Po roku sme sa opäť dočkali! Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, a tak je na čase, aby ste si aj vy dopriali zdravotnú prechádzku a nazbierali si túto zázračnú bylinku, ktorá sa v kuchyni zaručene nestratí.
Medvedí cesnak si môžete nazbierať kdekoľvek v lese, keďže rastie na veľkej časti územia nášho Slovenska. Aj keď by ste si ho mohli na prvý pohľad pomýliť s inou rastlinkou či bylinkou, jeho cesnaková vôňa ho však prezradí.
Benefity medvedieho cesnaku
A prečo si túto bylinku mnohí z nás zbierajú do zásoby a pridávajú do rôznych pokrmov?
Medzi účinky medvedieho cesnaku môžeme zaradiť predovšetkým jeho blahodarný vplyv na trávenie, vysoký krvný tlak, imunitný systém, kašeľ aj cholesterol.
Medvedí cesnak tiež disponuje detoxikačnými a protizápalovými účinkami, čo naše telo rozhodne ocení.
Pripravte si zásoby medvedieho cesnaku!
Ak sa vyberiete do lesa na medvedí cesnak a prinesiete si domov veľkú zásobu, ktorú len tak rýchlo nespotrebujete, tak si ho zasterilizujte. Ako na to?
Ako možno použiť medvedí cesnak? Sterilizujte ho!
Zber medvedieho cesnaku sa pomaly rozbieha, a preto sme si pre vás pripravili skvelý tip, ako možno spracovať čerstvý medvedí cesnak či listy medvedieho cesnaku. Využitie medvedieho cesnaku je vskutku široké - nechajte sa teda inšpirovať našim TOP receptom!
Neprehliadnite: Poslom jari je aj medvedí cesnak: TOTO sú 3 recepty z neho, ktoré budú chutiť celej rodine
Ingrediencie na sterilizovaný medvedí cesnak
- čerstvo nazbieraný medvedí cesnak (umytý medvedí cesnak - zväzky medvedieho cesnaku)
- soľ
- kyselina citrónová
- celé čierne korenie
- voda
Sterilizovaný medvedí cesnak recept
Sterilizovaný medvedí cesnak si môžeme pripraviť hneď viacerými spôsobmi. V prvom prípade sa lístky medvedieho cesnaku umyjú a nechajú v celku. Pri druhom spôsobe môžete lístky nasekať alebo ich môžete rovno rozmixovať. Je teda na vás, ktorú variantu zvolíte.
Najskôr si však pripravíme nálev. Do 1 litra vody pridáme 2 lyžice soli, 2 lyžice kyseliny citrónovej a necháme zmes zovrieť. Po zovretí zmes odstavíme a necháme vychladnúť.
Umyté lístky medvedieho cesnaku natlačíme do zaváraninových fliaš. Do každej fľaše pridajte pár guličiek čierneho korenia a zalejte vychladnutým nálevom. Fľašu uzavrite a sterilizujte pri teplote 80 °C približne 10 minút. Po sterilizovaní necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom mieste.
Ak ste zvolili verziu s posekaným alebo rozmixovaným medvedím cesnakom, tak ho zmiešajte so soľou a následne vzniknutou zmesou naplňte zaváraninové fľaše. Ani v tomto prípade nezabudnite medvedí cesnak sterilizovať (pri teplote 80 °C, približne 10 minút).
Takto sterilizovaný cesnak môžete kedykoľvek použiť pri príprave nátierky, pizze, cestovín alebo si ho môžete dať na chlebík. Je na vás, ako ho v kuchyni využijete.
Aktualizované na 11.03.2024