Horčičné semienka: Pomocník v kuchyni aj pri zdravotných problémoch!

Horčičné semienka

Horčičné semienka sú známe najmä vďaka horčici, ktorá sa z nich vyrába. Samostatne sa v našich kuchyniach používajú už menej. To je však veľká škoda, pretože sú zdrojom viacerých dôležitých látok a predstavujú pomoc pri zdravotných problémoch. Majú blahodarný vplyv najmä na proces trávenia, no pomôžu aj ľudom s reumou.

V článku vám prinášame najdôležitejšie informácie o horčičných semienkach a ich účinkoch na ľudský organizmus. Využijete ich v kuchyni aj ako účinné liečivo!

Reklama

Iné semená, iná horčica

Medzi najznámejšie druhy horčice patrí horčica biela, ktorú radíme do čeľade kapustovité. Ide o 40 až 55 centimetrov vysokú rastlinu. Charakteristická je svojimi žltými kvetmi. Pôvodom je z východného Stredomoria. Obľubuje zásadité, vápenaté či hlinité, a najmä vlhké pôdy. Jej plodom je šešuľka podobná struku, ktorá je plná horčičných semienok. 

Tie sa zberajú na ďalšie spracovanie. Semienka sa vďaka obsahu cenných látok využívajú ako zelené hnojivo. Zlisované sa používajú napríklad pri príprave známej pochutiny – horčice. Ďalej sa z nich vyrába i horčičný prášok.

Poznáme hneď niekoľko druhov obľúbenej horčice používanej v kuchyni, ktoré sa odlišujú najmä svojím zložením. Snáď najrozšírenejšia je plnotučná horčica krémovej farby. Má jemnú konzistenciu, pretože z nej boli odstránené horčičné semienka. Pozitívne účinky si však zachováva. 

Známa je i kremžská horčica, do ktorej sa pridávajú pomleté štipľavé semienka horčice čiernej a cukor. Ten zabezpečuje zjemnenie ostrej chuti. Do dijónskej horčice sa používajú semená horčice hnedej, z ktorých nebol odstránený olej, preto je zo spomenutých druhov najštipľavejšia.

druhy horčice a horčičných semien
Shutterstock®

Zaujímavosť: Ako vzniká štipľavosť v horčičných semienkach

Štipľavosť horčičných semienok sa aktivuje až v momente, keď sa zrniečka narušia – rozdrvia, rozžujú alebo zmiešajú s tekutinou. Vtedy sa spojí enzým myrozináza s látkou sinigrín alebo sinalbín (podľa druhu horčice) a vznikne izotiokyanát, známy pre svoju typickú ostrú chuť. Preto celé semienka chutia jemne, no v mlynčeku či pri varení sa ich štipľavosť doslova „prebudí“.

Zloženie horčičných semienok

Množstvo účinných látok nám dokáže ponúknuť aj horčica ako pochutina, no jej semienka sú jednoducho silnejšie, pretože sú v nespracovanom stave. Obsahujú veľa zdravého tuku, omega 3 a 6 mastné kyseliny, bielkoviny, vodu, enzýmy, esenciálne oleje, antioxidanty a potrebnú vlákninu. Sú zdrojom minerálnych látok a stopových prvkov ako železo, draslík, zinok, meď, mangán aj selén. Rovnako vám doplnia vitamín A, C, E, K, kyselinu listovú a cholín.

Reklama

Účinky horčičných semien

Horčičné semienka v prvom rade podporujú trávenie. Prečisťujú celý tráviaci trakt, zrýchľujú črevnú peristaltiku, zlepšujú pravidelnú stolicu a napomáhajú vylučovaniu žlče. Vplývajú na stav dýchacích ciest a zabezpečujú pevné a čisté cievy. Dokážu znižovať vysoký krvný tlak a tlmiť zápaly v tele. 

Vďaka svojim močopudným účinkom sú pomocníkom pri prečistení obličiek a odvodňovaní. Semienka horčice majú tiež vplyv na zdravú pokožku. Účinné sú pri odstraňovaní bolesti kĺbov aj svalov a ochoreniach ústnej dutiny. Podporujú krvotvorbu, tvorbu kostí, rast nechtov aj vlasov.

Využitie horčičných semien v kuchyni

Horčičné semienka môžete úplne bežne využívať v kuchyni ako koreninu. Môžete ich použiť celé alebo pomleté do majonézy, nálevov či rôznych omáčok. Naklíčené ich vyskúšajte ako chutnú posýpku na šalát. Pri zažívacích problémoch rozhryznite zopár bledších semiačok. Tie tráviaci trakt poriadne prekrvia a prebudia. Čierne semienka sú ostrejšie, preto nie sú veľmi vhodné na vnútorné použitie.

Horčičné semienka sú zároveň mimoriadne obľúbené v indickej, thajskej či blízkovýchodnej kuchyni, kde sa používajú na tzv. temperovanie – krátke opraženie na oleji, pri ktorom začnú praskať a uvoľnia svoju jedinečnú arómu. Takto pripravené dokážu prevoňať celé jedlo a sú skvelé do kari, šošovicových polievok či zeleninových zmesí. 

Výborne fungujú aj pri príprave domácich pickles a nakladanej zeleniny, kde dodajú nálevu jemnú pikantnosť a zaujímavú chuťovú hĺbku. Stačí pár zrniek a bežné jedlo získa úplne nový charakter.

použitie horčičných semien
Shutterstock®

Pasta z horčičných semien na reumu

Nápomocné sú však pri prekrvení stuhnutých nôh či rúk a na potlačenie prejavov reumy. Pripravte si asi 50 gramov čiernych zrniečok, pokojne však aj v kombinácii s tmavohnedými či žltými, rozdrvte ich a premiešajte s trochou vody. Vzniknutú zmes aplikujte na postihnuté miesto, zafixujte gázou a nechajte pôsobiť aspoň 20 minút. 

Čaj z horčičných semien na trávenie

Na dobré trávenie a činnosť čriev si môžete pripraviť i čaj. Jednu lyžičku rozdrveného horčičného semienka zalejte 3 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať 15 minút. Sceďte a konzumujte 1 šálku denne po dobu dvoch týždňov. Ak si tento čaj pripravíte silnejší (1 polievková lyžica semienok na 2 dcl vody), môžete ho použiť ako kloktadlo pri bolestiach v krku a zápaloch ústnej dutiny.

Ako klíčiť horčičné semienka

Horčičné semienka naklíčite veľmi jednoducho – stačí ich na 6 až 8 hodín namočiť do studenej vody, potom dôkladne prepláchnuť a nechať v klíčiacej miske alebo sitku pri izbovej teplote. Dvakrát denne ich prepláchnite, aby boli stále mierne vlhké, no nie premáčané.

Po 2 až 3 dňoch sa objavia jemné pikantné klíčky s výraznou arómou, ktoré sú výborné do šalátov, na toast či ako nutrične bohatá posýpka. Najlepšie chutia čerstvé a spotreba do 5 dní zabezpečí, že si zachovajú svoju typickú pikantnosť a vysoký obsah antioxidantov.

Domáca horčica – jednoduchý recept

Približne 4 polievkové lyžice bielych alebo hnedých horčičných semienok nechajte 24 hodín namočené v zmesi vody a jablčného octu (v pomere 1:1). Keď semienka zmäknú, rozmixujte ich spolu so štipkou soli, medom, kurkumou a malým množstvom tekutiny z namáčania, aby vznikla hladká pasta.

Chuť čerstvo pripravenej horčice je ostrejšia, no po 2–3 dňoch v chladničke sa prirodzene zjemní a zharmonizuje. Domácu horčicu môžete ďalej upravovať podľa chuti – pridať bylinky, cesnak, chilli či viac sladidla pre jemnejšiu verziu.

Reklama

Riziká a kontraindikácie

Horčičné semienka môžu podráždiť tráviaci trakt pri nadmernej konzumácii, najmä u ľudí s gastritídou, refluxom alebo vredovým ochorením. Vysoký obsah dráždivých látok môže vyvolať pálenie záhy či bolesti brucha, preto je vhodné začínať s menšími dávkami.

Externé použitie – najmä horčičné zábaly alebo pasty – môže u citlivej pokožky spôsobiť začervenanie až mierne popáleniny, ak sa nechajú pôsobiť príliš dlho. Ľudia s kožnými ochoreniami alebo alergiou by mali byť opatrní a vždy vyskúšať malú testovaciu plochu.

Aktualizovaný článok: 06.12.2025

4/5 - 5 hlasov
Prihláste sa pod svojím účtom, aby ste mohli jednoducho komentovať články, zapájať sa do súťaží a hlasovať.
Ak ešte nemáte vytvorený účet, neváhajte a zaregistrujte sa – získate tak plný prístup k interaktívnym funkciám webu.

2 komentárov

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

13.12.2017 12:38

tento rok som ich skúšal vypestovať, zasadil som asi 10 semienok a vyrástli všetky a výsledkom je 0,2 litrový pohárik plný vlastnoručne vypestovaných horčicových semienok.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 10:21

najviac ich využívam pri zaváraní uhoriek

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE