Medvedí cesnak je gurmánska špecialita a domáca lekárnička v jednom. Sezóna medvedieho cesnaku je už tu a využitie medvedieho cesnaku v kuchyni je na nezaplatenie! Chuť medvedieho cesnaku je totiž fantastická, a preto vám prinášame recepty z medvedieho cesnaku. Dnes to bude domáci čerstvý chlieb s cesnakovým maslom.
Pripravte si z medvedieho cesnaku spolu s nami výborný chlieb! Práve pikantný medvedí cesnak mu dodá neodolateľnú chuť! A ak ste si z lesa doniesli tejto zelenej dobroty navyše, pripravte si z nej aj bylinkové maslo. Vynikajúci tip na horúce hrianky! Príprava receptu je skutočne veľmi jednoduchá.
Výborný chlieb s medvedím cesnakom
Domáci chlebík + bylinkové maslo + medvedí cesnak - čo budeme na túto dokonalú kombináciu potrebovať?
- 250 g špaldovej celozrnnej múky
- 250 g špaldovej hladkej múky
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 350 ml vlažného kozieho mlieka
- 1 lyžicu cukru
- 175 ml olivového oleja
- 1 lyžicu soli
- 3 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku
Odporúčame: Recept: Losos s medvedím cesnakom
Domáci chlieb s medvedím cesnakom - príprava receptu
Obe múky preosejeme do misky, uprostred urobíme jamku. Je dôležité, aby sa múka prevzdušnila, chlebík bude vláčnejší. Droždie rozdrobíme do 100 ml mlieka s cukrom a vylejeme do jamky v múke. Zakryjeme čistou utierkou a položíme na teplé miesto, necháme 1/2 hodiny kysnúť. Zvyšné mlieko zmiešame so soľou, 2 lyžice oleja, zmes vylejeme k múke s vykysnutým kváskom a vypracujeme hladké cesto. Umyté lístky medvedieho cesnaku nasekáme nadrobno a zmiešame so zvyšným olejom. Formu na srnčí chrbát vystelieme papierom na pečenie.
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, ešte ho premiesime a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Potrieme ju olejom zmiešaným s cesnakom, stočíme ako roládu a potom nakrájame asi na 2 cm plátky. Poukladáme do formy každý plátok, presne ako pečené buchty. Potrieme olejom s medvedím cesnakom a necháme ešte asi pol hodinu vykysnúť. Pečieme asi 50 minút dozlatista v rúre predhriatej na 180 °C. Po dopečení vyklopíme a podávame ešte mierne teplý, napríklad s bylinkovým maslom.
Odporúčame prečítať: Domáci škvarkový závin s brusnicami
Ako pripraviť chutné bylinkové maslo?
- 250 g masla
- 1 hrsť čerstvý medvedí cesnak (potom nasekaný medvedí cesnak)
- 1 lyžičku nerafinovanej morskej soli
Zmäknuté maslo dôkladne rozmiešame s najemno nakrájaným medvedím cesnakom a soľou. Vytvoríme valček a zabalíme do potravinovej fólie. Dáme do chladničky na dve hodinky stuhnúť. Podávame na čerstvé pečivo alebo na pečené mäsko.
Recepty pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková
Viac mojich preceptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk
Aktualizované na 06.03.2024