Recept: Krémová polievka s medvedím cesnakom

Toto je polievka z medvedieho cesnaku, ktorá zahreje, vyženie jarnú únavu a rozmazná chuťové poháriky. Očarí vás kombinácia stonkového zeleru, slepačieho vývaru horčicových semienok a neopakovateľného medvedieho cesnaku. Mňam!

Jej príprava vám zaberie maximálne 35 minút, a chuť očarí na oveľa dlhší čas. Tak hor sa do toho!

Medvedí cesnak ako zelená sila!

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je jarná bylinka, ktorá rastie hlavne v listnatých lesoch v strednej Európe. Je to zdravá bylinka, pre ktorú je charakteristická cesnaková chuť, pričom jej listy majú charakteristickú vôňu po cesnaku a sú obľúbené ako v kuchyni, tak aj na liečebné účely. Medvedí cesnak obsahuje mnoho prospešných látok, ako sú antioxidanty, vitamíny A, C, E a živiny ako vápnik, draslík a železo.

Má tiež:

  • protizápalové účinky,
  • detoxikačné účinky,
  • antibakteriálne účinky,
  • pomáha znižovať krvný tlak.

Takže vaša imunita sa vám poďakuje!

Čerstvý medvedí cesnak v kuchyni - ako ho využiť?

V kuchyni sa listy medvedieho cesnaku často používajú do šalátov, omáčok alebo polievok. Majú jemnú cibuľovú chuť a možno ich použiť ako náhradu cesnaku. Listy sa zbierajú v období jari, keď sú najčerstvejšie a najchutnejšie.

  • Liečivé účinky medvedieho cesnaku zahŕňajú podporu trávenia, posilnenie imunity, zníženie krvného tlaku a podporu kardiovaskulárneho zdravia.
  • Rastlina sa tiež v ľudovom liečiteľstve používa na liečbu prechladnutia, kašľa a infekcií horných dýchacích ciest.
  • Aj preto je medvedí cesnak zdravý!

Jarná krémový polievka s medvedím cesnakom - ingrediencie + postup receptu

Potrebujeme:

  • 1 šalotka / cibuľa
  • 200 g stonkového zeleru
  • 1 pór
  • 3 lyžice masla ghí (prepustené maslo)
  • 500 ml slepačieho vývaru
  • soľ, čerstvo zomleté čierne korenie
  • v mažiari čerstvo rozdrvené horčicové semienka
  • 1 bobkový list
  • 2 hrste mladých lístkov medvedieho cesnaku
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • petržlenovú vňať na posypanie
  • čerstvé maliny na osvieženie chute

Odporúčame aj: Ako správne uskladniť nazbieraný medvedí cesnak? Máme užitočné rady a triky

Krémová polievka s medvedím cesnakom

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

Najlepší recept krémová polievka s medvedím cesnakom

Osvedčený recept na polievku s medvedím cesnakom:

  • Šalotku, očistený pór, cesnak a stonkový zeler nakrájame najemno.
  • V hrnci prehrejeme maslo ghí a zomelieme doň čierne korenie, bobkový list a rozdrvené horčičné semienka, necháme prevoňať, pridáme nakrájanú šalotku, pórik, stonkový zeler.
  • Krátko orestujeme, zalejeme vývarom a na miernom plameni necháme povariť asi 15 minút.
  • Vyberieme bobkový list, rozmixujeme dohladka.
  • Umytý medvedí cesnak najemno nakrájame, polovicu sparíme v kovovom site vriacou vodou, ochladíme studenou vodou a rozmixujeme.
  • Polievku zjemníme smotanou a ešte 2 minúty povaríme, potom vmiešame oba cesnaky.
  • Dosolíme, dokoreníme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a čerstvou malinou.

Recepty pripravila, nastajlovala a odfotila: Jana Štrbková

Viac mojich receptov nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk

medovemotuzy.sk

Zdroj: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

Zdroj úvodnej foto: Jana Štrbková - www.medovemotuzy.sk

Aktualizované na 03.03.2024

6 komentárov
Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

08.04.2017 18:27

o takejto polievke som ešte nepočula, aspoň mám tip čo navariť v piatok :-)

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

10.04.2017 17:43

Vyzerá dobre,určite vyskúšam

Vaše meno:

Ivana Šurániová

Ivana Šurániová

16.04.2017 09:15

Polievky milujem musim mat kazdy den.

Vaše meno:

Alena Mattová

Alena Mattová

19.04.2017 21:29

medvedí cesnak mám rada ale polievku som z neho ešte nejedla :-)navarím ,ochutnám

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.06.2018 21:23

Zatiaľ som túto polievku nevarila no určite vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

25.06.2018 21:23

Zatiaľ som túto polievku nevarila no určite vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE