Recept na vitamínovú bombu v podaní cvikovej polievky

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

06.04.2017 13:33

mňam, dala by som si :-)

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

06.04.2017 14:46

asi nie, možno by som ochutnala, ale mám rada klasickú vôňu a chuť chlebíka...

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

06.04.2017 16:04

Takýto domáci je najlepší, už sa len zahryznúť!

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

06.04.2017 17:35

Aj by som skúsila upiecť, len neviem ako je možné získať kvások. Mamka ho robievala, len žiaľ, nikdy som sa o to nezaujímala :(

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.