Jar je ideálnym obdobím na objavovanie chutí prírody – a medvedí cesnak patrí medzi najvyhľadávanejšie poklady sezóny. Má jemnú cesnakovú arómu, posilňuje imunitu, čistí krv a podporuje trávenie. Ak ste si ho práve nazbierali, neváhajte ho premeniť na voňavý, teplý a rýchly obed či večeru. Placky s medvedím cesnakom sú ideálnym spôsobom, ako si ho vychutnať naplno.
Nazbierali ste si kopec medvedieho cesnaku? Zmiešajte ho s parmezánom, vajíčkami, pažítkou a múkou. V tenkej vrstve nalejte na panvicu a vypražte na poctivej bravčovej masti. Pokvapkajte pikantným jogurtovým dipom. Garantujeme rýchly, dokonalý a neodolateľný labužnícky zážitok!
Recept na placky s medvedím cesnakom
- 2 vajíčka
- 1 lyžičku soli
- 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
- 500 ml kozieho mlieka
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 2 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku alebo čerstvého špenátu
- 3 lyžice nasekanej pažítky
- domácu bravčovú masť na vyprážanie
Postup prípravy placiek s medvedím cesnakom
Rozšľaháme vajcia, soľ, parmezán a mlieko, postupne pridáme múku. Cesto necháme asi pol hodinku odpočívať, primiešame nakrájaný medvedí cesnak alebo lístky špenátu a nasekanú pažítku. Liatinovú panvicu potrieme masťou a dozlatista opečieme placky. Podávame teplé, posypané pažítkou a špenátom s bylinkovým dipom a kozou srvátkou.
Jana Štrbková, www.medovemotuzy.skRecept na jogurtový dip potrebujete
- 100 g ovčieho jogurtu
- strúčik cesnaku
- 250 g plnotučného tvarohu
- vetvičku kôpru
- medvedí cesnak
- soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
Postup: Do jogurtu s tvarohom zmiešame prelisovaný cesnak a najemno nasekané bylinky. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Podávame k plackám s medvedím cesnakom.
Tipy na obmenu receptu na placky s medvedím cesnakom:
- Namiesto špaldovej múky môžete použiť klasickú hladkú múku alebo bezlepkovú alternatívu.
- Parmezán môžete nahradiť ovčím syrom, čedarom alebo vegánskou alternatívou.
- Do cesta môžete primiešať aj postrúhanú cuketu, mrkvu či trochu štipľavej papriky pre výraznejšiu chuť.
- Na vrch môžete pridať volské oko, pečené tofu alebo pražené tekvicové semienka.
- Mlieko môžete nahradiť rastlinným variantom – napríklad ovseným, mandľovým alebo sójovým.
- Namiesto pažítky môžete použiť jarnú cibuľku, koriander či petržlen pre inú bylinkovú arómu.
- Cesto môžete vylepšiť lyžicou kyslej smotany alebo bieleho jogurtu pre extra vláčnosť.
- Placky môžete piecť aj v rúre na papieri na pečenie – bez vyprážania budú ľahšie stráviteľné.
Čo iné podávať k plackám z medvedieho cesnaku?
- Bylinkový dip alebo tvarohová nátierka: Jemný krémový doplnok podčiarkne cesnakovú chuť placiek a zároveň osvieži.
- Zeleninový šalát: Čerstvá zelenina s ľahkým dresingom dodá jedlu sviežosť a vyváži mastnejšie placky.
- Nakladaná zelenina: Kyslé uhorky, červená cibuľka alebo kvasená kapusta skvele kontrastujú s výraznou chuťou medvedieho cesnaku.
- Polievka ako predjedlo: Krémová zemiaková alebo hrášková polievka vytvorí s plackami výdatný a chutný obed.
- Volské oko alebo vajce na mäkko: Pridané vajíčko dodá jedlu bielkoviny a výborne sa hodí k bylinkovej chuti.
- Syrový tanier: Kvalitné ovčie alebo kozí syr podčiarkne prírodný charakter jedla a poteší chuťové poháriky.
Skladovanie placiek z medvedieho cesnaku
Ak vám nejaké placky ostanú, nechajte ich úplne vychladnúť a potom ich uložte do uzatvárateľnej nádoby alebo zabaľte do potravinovej fólie. V chladničke ich môžete skladovať približne 2 dni. Pred podávaním ich odporúčame krátko ohriať na suchej panvici alebo v rúre, aby si zachovali chrumkavosť. Mraziť ich neodporúčame, pretože by po rozmrazení mohli stratiť svoju štruktúru.
Placky z medvedieho cesnaku sú ideálnou jarnou pochúťkou, ktorú si môžete pripraviť rýchlo, chutne a s minimálnou námahou. Vďaka kombinácii čerstvých byliniek, syra a jednoduchého cesta sú nielen výživné, ale aj mimoriadne voňavé. Podávajte ich s obľúbeným dipom, šalátom alebo len tak – zaručene si získajú každého pri stole.
Recepty pripravila, nastajlovala a odofotila: Jana Štrbková
Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk
Aktualizovaný článok: 07.04.2025