TOP RECEPT: Šťavnatá plnená cuketa, na ktorej si pochutí každý!

Prázdniny sú v plnom prúde a rovnako aj cuketová sezóna. Na cukete je najlepšie to, že je šťavnatá, plná zdravých živín a nie je vôbec kalorická. Práve preto sa teší veľkej popularite a tak sa nachádza v jedálničku mnohých z nás. Už tradičné cuketové placky nemajú žiadnu konkurenciu a dajú sa pripraviť na zdravší spôsob v rúre alebo na trochu nezdravší, a to vyprážaním na oleji. Tak či onak, nemôžeme im uprieť, že sú skvelou pochúťkou.

Cuketa alebo cukina, ako ju mnohí volajú, je z väčšej časti tvorená vodou. Dokonca odborníci uvádzajú, že až 90 % cukety tvorí práve voda. Neobsahuje žiaden tuk, vďaka čomu patrí medzi vďačné suroviny, z ktorých sa dá pripraviť aj veľmi rýchly a chutný obed. Keď sme pri tom obede a vám už vyhladlo, tak si urobte plnenú cuketu so syrom, šunkou a paradajkami.

Vyskúšaj tiež: RECEPT: Domáce šúľance s makom zo starších rožkov

zapekaná cuketa

Zdroj: Shutterstock®

Na plnenú cuketu budete potrebovať (4 porcie):

  • 2 cukety
  • 2 vajíčka
  • 300 g strúhaného syra
  • 100 g taveného syra
  • 200 g kukurice (môže byť v konzerve)
  • 100 g schwarzwalskej šunky (poprípade slaniny)
  • 100 g cherry paradajok
  • karí korenie, soľ, čierne korenie

Cukety si poriadne umyjeme a prerežeme na polovicu. Z každej polovice vydlabeme vnútro, ktoré si odložíme do misky. Očistené cukety si uložíme na papierom vystlaný plech, osolíme ich a okoreníme.

Do misky s vydlabanou cuketou pridáme 200 gramov strúhaného syra, tavený syr, kukuricu a nakrájanú šunku alebo opraženú slaninu. V ďalšej miske si zmiešame vajíčka so soľou, korením a 1 lyžičkou karí. Túto pripravenú zmes primiešame do tej cuketovej. Následne si naplníme cukety uložené na plechu a dáme piecť na 200 °C.

Po 15-tich minútach cukety vyberieme a na vrch položíme na plátky nakrájané cherry paradajky a posypeme zvyškom nastrúhaného tvrdého syra. Pečieme ďalších približne 10 minút, kým sa paradajky neupečú a syr úplne neroztopí. Chutný obed ku ktorému už nepotrebujete ďalšiu prílohu máte hotoví.

Zaujme ťa: RECEPT: Chutná domáca šošovicová polievka s klobáskou

13 komentárov
Leona Bašistová

Leona Bašistová

07.08.2020 11:03

Výborný recept, obdobná pochúťka je naplniť cuketu s mletým mäsom a navrch postrúhať syr. Mňam...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

07.08.2020 13:48

Tak na cuketu sa prave chystam,slaninka je dobry napad.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

07.08.2020 13:56

Cuketu zbožňujem, či už na slano alebo aj do koláčov

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

07.08.2020 15:20

Presne takéto plnené cuketky robievam aj ja, ale namiesto schwarzwalskej šunky používam mleté mäsko.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.08.2020 22:38

Toto sú tie pravé letné pochúťky.Cuketa je v tomto období u nás vítaná.Robievam placky,koláč,grilujeme,vyprážame,plníme.Aj baklažán plnievam.

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

07.08.2020 23:38

Robím ju často na takýto spôsob. Je vynikajúca. Odporúčam aj placky z cukety a zemiakov - je to topka! ♥

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.08.2020 07:14

Pripravujem podobným spôsobom i z baklažánu -výborný recept!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

09.08.2020 18:12

plnená cuketa je mňamka, ja plním aj kuracou pečeňou

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.08.2020 19:06

ďalší dobrý recept do cuketovej zbierky.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

10.08.2020 08:06

vyzerá to lákavo a chutne, určite vyskúšam, tento rok máme veľa cukety a tak tento recept prišiel vhod

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

31.08.2020 15:53

cuketu môžeme plniť aj kuracou pečeňou,ktorú sme predtým orestovali s paprikami a paradajkami.tiež výborná pochúťka.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

18.03.2021 13:55

Rád varím takže vyskúšam

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:18

Super spestrenie letnej grilovačky :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE