Po roku sme sa opäť dočkali! Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, a tak je na čase, aby ste si aj vy dopriali zdravotnú prechádzku a nazbierali si túto zázračnú bylinku, ktorá sa v kuchyni zaručene nestratí.
Medvedí cesnak si môžete nazbierať kdekoľvek v lese, keďže rastie na veľkej časti územia nášho Slovenska. Aj keď by ste si ho mohli na prvý pohľad pomýliť s inou rastlinkou či bylinkou, jeho cesnaková vôňa ho však prezradí.
Benefity medvedieho cesnaku
A prečo si túto bylinku mnohí z nás zbierajú do zásoby a pridávajú do rôznych pokrmov? Medzi účinky medvedieho cesnaku môžeme zaradiť predovšetkým jeho blahodarný vplyv na trávenie, vysoký krvný tlak, imunitný systém, kašeľ aj cholesterol. Medvedí cesnak tiež disponuje detoxikačnými a protizápalovými účinkami, čo naše telo rozhodne ocení.
Okrem toho medvedí cesnak pôsobí ako prírodné antibiotikum – jeho účinky pomáhajú bojovať proti baktériám, plesniam aj vírusom. Vďaka obsahu sírnych zlúčenín a antioxidantov podporuje celkovú odolnosť organizmu a môže byť nápomocný aj pri prechladnutí či iných sezónnych ochoreniach.
Jeho pozitívny vplyv sa prejavuje aj na cievach a srdci – pomáha rozširovať cievy, zlepšuje krvný obeh a znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Pravidelná konzumácia v čerstvom stave môže navyše prispieť k zníženiu hladiny tukov v krvi, čím sa stáva vítanou súčasťou zdravého jedálnička.
Sterilizovaný medvedí cesnak?
Sterilizovaný medvedí cesnak síce nepatrí medzi najtradičnejšie spôsoby spracovania tejto jarnej bylinky, no rozhodne stojí za vyskúšanie. Ide o zaujímavý spôsob, ako si uchovať sviežu chuť a benefity medvedieho cesnaku aj na neskôr – napríklad na zimné mesiace, keď je telo oslabené a potrebuje prirodzenú podporu imunity. Výhodou je, že sterilizáciou si bylinka zachová časť svojich účinkov, a zároveň je pripravená na rýchle použitie v kuchyni.
Takto spracovaný cesnak môžete využiť ako základ do nátierok, polievok, omáčok či k mäsu – podobne ako klasické nakladané uhorky alebo feferónky. Jeho chuť je jemnejšia, menej štipľavá ako pri čerstvom cesnaku, no stále dodáva jedlám zaujímavý šmrnc. Ak radi experimentujete, sterilizovaný medvedí cesnak vás môže prekvapiť nielen svojou trvanlivosťou, ale aj univerzálnym využitím.
Zdroj: Shutterstock®Ingrediencie na sterilizovaný medvedí cesnak
- čerstvo nazbieraný medvedí cesnak (umytý medvedí cesnak - zväzky medvedieho cesnaku)
- soľ
- kyselina citrónová
- celé čierne korenie
- voda
Sterilizovaný medvedí cesnak recept
Sterilizovaný medvedí cesnak si môžeme pripraviť hneď viacerými spôsobmi. V prvom prípade sa lístky medvedieho cesnaku umyjú a nechajú v celku. Pri druhom spôsobe môžete lístky nasekať alebo ich môžete rovno rozmixovať. Je teda na vás, ktorú variantu zvolíte.
Najskôr si však pripravíme nálev. Do 1 litra vody pridáme 2 lyžice soli, 2 lyžice kyseliny citrónovej a necháme zmes zovrieť. Po zovretí zmes odstavíme a necháme vychladnúť.
Umyté lístky medvedieho cesnaku natlačíme do zaváraninových fliaš. Do každej fľaše pridajte pár guličiek čierneho korenia a zalejte vychladnutým nálevom. Fľašu uzavrite a sterilizujte pri teplote 80 °C približne 10 minút. Po sterilizovaní necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom mieste.
Ak ste zvolili verziu s posekaným alebo rozmixovaným medvedím cesnakom, tak ho zmiešajte so soľou a následne vzniknutou zmesou naplňte zaváraninové fľaše. Ani v tomto prípade nezabudnite medvedí cesnak sterilizovať (pri teplote 80 °C, približne 10 minút).
Ako konzumovať sterilizovaný cesnak?
Sterilizovaný medvedí cesnak môžete používať podobne ako kyslé uhorky či zaváranú zeleninu. Výborne sa hodí ako pikantná príloha k mäsovým jedlám, grilovaným pochúťkam, do sendvičov alebo na obložený chlieb. Jeho výrazná aróma a jemne kyslastá chuť jedlu dodajú svieži a zaujímavý nádych.
Veľmi chutný je aj ako súčasť nátierok, cestovinových šalátov, krémových polievok či praženice. Ak ste zvolili rozmixovanú verziu, môžete z nej lyžičkou pridávať do dresingov, marinád alebo domácich pomazánok. Ide tak o skvelý spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček o chutnú a zdravú zložku aj mimo sezóny.
Tipy na obmenu receptu:
- Pridajte do nálevu pár plátkov citróna alebo strúčik cesnaku – chuť bude osviežujúcejšia a o niečo jemnejšia.
- Dochutiť môžete aj bobkovým listom alebo horčičnými semienkami, ktoré dodajú cesnaku jemne korenistý tón.
- Ak nemáte radi kyselinu citrónovú, použite namiesto nej ocot (napr. jablčný alebo biely vínny), v rovnakom množstve.
- Pridajte trochu chilli alebo feferónky, ak máte radi pikantnejšie verzie.
- Do rozmixovanej verzie môžete primiešať aj olej (napr. olivový) a vytvoriť tak „cesnakové pesto na zimu“.
Medvedí cesnak je skutočne darom jari – nielen pre svoju výraznú chuť, ale aj pre množstvo priaznivých účinkov na zdravie. Ak ho nestihnete spotrebovať čerstvý, sterilizácia je skvelým spôsobom, ako si jeho silu uchovať na neskoršie mesiace. Navyše je to jednoduchý a praktický spôsob konzervácie, ktorý zvládne každý aj bez veľkých skúseností.
Vďaka sterilizovanému medvediemu cesnaku budete mať po ruke prírodný „zelený liek“, ktorý obohatí každé jedlo a zároveň podporí vaše zdravie. Tak neváhajte a spracujte si túto bylinku do zásoby – vaše telo sa vám za to poďakuje.
Aktualizovaný článok: 31.03.2025