Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek

Po roku sme sa opäť dočkali! Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde, a tak je na čase, aby ste si aj vy dopriali zdravotnú prechádzku a nazbierali si túto zázračnú bylinku, ktorá sa v kuchyni zaručene nestratí.

Medvedí cesnak si môžete nazbierať kdekoľvek v lese, keďže rastie na veľkej časti územia nášho Slovenska. Aj keď by ste si ho mohli na prvý pohľad pomýliť s inou rastlinkou či bylinkou, jeho cesnaková vôňa ho však prezradí.

Benefity medvedieho cesnaku

A prečo si túto bylinku mnohí z nás zbierajú do zásoby a pridávajú do rôznych pokrmov?

Medzi účinky medvedieho cesnaku môžeme zaradiť predovšetkým jeho blahodarný vplyv na trávenie, vysoký krvný tlak, imunitný systém, kašeľ aj cholesterol.

Medvedí cesnak tiež disponuje detoxikačnými a protizápalovými účinkami, čo naše telo rozhodne ocení.

Pripravte si zásoby medvedieho cesnaku!

Ak sa vyberiete do lesa na medvedí cesnak a prinesiete si domov veľkú zásobu, ktorú len tak rýchlo nespotrebujete, tak si ho zasterilizujte. Ako na to?

Ako možno použiť medvedí cesnak? Sterilizujte ho!

Zber medvedieho cesnaku sa pomaly rozbieha, a preto sme si pre vás pripravili skvelý tip, ako možno spracovať čerstvý medvedí cesnak či listy medvedieho cesnaku. Využitie medvedieho cesnaku je vskutku široké - nechajte sa teda inšpirovať našim TOP receptom!

Neprehliadnite: Poslom jari je aj medvedí cesnak: TOTO sú 3 recepty z neho, ktoré budú chutiť celej rodine

ako sterilizovať medvedí cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie na sterilizovaný medvedí cesnak

  • čerstvo nazbieraný medvedí cesnak (umytý medvedí cesnak - zväzky medvedieho cesnaku)
  • soľ
  • kyselina citrónová
  • celé čierne korenie
  • voda

Sterilizovaný medvedí cesnak recept

Sterilizovaný medvedí cesnak si môžeme pripraviť hneď viacerými spôsobmi. V prvom prípade sa lístky medvedieho cesnaku umyjú a nechajú v celku. Pri druhom spôsobe môžete lístky nasekať alebo ich môžete rovno rozmixovať. Je teda na vás, ktorú variantu zvolíte.

Najskôr si však pripravíme nálev. Do 1 litra vody pridáme 2 lyžice soli, 2 lyžice kyseliny citrónovej a necháme zmes zovrieť. Po zovretí zmes odstavíme a necháme vychladnúť.

Umyté lístky medvedieho cesnaku natlačíme do zaváraninových fliaš. Do každej fľaše pridajte pár guličiek čierneho korenia a zalejte vychladnutým nálevom. Fľašu uzavrite a sterilizujte pri teplote 80 °C približne 10 minút. Po sterilizovaní necháme vychladnúť a následne skladujeme na tmavom mieste.

Ak ste zvolili verziu s posekaným alebo rozmixovaným medvedím cesnakom, tak ho zmiešajte so soľou a následne vzniknutou zmesou naplňte zaváraninové fľaše. Ani v tomto prípade nezabudnite medvedí cesnak sterilizovať (pri teplote 80 °C, približne 10 minút).

Takto sterilizovaný cesnak môžete kedykoľvek použiť pri príprave nátierky, pizze, cestovín alebo si ho môžete dať na chlebík. Je na vás, ako ho v kuchyni využijete.

Aktualizované na 11.03.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

8 komentárov

Leona Bašistová

Leona Bašistová

16.03.2021 11:27

Medvedí cesnak je fantastický na varenie, pečenie, sterilizovanie či mrazenie. Výhodou zamrazenia listov je, že máte k dispozícii celý rok čerstvý prísun vitamínov a nezaberie to veľa priestoru v mrazničke, nakoľko sa po zamrazení krehké listy rozdrvia :) fantastické tiež do špenátového prívarku, či rôznych omáčok na cestoviny.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

16.03.2021 12:05

podľa mňa je to super potravina, už sa teším keď si ho pôjdem nazbierať

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

16.03.2021 13:43

už som si urobila prvý tohtoročný zber, je ešte síce malý, ale razí dobre. Robila som pesto, no netušila som že sa dá aj takto zavárať...super, vyskúšam, lebo ešte pôjdem zbierať..Vďaka.. :o)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.03.2021 18:28

vďaka za recept

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

17.03.2021 17:24

Musím sa priznať, nikdy som nepočul ani nečítal o sterilizovanom medveďom cesnaku. Vďaka za túto novinku.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.03.2021 23:59

Medvedí cesnak u nás síce ešte nerastie,ale už sa nemôžem dočkať,kedy naň vyrazím. Zatiaľ som každý rok robila iba pesto,alebo zmrazovala,ale tento rok vyskúšam aj sterilizovať podľa vášho receptu.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.03.2021 14:36

Mám ho rád a że sa dá aj sterilizovať som nevedel

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

19.03.2021 23:08

Medvedí cesnak máme radi, pestujem si ho aj v záhradke. Robili sme pesto, zmrazovali sme, ale ešte sme ho nesterilizovali.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.