Niekomu sa môže zdať, že zaváranie uhoriek je tou najhoršou a najnáročnejšou činnosťou, no v skutočnosti to tak nie je. Už od detstva som vždy pomáhala mamine a tak som rýchlo pochopila, že zaváranie uhoriek ani nie je také náročné, ako zdĺhavé. Náš recept, ktorý máme ešte od babičky a koluje u nás v rodine, si síce vyžaduje mnoho krokov, ale výsledok fakt stojí za to.
Kyslé uhorky sú totižto vďačné, pretože ich môžete použiť ako prílohu k rôznym pokrmom. Sú skvelé ku mäsu, dokonalo doladia chuť obložených chlebíkov, no sú aj takou tajnou prísadou v zemiakovom šaláte. Rozhodne sa oplatí mať aspoň jednu fľašu vždy po ruke.
Pozri aj: RECEPT: Nadýchané lievance bez kysnutia. Po týchto sa budeš olizovať!
Budete potrebovať:
- uhorky nakladačky
- mrkvu
- cibuľu
- čierne korenie
- nové korenie
- bobkový list
- kôpor
- sacharín
- soľ
- ocot
- vodu
Začneme tým, že si umyjeme a očistíme uhorky. Očistíme v tomto prípade neznamená, že ošúpeme, ale zbavíme ich pichliačov a v prípade, že sú trochu nahnité, tak ich dáme nabok. Nahnité uhorky sa nenakladajú, pretože by sa mohla pokaziť celá fľaša.
Okrem toho, že si umyjeme uhorky, tak si umyjeme aj zaváraninové fľaše, do ktorých budeme uhorky nakladať. Na dno každej fľaše dáme približne 3 kolieska očistenej mrkvy, koliesko cibule, 3 ks čierneho korenia, 3 ks nového korenia, 1 bobkový list a trošku kôpru. Následne naložíme uhorky a pridáme 3ks sacharínu, lyžičku soli a 0,5 dcl octu. Uhorky zalejeme studenou vodou po okraj a fľaše uzavrieme viečkom.
Nezabúdame uhorky sterilizovať. Dáme ich do hrnca, zalejeme vodou a privedieme k varu. Následne sterilizujeme 20 minút a uhorky odstavíme. Necháme vychladnúť a následne aspoň 1 mesiac odležať.
Zaujme ťa: TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!