Recept: Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy

Väčšina z vás vyhľadáva koláče s ovocím a bez zbytočných krémov, a presne tomu dnešný citrónový chlebíček zodpovedá.

 

Je krásne citrónový, šťavnatý  so sviežim krémom z čerstvého syra a kyslej smotany. Vyzdobte si ho podľa toho k akej príležitosti ho pripravujete, chutiť bude aj preliaty kvalitnou čokoládou, chrumkavou citrónovou polevou, alebo s čerstvým ovocím. Mne chutí len tak bez akejkoľvek polevy, či krému. V jednoduchosti je krása!

 

 

Budete potrebovať ( pre 20 cm formu):

  • 2 bio citróny
  • 120 g mletých mandlí
  • 80 g ryžovej múky
  • 3 vajcia
  • 150g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva ( bez lepku)
  • štipku soli

 

Odporúčame prečítať: Expresný banánový dezert

Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy

Zdroj: Shutterstock®

Na sirup:

  • 1 polievkovú lyžicu vody
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 50 ml citrónovej šťavy

 

Na krém:

  • 100 g čerstvého neochuteného syra  (alebo mascarpone) bez laktózy
  • 80 g kyslej smotany 20% ( bez laktózy)

 

Odporúčame prečítať: Babičkine kysnuté záviny s tromi plnkami

Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

2 bio citróny umyte a vložte ich celé do vriacej vody, varte cca. 40 minút. Vyberte ich z vody, nechajte ich mierne ochladiť, vyberte z nich jadierka a v mixéri ich rozmixujte na kašu. Nechajte vychladnúť.

 

Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Do tejto hmoty pridajte citrónovú kašu a dobre premiešajte. Na záver v miešajte mleté mandle, ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou. Cesto vložte do formy na chlebíček a vrch zarovnajte. Ja som formu vyložila papierom na pečenie, ktorý som jemne natrela olejom. Pečte pri teplote 170°C, cca. 35 – 45 minút. Urobte si skúšku drevenou špajľou.

 

Pripravte si sirup  tak, že krátko prevaríte vodu s cukrom ( 2-3 minúty stačia) a potom primiešajte citrónovú šťavu. Upečený chlebíček vyberte z rúry, ale nechajte ho vo forme 10 minút. Potom ho husto poprepichujte špajľou a prelejte pripraveným sirupom. Chlebíček nechajte vo forme úplne vychladnúť. Povrch natrite krémom, ktorý ste pripravili zmiešaním čerstvého syra a smotany.

 

Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Domáce raw tyčinky

3 komentárov
Mária Maxianová

Mária Maxianová

06.04.2017 17:38

pečiem citrónovy chlebík, ale s lepkom :-)

Vaše meno:

Nikola Kovalčíková

Nikola Kovalčíková

11.04.2017 10:13

vyzerá to chutne :) tým lepšie, že bez lepku, určite vyskúšam

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

18.04.2017 11:23

Tie citróny pôsobia veľmi osviežujúco :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE