Jar je ideálnym obdobím na to, aby sme do jedálnička zaradili čerstvé a sezónne suroviny. Jednou z najobľúbenejších jarných ingrediencií je práve medvedí cesnak, ktorý nielen skvele chutí, ale zároveň má množstvo priaznivých účinkov na zdravie. Je bohatý na antioxidanty, podporuje imunitu a skvele sa hodí do polievok, šalátov aj nátierok.
Ak máte radi jednoduché, no zároveň výživné a svieže recepty, tvarohové nátierky s medvedím cesnakom budú tou správnou voľbou. V tomto článku nájdete až 7 rôznych variácií, ktoré si zamilujete – od klasiky s vajíčkom až po moderné spojenie s avokádom či sušenými paradajkami. Inšpirujte sa a prineste do svojej kuchyne jar v tej najchutnejšej podobe!
Najlepšie tvarohové nátierky s medvedím cesnakom:
1. Tvarohová nátierka z medvedieho cesnaku a taveného syra
- jemný tvaroh
- ½ taveného syra
- 1 cibuľa
- pažítka
- listy medvedieho cesnaku
Postup: Nakrájame si na drobno cibuľu, pažítku a listy medvedieho cesnaku. Do misky dáme tvaroh a polovicu taveného syru. Premiešame a pridáme nakrájanú cibuľu, pažítku a medvedí cesnak. Nátierku opäť premiešame a podávame s pečivom.
2. Tvarohová nátierka s medvedím cesnakom a vajíčkom
- jemný tvaroh
- 2 vajcia natvrdo
- lyžička horčice
- štipka soli
- listy medvedieho cesnaku
Postup: Vajcia ošúpeme a nasekáme na malé kúsky. Do misky dáme tvaroh, pridáme horčicu, soľ a premiešame. Potom primiešame nasekané vajcia a nadrobno pokrájaný medvedí cesnak. Podávame na čerstvom chlebe alebo ako plnku do sendvičov.
3. Tvarohová nátierka s medvedím cesnakom a reďkovkou
- jemný tvaroh
- 4 reďkovky
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- listy medvedieho cesnaku
Postup: Reďkovky nastrúhame na jemno a necháme chvíľu postáť, potom z nich vytlačíme šťavu. V miske zmiešame tvaroh so soľou a korením, pridáme nastrúhané reďkovky a nasekaný medvedí cesnak. Všetko premiešame a servírujeme ako sviežu jarnú nátierku.
4. Tvarohová nátierka s bryndzou a medvedím cesnakom
- jemný tvaroh
- bryndza (v pomere 1:1 s tvarohom)
- čierne korenie
- listy medvedieho cesnaku
Postup: V miske dobre premiešame tvaroh s bryndzou. Pridáme mletú papriku, trošku čierneho korenia a nasekaný medvedí cesnak. Môžeme všetko rozmixovať. Výborne sa hodí na chlieb s chrumkavou kôrkou alebo ako pohostenie k vínu.
Freepik5. Tvarohová nátierka s kozím syrom a medvedím cesnakom
- jemný tvaroh
- mäkký kozí syr (napr. typu „chèvre“) – cca 50 g
- štipka soli
- štipka drvenej rasce
- listy medvedieho cesnaku
Postup: Kozí syr rozmiešame s tvarohom dohladka, pridáme štipku soli a trochu drvenej rasce. Primiešame nasekaný medvedí cesnak a necháme krátko odležať v chladničke. Podávame napríklad na grahamových hriankach.
6. Ľahká tvarohová nátierka s avokádom a medvedím cesnakom
- jemný tvaroh
- ½ zrelého avokáda
- citrónová šťava (1 ČL)
- čierne korenie
- listy medvedieho cesnaku
Postup: Avokádo roztlačíme vidličkou a zmiešame ho s tvarohom. Pridáme citrónovú šťavu, korenie a nadrobno nasekaný medvedí cesnak. Nátierka je ľahká, výživná a skvelo sa hodí na raňajky či desiatu.
7. Tvarohová nátierka s medvedím cesnakom a sušenými paradajkami
- hrudkový tvaroh
- 4–5 kúskov sušených paradajok v oleji
- lyžička oleja z paradajok (voliteľné)
- štipka oregana alebo bazalky
- listy medvedieho cesnaku
Postup: Sušené paradajky nakrájame na malé kúsky. V miske ich zmiešame s tvarohom, prípadne pridáme aj trochu oleja z paradajok pre výraznejšiu chuť. Dochutíme štipkou sušenej bazalky alebo oregana a primiešame nasekaný medvedí cesnak. Skvelo chutí na chrumkavom pečive alebo ako dip ku krekrom.
Tipy, ako podávať tvarohovú nátierku s medvedím cesnakom
Tvarohové nátierky s medvedím cesnakom chutia najlepšie čerstvo pripravené a podávané s kvalitným pečivom. Skvelou voľbou je kváskový chlieb, grahamové rožky, celozrnné toasty či domáce chlebíky z obilných múk. Pre extra chrumkavý zážitok si pečivo môžeš pred podávaním krátko opiecť na panvici alebo v hriankovači. Nátierky tiež výborne vyniknú na chlebíčkoch, jednohubkách alebo ako základ pod plátky reďkovky, paradajky, vajíčka či uhoriek.
Ak si chceš dopriať nátierku netradične, použi ju ako náplň do tortilly, pita chleba alebo ako krémovú zložku do zeleninových wrapov. Môžeš ju tiež podávať ako dip ku krekrom, tyčinkám alebo čerstvej zelenine – napríklad mrkve, stopkovému zeleru či paprike. Pre slávnostnejší efekt ju ozdob pažítkou, klíčkami alebo jedlými kvetmi – a jednoduchá nátierka sa razom zmení na elegantné pohostenie.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik
Aktualizovaný článok: 25.03.2025