Mazanec je tradičný symbol Veľkej noci, ktorý sa podáva ako slávnostný chlieb. Nie je to vianočka, aj keď mazanec sa tiež robí pletený, ale najčastejšie je v tvare bochníka. V mazanci kedysi neboli ani sušené hrozienka, brusnice a na povrchu nebol posypaný mandľami - len potretý vajíčkom. V dnešnej "bohatej" dobe sme si ho postupne vylepšili a konzumujeme ho viac na sladko, práve ako náhradu vianočky.
Na rozkvas budete potrebovať:
- 25 g ražného kvásku
- 20 g práškového cukru
- 90 g hladkej špaldovej múky
- 40 g vlažnej vody
Do kvásku pridajte vodu - rozmiešajte, pridajte cukor a múku. Vznikne vám husté cestíčko, ktoré dajte do misy a prikryte ju. Moje cestíčko som pripravila večer a nechala som ho celú noc v rúre (vypnutej). Ráno okolo 9. hodiny bolo pekne nabublané a takmer 3-násobne zväčšilo svoj objem.
Odporúčame prečítať: Cuketové jednohubky s minipárkami
Na cesto budete potrebovať:
- 500 g špaldovej hladkej múky
- 3 žĺtky
- celý rozkvas
- 80 g trstinového cukru
- 250 ml mlieka
- 120 g masla (vyberte ho skôr z chladničky)
- 10 g soli
- kôru z jedného bio citróna
- koreniny (mletý zázvor, mletý muškátový oriešok, mletá škorica, mletý hrebíček) – koreniny nemusíte dávať, ale môžete použiť ich zmes, alebo len niektorú z nich
- sušené brusnice namočené v dvoch lyžiciach rumu – nie sú tiež nutné
Odporúčame prečítať: Krémová polievka s medvedím cesnakom
Príprava:
Do väčšej misy preložte rozkvas, pridajte polovicu vlažného mlieka, 3 rozšľahané žĺtky a dobre premiešajte. Potom pridajte cukor, kôru z citróna a postupne zmiešavajte s preosiatou múkou. Je výhodné pracovať s robotom. Postupne pridávajte ešte mlieko. Keď máte múku zapracovanú, pridávajte po malých kúskoch maslo a až keď je dobre zapracované, pridajte soľ a namočené brusnice s rumom. Cesto som miesila za pomoci robota asi 15 minút. Ak to budete robiť ručne, bude trvať miesenie dlhšie. Hotové cesto sa odlepuje od misy, je lesklé a tvoria sa v ňom bublinky. Vytvarujte cesto do bochníka, prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť.
Ja som mala cesto hotové o 10. hodine a kyslo do 17. hodiny v mise. Potom som ho vybrala na múkou posypanú pracovnú plochu a rozdelila som ho na tri diely. Každý diel riadne poprekladajte (ako pri príprave chlebíka) a vložte ho do múkou vysypanej ošatky. Ošatku vložte do igelitu a nechajte kysnúť tak, aby cesto minimálne zdvojnásobilo svoj objem. U mňa ten proces trval do 20. hodiny.
Rozohrejte rúru na 200°C aj s plechom, na ktorom budete piecť. Na drevený lopárik si dajte papier na pečenie a na tento vyklopte bochník z ošatky. Očistite bochník od múky a natrite ho buď osladeným mliekom, alebo rozšľahaným vajíčkom. Bochník môžete posypať mandľami. Takto pripravený bochník opatrne presuňte na rozpálený plech a vložte ho do rúry.
Pečte 10 minút pri 200°C a potom znížte teplotu na 170°C a pečte ešte asi 25-30 minút. Ak vám povrch bochníka rýchlo hnedne, prikryte ho alobalom. Urobte si priebežne skúšku špajľou, tá musí ostať po zapichnutí suchá. Nepečte mazanec zbytočne dlho, lebo vám vyschne a bude sa drobiť. Po upečení prikryte mazanec čistou ľanovou utierkou a nechajte úplne vychladiť.
Odporúčame prečítať: Recept na vitamínovú bombu v podaní cvikovej polievky