Recept: Kváskový špaldový mazanec

Tradičný kváskový špaldový mazanec na Veľkú noc

Mazanec je tradičný symbol Veľkej noci, ktorý sa podáva ako slávnostný chlieb. Nie je to vianočka, aj keď mazanec sa tiež robí pletený, ale najčastejšie je v tvare bochníka. V mazanci kedysi neboli ani sušené hrozienka, brusnice a na povrchu nebol posypaný mandľami - len potretý vajíčkom. V dnešnej "bohatej" dobe sme si ho postupne vylepšili a konzumujeme ho viac na sladko, práve ako náhradu vianočky.


Na rozkvas budete potrebovať:

  • 25 g ražného kvásku
  • 20 g práškového cukru
  • 90 g hladkej špaldovej múky
  • 40 g vlažnej vody


Do kvásku pridajte vodu - rozmiešajte, pridajte cukor a múku. Vznikne vám husté cestíčko, ktoré dajte do misy a prikryte ju. Moje cestíčko som pripravila večer a nechala som ho celú noc v rúre (vypnutej). Ráno okolo 9. hodiny bolo pekne nabublané  a takmer 3-násobne zväčšilo svoj objem.

 

Odporúčame prečítať: Cuketové jednohubky s minipárkami

Kváskový špaldový mazanec

Zdroj: Shutterstock®

Na cesto budete potrebovať:

  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • celý rozkvas
  • 80 g trstinového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 120 g masla (vyberte ho skôr z chladničky)
  • 10 g soli
  • kôru z jedného bio citróna
  • koreniny (mletý zázvor, mletý muškátový oriešok, mletá škorica, mletý hrebíček) – koreniny nemusíte dávať, ale môžete použiť ich zmes, alebo len niektorú z nich
  • sušené brusnice namočené v dvoch lyžiciach rumu – nie sú tiež nutné

 

Odporúčame prečítať: Krémová polievka s medvedím cesnakom

Kváskový špaldový mazanec

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

Do väčšej misy preložte rozkvas, pridajte polovicu vlažného mlieka, 3 rozšľahané žĺtky a dobre premiešajte. Potom pridajte cukor, kôru z citróna a postupne zmiešavajte s preosiatou múkou. Je výhodné pracovať s robotom.  Postupne pridávajte ešte mlieko. Keď máte múku zapracovanú, pridávajte po malých kúskoch maslo a až keď je dobre zapracované, pridajte soľ a namočené brusnice s rumom. Cesto som miesila za pomoci robota asi 15 minút. Ak to budete robiť ručne, bude trvať miesenie dlhšie. Hotové cesto sa odlepuje od misy, je lesklé a tvoria sa v ňom bublinky. Vytvarujte cesto do bochníka, prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť.


Ja som mala cesto hotové o 10. hodine a kyslo do 17. hodiny v mise. Potom som ho vybrala na múkou posypanú  pracovnú plochu a rozdelila som ho na tri diely. Každý diel riadne poprekladajte (ako pri  príprave chlebíka) a vložte ho do múkou vysypanej ošatky. Ošatku vložte do igelitu a nechajte kysnúť tak, aby cesto minimálne zdvojnásobilo svoj objem. U mňa ten proces trval do 20. hodiny.


Rozohrejte rúru na 200°C aj s plechom, na ktorom budete piecť. Na drevený lopárik si dajte papier na pečenie a na tento vyklopte bochník z ošatky. Očistite bochník od múky a natrite ho buď osladeným mliekom, alebo rozšľahaným vajíčkom. Bochník môžete posypať mandľami. Takto pripravený bochník opatrne presuňte na rozpálený plech a vložte ho do rúry.


Pečte 10 minút pri 200°C a potom znížte teplotu na 170°C a pečte ešte asi 25-30 minút. Ak vám povrch bochníka rýchlo hnedne, prikryte ho alobalom. Urobte si priebežne skúšku špajľou, tá musí ostať po zapichnutí suchá. Nepečte mazanec zbytočne dlho, lebo vám vyschne a bude sa drobiť. Po upečení prikryte mazanec čistou ľanovou utierkou a nechajte úplne vychladiť.

 

Odporúčame prečítať: Recept na vitamínovú bombu v podaní cvikovej polievky

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

06.04.2017 17:35

Aj by som skúsila upiecť, len neviem ako je možné získať kvások. Mamka ho robievala, len žiaľ, nikdy som sa o to nezaujímala :(

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

06.04.2017 16:04

Takýto domáci je najlepší, už sa len zahryznúť!

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

06.04.2017 14:46

asi nie, možno by som ochutnala, ale mám rada klasickú vôňu a chuť chlebíka...

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

06.04.2017 13:33

mňam, dala by som si :-)

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.