Toto je polievka z medvedieho cesnaku, ktorá zahreje, vyženie jarnú únavu a rozmazná chuťové poháriky. Očarí vás kombinácia stonkového zeleru, slepačieho vývaru horčicových semienok a neopakovateľného medvedieho cesnaku. Mňam! Jej príprava vám zaberie maximálne 35 minút, a chuť očarí na oveľa dlhší čas. Tak hor sa do toho!
Medvedí cesnak ako zelená sila!
Medvedí cesnak (Allium ursinum) je jarná bylinka, ktorá rastie hlavne v listnatých lesoch v strednej Európe. Je to zdravá bylinka, pre ktorú je charakteristická cesnaková chuť, pričom jej listy majú charakteristickú vôňu po cesnaku a sú obľúbené ako v kuchyni, tak aj na liečebné účely. Medvedí cesnak obsahuje mnoho prospešných látok, ako sú antioxidanty, vitamíny A, C, E a živiny ako vápnik, draslík a železo. Má tiež:
- protizápalové účinky,
- detoxikačné účinky,
- antibakteriálne účinky,
- pomáha znižovať krvný tlak.
Takže vaša imunita sa vám poďakuje!
Čerstvý medvedí cesnak v kuchyni – ako ho využiť?
V kuchyni sa listy medvedieho cesnaku často používajú do šalátov, omáčok alebo polievok. Majú jemnú cibuľovú chuť a možno ich použiť ako náhradu cesnaku. Listy sa zbierajú v období jari, keď sú najčerstvejšie a najchutnejšie.
- Liečivé účinky medvedieho cesnaku zahŕňajú podporu trávenia, posilnenie imunity, zníženie krvného tlaku a podporu kardiovaskulárneho zdravia.
- Rastlina sa tiež v ľudovom liečiteľstve používa na liečbu prechladnutia, kašľa a infekcií horných dýchacích ciest.
- Aj preto je medvedí cesnak zdravý!
Jarná krémový polievka s medvedím cesnakom – ingrediencie + postup receptu
Potrebujeme:
- 1 šalotka / cibuľa
- 200 g stonkového zeleru
- 1 pór
- 3 lyžice masla ghí (prepustené maslo)
- 500 ml slepačieho vývaru
- soľ, čerstvo zomleté čierne korenie
- v mažiari čerstvo rozdrvené horčicové semienka
- 1 bobkový list
- 2 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku
- 100 ml smotana na šľahanie
- petržlenovú vňať na posypanie
- čerstvé maliny na osvieženie chute
Najlepší recept krémová polievka s medvedím cesnakom
Šalotku, očistený pór, cesnak a stonkový zeler nakrájame najemno. V hrnci prehrejeme maslo ghí a zomelieme doň čierne korenie, bobkový list a rozdrvené horčičné semienka, necháme prevoňať, pridáme nakrájanú šalotku, pórik, stonkový zeler. Krátko orestujeme, zalejeme vývarom a na miernom plameni necháme povariť asi 15 minút.
Vyberieme bobkový list, rozmixujeme dohladka. Umytý medvedí cesnak najemno nakrájame, polovicu sparíme v kovovom site vriacou vodou, ochladíme studenou vodou a rozmixujeme. Polievku zjemníme smotanou a ešte 2 minúty povaríme, potom vmiešame oba cesnaky. Dosolíme, dokoreníme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a čerstvou malinou.
S čím podávať polievku z medvedieho cesnaku?
Polievka z medvedieho cesnaku chutí výborne samotná, no ak ju chcete ešte viac doladiť, skvele sa hodí podávať ju s chrumkavým kváskovým chlebom, syrovými tyčinkami, opečenými krutónmi alebo s plátkami syra, napríklad parmezánu či kozím syrom.
Výbornou voľbou je aj lyžička kyslej smotany alebo nátierkového syra pridaná priamo do taniera, ktorá polievku krásne zjemní. V jarných dňoch ju môžete podávať ako predjedlo alebo ľahký hlavný chod.
Tipy redakcie na obmenu receptu:
- Vegánska verzia: Namiesto masla ghí použite olivový olej a namiesto smotany rastlinnú alternatívu (napr. ovsenú či sójovú smotanu).
- Pikantnejší variant: Pridajte k zelenine kúsok čerstvého chilli alebo štipku kajenského korenia.
- Hustejšia verzia: Pre krémovejšiu textúru pridajte zemiak alebo bielu fazuľu a spolu rozmixujte.
- Chutná príloha: Podávajte s opečenou bagetkou potretou bylinkovým maslom.
- Extra sviežosť: Do mixu s medvedím cesnakom pridajte pár lístkov čerstvej mäty alebo bazalky.
Nech už sa rozhodnete pre klasickú verziu alebo niektorú z chutných obmien, táto krémová polievka z medvedieho cesnaku vás určite nesklame. Je plná živín, vôní a jarného osvieženia, ktoré poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vaše zdravie. Využite silu prírody priamo na tanieri a doprajte si jednoduchý, no výnimočný pokrm, ktorý vás zasýti aj povzbudí. Dobrú chuť!
Recepty pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková
Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk
Zdroj úvodnej fotky: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk
Aktualizovaný článok: 01.04.2025