Cuketové placky sú tou pochúťkou, za ktorou sa ideme zblázniť. Sú ľahké na prípravu a ich chuť je jednoducho famózna. Už tradične sa pripravujú s cesnakom a rôznymi koreninami, ale skúšali ste si do zmesi pridať nastrúhaný syr? Taký balkánsky im dodá trošku slanosti a nový rozmer, vďaka čomu sa ich oplatí ochutnať.
Pripraviť si ich môžete aj na zdravší spôsob, a to v rúre bez toho, aby ste ich vyprážali na oleji. Je teda na vás, ktorej verzii dáte prednosť, no určite vyskúšajte aj tento zaujímavý recept.
Odporúčame: FIT brokolicová polievka bez smotany, ktorá neublíži štíhlej línii
Na cuketové placky budete potrebovať:
- 400 g cukety
- 1 lyžičku soli
- 30 g petržlenovej vňate
- 30 g kôpru
- 1 cibuľu
- 1 vajce
- 100 g syru
- 50 g múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 g kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
Cuketu si očistíme a nastrúhame ju na najväčšom strúhadle. Pridáme do nej lyžičku soli a necháme odstať približne 15 minút. Cuketa pustí šťavu, preto ju poriadne vyžmýkame a preložíme do čistej misky. K cukete pridáme nasekaný kôpor a petržlenovú vňať, na menšie kúsky nakrájanú cibuľu a vajíčko.
Extra do misky alebo na tanier si nastrúhame balkánsky syr, no pokojne ho môžete nahradiť aj iným. Nastrúhaný syr pridáme do cuketovej zmesi a poriadne premiešame. Následne pridáme múku, prášok do pečiva a opäť premiešame.
Do panvice si dáme olej, ktorý necháme rozpáliť a následne na ňom vypražíme cuketové placky. Po opečení ich dáme na tanier s papierovou utierkou, ktorá vysaje nadbytočný olej. K cuketovým plackám si spravíme aj díp, a to tak, že zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom a podľa chutí okoreníme.
Neprehliadni: Babičkine tvarohové guľky plnené ovocím: Lahôdka pre každého!