RECEPT: BIO domáci bujón s medvedím cesnakom – ideálny do polievok

Možno si práve hovoríte, že bujón nie je tou najlepšou vecou, ktorú by ste doma mali v zásobe a ktorú by ste používali pravidelne. Niekomu bujón príde ako skvelá záchrana v hodine dvanástej, a to najmä vtedy, keď nepatrí k tým, ktorí by sa dokázali v kuchyni zvŕtať a vyvárať najrôznejšie jedlá. Iným zase príde ako tá najväčšia zloba, ktorá by sa nemala nachádzať v žiadnej kuchyni.

To však určite neplatí o BIO domácom bujóne s medvedím cesnakom, ktorý si môžete spolu s nami pripraviť.

Bio domáci bujón s medvedím cesnakom

Základom tohto domáceho bujónu sú len 2 základné suroviny, ktoré neobsahujú žiadne É-čka, glutaman sodný či iné zvýrazňovače chuti. Jednoducho stačí zájsť na prechádzku a nazbierať si čerstvý medvedí cesnak.

Poprípade sa po ňom môžete poobzerať v obchode. Ako si teda pripraviť domáci bio bujón s medvedím cesnakom?

Listy medvedieho cesnaku a ich účinky

Medvedí cesnak má mnoho účinkov na zdravie, pretože obsahuje veľké množstvo antioxidantov, minerálov a vitamínov.

Niektoré z jeho hlavných účinkov sú:

  • Posilnenie imunitného systému: Medvedí cesnak má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém a chrániť telo pred rôznymi chorobami.
  • Zlepšenie trávenia: Listy medvedieho cesnaku obsahujú vlákninu, ktorá môže pomôcť zlepšiť trávenie a podporiť zdravú črevnú mikroflóru.
  • Zníženie krvného tlaku: Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelné konzumovanie medvedieho cesnaku môže pomôcť znižovať krvný tlak a chrániť srdce a cievy.
  • Detoxikácia organizmu: Medvedí cesnak má detoxikačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť odstraňovať škodlivé látky a toxíny z tela.
  • Zlepšenie trávenia: Medvedí cesnak má diuretické vlastnosti, ktoré môžu podporiť odvodnenie organizmu a pomôcť pri problémoch s obličkami.

Celkovo môže pravidelná konzumácia medvedieho cesnaku prispieť k zvýšeniu energie, zlepšeniu trávenia, posilneniu imunity a ochrane srdca a ciev. Je však dôležité dbať na správne dávkovanie a nekonzumovať príliš veľké množstvá, pretože listy medvedieho cesnaku môžu mať aj vedľajšie účinky. Je vždy najlepšie poradiť sa so svojím lekárom pred začatím konzumácie akýchkoľvek prírodných liekov.

Neprehliadnite: Medvedí cesnak - ani vy sa ho už neviete dočkať? Takto ho použite!

domáci bujón s medvedím cesnakom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Medvedí cesnak + bylinkový bujón - postup receptu na domáci bio bujón!

Sezóna medvedieho cesnaku je už tu a recept na domáci bujón patrí medzi zdravé recepty na využitie medvedieho cesnaku. Využite účinky medvedieho cesnaku aj takto!

Ako na to? Pripravte si:

  • medvedí cesnak
  • vodu

Medvedí cesnak si poriadne umyjeme – tentokrát ho nemusíte sušiť, pretože ho budeme zalievať vodou. Očistený medvedí cesnak si posekáme a následne ho zľahka rozmixujeme.

Pripravíme si formu na ľad, do ktorej budeme postupne dávať rozmixovaný medvedí cesnak. Každú kocku ľadovej formy naplníme medvedím cesnakom a zalejeme vodou. Takto pripravenú zmes dáme do mrazničky a necháme zamraziť. Takto pripravený bujón môžete následne použiť na dochutenie polievok alebo iných jedál.

Skvelé na tomto „bujóne“ je, že udrží čerstvosť medvedieho cesnaku vďaka čomu si ho budete môcť vychutnať počas celého roka. No a ak ste si medvedieho cesnaku priniesli domov viac, môžete si z neho pripraviť aj úžasné pesto alebo maslo.

Odporúčame: Recept na chlebové placky: Skvelá náhrada za chlieb a bez droždia!

Zdroj úvodnej foto: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizované na 11.03.2024

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
7 komentárov
Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

14.04.2020 16:37

dobrý nápad, vyskúšam

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

13.03.2024 19:47

Je to jednoduché a super

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

13.03.2024 23:30

Úžasný nápad. Ja medvedí cesnak krájam a potom dávam do mrazničky v malých sklenených pohároch. Prípravou bujónu si ušetrím miesto v mrazničke.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

19.03.2024 06:14

Z medvedieho cesnaku si robím maslo, pesto dávam si ich do mrazničky, ale takto ich dať do nádoby na ľad je rýchlejšie a praktické. Už budem robiť len takto.

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

19.03.2024 09:13

Recepty s medvedieho cesnaku sú moje obľúbené.

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

19.03.2024 09:14

Správne som mala napísať: Recepty z medvedieho cesnaku sú moje obľúbené. Ospravedlňujem sa za gramatickú chybu.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

20.03.2024 06:41

Už nám rastie v záhradke, teším sa na čerstvý chrumkavý na chlebíku.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE