Recept: Placky s medvedím cesnakom a jogurtovým dipom

placky s medvedím cesnakom

Jar je ideálnym obdobím na objavovanie chutí prírody – a medvedí cesnak patrí medzi najvyhľadávanejšie poklady sezóny. Má jemnú cesnakovú arómu, posilňuje imunitu, čistí krv a podporuje trávenie. Ak ste si ho práve nazbierali, neváhajte ho premeniť na voňavý, teplý a rýchly obed či večeru. Placky s medvedím cesnakom sú ideálnym spôsobom, ako si ho vychutnať naplno.

Nazbierali ste si kopec medvedieho cesnaku? Zmiešajte ho s parmezánom, vajíčkami, pažítkou a múkou. V tenkej vrstve nalejte na panvicu a vypražte na poctivej bravčovej masti. Pokvapkajte pikantným jogurtovým dipom. Garantujeme rýchly, dokonalý a neodolateľný labužnícky zážitok!

Recept na placky s medvedím cesnakom

  • 2 vajíčka
  • 1 lyžičku soli
  • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
  • 500 ml kozieho mlieka
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 2 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku alebo čerstvého špenátu
  • 3 lyžice nasekanej pažítky
  • domácu bravčovú masť na vyprážanie

Postup prípravy placiek s medvedím cesnakom

 Rozšľaháme vajcia, soľ, parmezán a mlieko, postupne pridáme múku. Cesto necháme asi pol hodinku odpočívať, primiešame nakrájaný medvedí cesnak alebo lístky špenátu a nasekanú pažítku. Liatinovú panvicu potrieme masťou a dozlatista opečieme placky. Podávame teplé, posypané pažítkou a špenátom s bylinkovým dipom a kozou srvátkou.

recepty s medvedím cesnakom
Jana Štrbková, www.medovemotuzy.sk

Recept na jogurtový dip potrebujete

  • 100 g ovčieho jogurtu
  • strúčik cesnaku
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • vetvičku kôpru
  • medvedí cesnak
  • soľ a čerstvo zomleté čierne korenie

Postup: Do jogurtu s tvarohom zmiešame prelisovaný cesnak a najemno nasekané bylinky. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Podávame k plackám s medvedím cesnakom.

Tipy na obmenu receptu na placky s medvedím cesnakom:

  • Namiesto špaldovej múky môžete použiť klasickú hladkú múku alebo bezlepkovú alternatívu.
  • Parmezán môžete nahradiť ovčím syrom, čedarom alebo vegánskou alternatívou.
  • Do cesta môžete primiešať aj postrúhanú cuketu, mrkvu či trochu štipľavej papriky pre výraznejšiu chuť.
  • Na vrch môžete pridať volské oko, pečené tofu alebo pražené tekvicové semienka.
  • Mlieko môžete nahradiť rastlinným variantom – napríklad ovseným, mandľovým alebo sójovým.
  • Namiesto pažítky môžete použiť jarnú cibuľku, koriander či petržlen pre inú bylinkovú arómu.
  • Cesto môžete vylepšiť lyžicou kyslej smotany alebo bieleho jogurtu pre extra vláčnosť.
  • Placky môžete piecť aj v rúre na papieri na pečenie – bez vyprážania budú ľahšie stráviteľné.

Čo iné podávať k plackám z medvedieho cesnaku?

  • Bylinkový dip alebo tvarohová nátierka: Jemný krémový doplnok podčiarkne cesnakovú chuť placiek a zároveň osvieži.
  • Zeleninový šalát: Čerstvá zelenina s ľahkým dresingom dodá jedlu sviežosť a vyváži mastnejšie placky.
  • Nakladaná zelenina: Kyslé uhorky, červená cibuľka alebo kvasená kapusta skvele kontrastujú s výraznou chuťou medvedieho cesnaku.
  • Polievka ako predjedlo: Krémová zemiaková alebo hrášková polievka vytvorí s plackami výdatný a chutný obed.
  • Volské oko alebo vajce na mäkko: Pridané vajíčko dodá jedlu bielkoviny a výborne sa hodí k bylinkovej chuti.
  • Syrový tanier: Kvalitné ovčie alebo kozí syr podčiarkne prírodný charakter jedla a poteší chuťové poháriky.

Skladovanie placiek z medvedieho cesnaku

Ak vám nejaké placky ostanú, nechajte ich úplne vychladnúť a potom ich uložte do uzatvárateľnej nádoby alebo zabaľte do potravinovej fólie. V chladničke ich môžete skladovať približne 2 dni. Pred podávaním ich odporúčame krátko ohriať na suchej panvici alebo v rúre, aby si zachovali chrumkavosť. Mraziť ich neodporúčame, pretože by po rozmrazení mohli stratiť svoju štruktúru.

Placky z medvedieho cesnaku sú ideálnou jarnou pochúťkou, ktorú si môžete pripraviť rýchlo, chutne a s minimálnou námahou. Vďaka kombinácii čerstvých byliniek, syra a jednoduchého cesta sú nielen výživné, ale aj mimoriadne voňavé. Podávajte ich s obľúbeným dipom, šalátom alebo len tak – zaručene si získajú každého pri stole.

Recepty pripravila, nastajlovala a odofotila: Jana Štrbková

Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

Aktualizovaný článok: 07.04.2025

2 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

08.04.2017 18:21

akurát je sezóna medvedieho cesnaku, tak hopky, hopky nazbierať a pripraviť si takúto pochúťku :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

22.03.2017 17:02

na toto mám chuť, cez víkend vyrazíme nazbierať

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.