Prázdniny sú v plnom prúde a rovnako aj cuketová sezóna. Na cukete je najlepšie to, že je šťavnatá, plná zdravých živín a nie je vôbec kalorická. Práve preto sa teší veľkej popularite a tak sa nachádza v jedálničku mnohých z nás. Už tradičné cuketové placky nemajú žiadnu konkurenciu a dajú sa pripraviť na zdravší spôsob v rúre alebo na trochu nezdravší, a to vyprážaním na oleji. Tak či onak, nemôžeme im uprieť, že sú skvelou pochúťkou.
Cuketa alebo cukina, ako ju mnohí volajú, je z väčšej časti tvorená vodou. Dokonca odborníci uvádzajú, že až 90 % cukety tvorí práve voda. Neobsahuje žiaden tuk, vďaka čomu patrí medzi vďačné suroviny, z ktorých sa dá pripraviť aj veľmi rýchly a chutný obed. Keď sme pri tom obede a vám už vyhladlo, tak si urobte plnenú cuketu so syrom, šunkou a paradajkami.
Vyskúšaj tiež: RECEPT: Domáce šúľance s makom zo starších rožkov
Na plnenú cuketu budete potrebovať (4 porcie):
- 2 cukety
- 2 vajíčka
- 300 g strúhaného syra
- 100 g taveného syra
- 200 g kukurice (môže byť v konzerve)
- 100 g schwarzwalskej šunky (poprípade slaniny)
- 100 g cherry paradajok
- karí korenie, soľ, čierne korenie
Cukety si poriadne umyjeme a prerežeme na polovicu. Z každej polovice vydlabeme vnútro, ktoré si odložíme do misky. Očistené cukety si uložíme na papierom vystlaný plech, osolíme ich a okoreníme.
Do misky s vydlabanou cuketou pridáme 200 gramov strúhaného syra, tavený syr, kukuricu a nakrájanú šunku alebo opraženú slaninu. V ďalšej miske si zmiešame vajíčka so soľou, korením a 1 lyžičkou karí. Túto pripravenú zmes primiešame do tej cuketovej. Následne si naplníme cukety uložené na plechu a dáme piecť na 200 °C.
Po 15-tich minútach cukety vyberieme a na vrch položíme na plátky nakrájané cherry paradajky a posypeme zvyškom nastrúhaného tvrdého syra. Pečieme ďalších približne 10 minút, kým sa paradajky neupečú a syr úplne neroztopí. Chutný obed ku ktorému už nepotrebujete ďalšiu prílohu máte hotoví.
Zaujme ťa: RECEPT: Chutná domáca šošovicová polievka s klobáskou