Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb

Placky s medvedím cesnakom

Milujeme medvedí cesnak, pretože ho môžeme pridať do akéhokoľvek pokrmu, ktorému dodá lahodnú, jemne cesnakovú chuť a arómu. A aj keď klasický cesnak nemusíte práve kvôli jeho prenikavej vôni a chutí, tak medvedí cesnak si obľúbite.

Jeho chuť je jemnejšia a nie je taká výrazná ako to je v prípade klasického cesnaku. Práve preto sa medvedí cesnak pridáva do rôznych nátierok, ktoré chutia najlepšie na čerstvom chrumkavom pečive.

Medvedí cesnak - aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku a na čo pomáha medvedí cesnak?

Medvedí cesnak má mnoho liečivých účinkov a je známy pre svoje antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Medvedí cesnak sa používa na liečbu rôznych ochorení vrátane nachladnutia, chrípky, infekcií močových ciest, kŕčových žíl, vysokého krvného tlaku a ochorení srdca. Taktiež sa tvrdí, že má pozitívny vplyv na tráviaci systém a pokožku.

Najznámejšie účinky medvedieho cesnaku:

  • posilňuje imunitný systém,
  • čistí krv a podporuje obeh krvi,
  • pôsobí proti ochoreniam dýchacích ciest,
  • pomáha pri detoxikácii organizmu,
  • znižuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku.

Medvedí cesnak je veľmi obľúbeným bylinným liekom a môže sa konzumovať surový, pridaný do jedál alebo vo forme doplnkov stravy. Je však dôležité, aby sa ľudia s určitými zdravotnými problémami poradili s lekárom, skôr než začnú užívať medvedí cesnak, aby sa predišlo možným vedľajším účinkom.

Zber medvedieho cesnaku a uskladnenie medvedieho cesnaku - na čo si treba dať pozor?

Zber medvedieho cesnaku sa zvyčajne vykonáva v jarných mesiacoch, keď je rastlina vo svojej najlepšej forme. Medvedí cesnak sa zvyčajne zozbiera odstránením celej rastliny z pôdy a následne sa odreže koreň a vrchol. Je dôležité byť opatrný pri zbere, aby sa nezničili iné rastliny.

  • Ukladanie medvedieho cesnaku je dosť jednoduché.
  • Môžete ho uskladniť v chladnej a suchej miestnosti.
  • Medvedí cesnak je dôležité spotrebovať čo najskôr po zbere.

Taktiež treba mať na pamäti, že medvedí cesnak je silne aromatická rastlina, takže by sa mal skladovať oddelene od iných potravín, aby neovplyvňoval ich chuť.

Neprehliadnite: Ako správne uskladniť nazbieraný medvedí cesnak? Máme užitočné rady a triky

chlebové placky s medvedím cesnakom

Zdroj: Shutterstock®

Sezóna medvedieho cesnaku je tu! Aké je využitie medvedieho cesnaku?

Medvedí cesnak je veľmi obľúbená rastlina v tradičnej liečbe a v kuchyni. Využíva sa najmä kvôli svojim liečivým vlastnostiam a vysokému obsahu antioxidantov. Medvedí cesnak sa používa na posilnenie imunitného systému, zlepšenie trávenia, liečbu kardiovaskulárnych ochorení a ako prirodzený antibiotikum. V kuchyni sa používa na prípravu rôznych jedál, ako je pesto, polievky, omáčky a mnoho ďalších.

Vyskúšať sa oplatí aj maslo s medvedím cesnakom, bujón s medvedím cesnakom či dokonca aj pesto, ktoré si môžete zmiešať s nakrájanými cherry paradajkami a mozzarellou.

Chlebové placky s medvedím cesnakom

Dnes si však spolu pripravíme rýchle chlebové placky s medvedím cesnakom, ktoré dokážu zasýtiť, preto sú vhodne aj namiesto pečiva. Pokojne si tieto placky môžete spraviť aj ako prílohu k polievke. Zo surovín uvedených nižšie vám vyjde menší počet placiek. Preto ak máte veľký hlad alebo veľkú rodinu, tak ich neváhajte pripraviť hneď z dvoch či troch dávok. Ak ich chcete len ochutnať a vyskúšať, tak sa riaďte postupom nižšie.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 160 ml horúcej vody
  • 2 ČL soli
  • medvedí cesnak
  • olivový olej
  • olej na vyprážanie

Postup prípravy:

V miske si múku zmiešame so soľou, vodou a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo vložíme do vrecka a dáme na 2 hodiny do chladničky. Kým nám cesto bude odpočívať v chladničke, tak si umyjeme medvedí cesnak, osušíme a nasekáme ho na menšie kúsky.

Odležané cesto si vyberieme a dáme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto prehnetieme a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Cesto potrieme olivovým olejom, posypeme medvedím cesnakom a zrolujeme do rolády. Roládu následne narežeme na menšie slimáky a tie rozvaľkáme na placky. Každú placku opekáme z každej strany na oleji na rozpálenej panvici. Placky sú najlepšie čerstvo upečené!

Skvelé recepty z medvedieho cesnaku - ako variť s medvedím cesnakom?

Aktualizované na 12.03.2024

10 komentárov
Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.03.2021 09:42

vyzerajú lákavo

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

23.03.2021 12:07

už čakám len ten cesnak, u nás ešte málo rastie.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

23.03.2021 15:28

Mňam hneď by som si dal

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

23.03.2021 16:59

Tak toto ma zaujalo.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

23.03.2021 21:04

Mám ešte trochu medvedieho cesnaku zamrazeného,tiež ho dávam aj do placiek,do pomazánok,na pečené zemiaky,skrátka,kde sa dá.Už sa teším na novú úrodu cesnaku,ved čerstvý je čerstvý.A musím si znovu namraziť,aby sme mali aj v zime :-)

Vaše meno:

Peter Gavlas

Peter Gavlas

25.03.2021 22:50

Vyzerajú fantasticky

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

14.03.2024 10:49

Treba využiť sezónu medvedieho cesnaku teraz na jar..., dávam ho všade kde sa dá

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.03.2024 17:39

sezóna medvedieho cesnaku prišla toho roku veľmi skoro

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

16.03.2024 07:53

Zaujal ma recept, vyskúšam, medvedí cesnak už vykuká aj pod Tatrami

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

23.03.2024 15:35

Musia byť vynikajúce, vyzerajú super

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE