RECEPT: Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom

bryndzová nátierka

Jedna z tých nátierok, ktorá dokonalo chutí počas celého roka. No svoju najlepšiu chuť má na jar, kedy je dostupná čerstvá bryndza priamo zo salašov. Verte nám, nie je nič lepšie ako čerstvá bryndza priamo „od ovečiek“, ktorá má úplne inú vôňu a chuť ako tá bežne dostupná v obchodoch. No pokiaľ sa jedna o bryndzovú nátierku, tak pokojne môžete na jej prípravu použiť bryndzu z obchodu. 

Ak sa vám nechce pripravovať výdatné raňajky a bohaté švédske stoly, na ktorých by si pochutnali všetci členovia vašej domácnosti, tak ich prekvapte touto nátierkou. Áno, je taká lahodná a chutná, že sa po nej len tak zapráši.

Bryndza a jej účinky

Bryndza je sama osebe skvelou probiotickou bombou, takým bielym zlatom a patentom prírody, ktorý sme si akosi privlastnili. Ide o fermentovaný živý ovčí syr, ktorý obsahuje množstvo probiotických baktérií a kvasiniek. Ovčie mlieko obsahuje až 5-násobne väčšie množstvo vitamínu B3, C a D než kravské mlieko. 

A presne tieto vitamíny sú uchované aj v samotnej bryndzi, ktorá nie je len takou obyčajnou pochúťkou. Má množstvo pozitívnych účinkov a priaznivo ovplyvňuje celý organizmus.

K výživnej bryndzi neváhajte pridať liečivý medvedí cesnak

Ak chcete bryndzovú nátierku posunúť na ešte vyšší level, určite do nej pridajte medvedí cesnak. Táto jarná bylinka nielenže výborne dopĺňa slanú chuť bryndze, ale zároveň obohacuje nátierku o množstvo zdraviu prospešných látok. Medvedí cesnak má silné detoxikačné účinky, podporuje imunitu, znižuje krvný tlak a pôsobí antibakteriálne. 

Vďaka svojej jemnej cesnakovej chuti dodá nátierke sviežosť a jarný nádych. Stačí ho nasekať nadrobno a zamiešať do nátierky tesne pred podávaním, aby si zachoval čo najviac účinných látok a sviežu vôňu. 

V kombinácii s čerstvou bryndzou a kvalitným maslom či smotanou vytvorí dokonalú jarnú pochúťku, ktorú môžete podávať s kváskovým chlebíkom, čerstvými reďkovkami či jarnou cibuľkou. Táto nátierka je ideálnou voľbou na raňajky, ľahkú večeru alebo ako súčasť veľkonočného stola.

bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Recept na bryndzovú nátierku s medvedím cesnakom

  • 200 g bryndze
  • 100 g masla
  • 1 lyžicu červenej papriky
  • 1 cibuľu
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • soľ

Do misky si dáme zmäknuté maslo a bryndzu. Obe ingrediencie poriadne premiešame a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku i červenú papriku. Nakoniec dosolíme podľa chuti a pridáme za hrsť nakrájaného medvedieho cesnaku. Celú nátierku poriadne vymiešame a podávame s čerstvým chlebíkom alebo iným pečivom.

Tipy na obmenu receptu na bryndzovú nátierku s medvedím cesnakom

Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom patrí medzi tie tradičné slovenské dobroty, ktoré milujeme pre ich výraznú chuť a výživovú hodnotu. No hoci klasické kombinácie nikdy nesklamú, kuchyňa je aj o objavovaní a skúšaní nových variácií. 

S jogurtom namiesto masla

Ak chcete ľahšiu verziu bryndzovej nátierky, maslo môžete nahradiť bielym jogurtom alebo kyslou smotanou. Nátierka bude jemnejšia, sviežejšia a vhodná aj ako fit alternatíva. Ideálne sa hodí na raňajky či ľahkú večeru. Navyše sa takto bryndza krásne rozmieša do krémovej konzistencie. Skvele sa dopĺňa s čerstvou zeleninou ako paprika či reďkovky.

S nasekanými vlašskými orechmi

Pre zaujímavý chuťový kontrast a jemnú chrumkavosť pridajte do nátierky hrsť nadrobno nasekaných vlašských orechov. Ich prirodzená horkosť a maslová chuť sa výborne dopĺňajú s bryndzou a medvedím cesnakom. Navyše sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a zdraviu prospešné tuky. Vhodné aj ako pohostenie na jarnej oslave. Skvele chutí natretá na hrianke a ozdobená bylinkami.

S čerstvým tvarohom

Pre jemnejšiu a menej slanú chuť môžete časť bryndze nahradiť čerstvým tvarohom. Nátierka tak získa ľahší a svieži charakter, no stále ostane sýta a chutná. Tvaroh navyše obsahuje veľa bielkovín, takže zasýti na dlhší čas. Skvelá voľba aj pre deti alebo ľudí, ktorí bryndzu bežne neobľubujú. Skúste ju servírovať s nakrájanou uhorkou alebo jarnou cibuľkou.

S vajíčkom natvrdo

Nadrobno nakrájané alebo nastrúhané vajíčko natvrdo nátierku zahustí a zjemní. Vytvoríte tak výdatnejší variant vhodný na raňajky či piknik. Vajce sa výborne kombinuje s bryndzou aj cesnakom, najmä ak ich doplníte čerstvými bylinkami. Môžete pridať aj trochu dijonskej horčice pre pikantný nádych. Nátierka tak získa nový rozmer, no stále zostáva verná tradičnej chuti.

S jarnými klíčkami alebo microgreens

Na ozdobenie a doplnenie chuti môžete použiť klíčky reďkovky, žeruchy, brokolice alebo iné microgreens. Nejde len o estetiku – klíčky sú výživové bomby plné enzýmov, vitamínov a antioxidantov. Na nátierke pôsobia sviežo, dodajú jemnú pikantnosť a príjemnú chrumkavosť. Stačí ich nasypať navrch až tesne pred podávaním. Tým sa zachovajú všetky ich benefity aj čerstvý vzhľad.

Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizovaný článok: 28.03.2025

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

12.04.2020 00:08

Jáááj, samé dobroty. Robievam túto pomazánku.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.