Počas chladných zimných dní je veľmi potrebné zvýšiť príjem vitamínov a posilňovať imunitný systém. A v čase Vianoc je na to najvhodnejšia príležitosť! Tropické ovocie, ktorým sú už tradične zásobované všetky supermarkety v zimnom období, má množstvo pozitívnych účinkov na naše telo. Vieš, ako blahodárne pôsobí plná misa tropického ovocia na tvoje telo? Pri vianočných rozprávkach je ideálny čas, aby si to zistila!
Mandarínky
Mandarínky sú bohaté na vitamíny skupiny B, draslík a horčík. Obsahujú tiež pektín – rozpustnú vlákninu, ktorá pozitívne vplýva na tráviacu sústavu a pomáha ju prečistiť od škodlivín.
Pozitívne účinky mandarínok:
- znižujú hladinu cholesterolu v krvi
- vracajú chuť do jedla
- odstraňujú plynatosť
- riešia problém s pálením záhy
- pomáhajú bojovať proti infekciám
- odvar zo sušenej šupy zmierňuje zvracanie a nechutenstvo
Liči
Liči je sladké tropické ovocie, ktoré sa pestuje v subtropických oblastiach po celom svete. Je zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a zdravých antioxidantov. Najväčšie zastúpenie má vitamín C, približne 8% dennej odporúčanej dávky, meď a draslík. Liči sa v tradičných kultúrach používalo na liečbu obezity, kašla a nadúvania. Jedinou nevýhodou tohto ovocia je, že má pomerne vysoký obsah cukru, preto by sme to s jeho množstvom nemali preháňať. Dokáže výrazne uľaviť od neurologických ťažkostí, dôležitú úlohu zohráva v liečbe žalúdočných vredov a tiež má analgetické účinky. Čaj zo škrupiniek býva dokonca skvelým prírodným liečivom pri zápasení s črevnými ťažkosťami.
Ananás
Lekári odporúčajú konzumovať iba zrelé ananásy. Vieš, kedy je ananás zrelý na konzumovanie? Správnu zrelosť ananásu zistíme, ak ovoniame ovocie pri stopke. Ak ucítime intenzívnu vôňu, plod je správne vyzretý a vhodný na jedenie.
Pozitívne účinky ananásu:
- znižuje riziko vzniku astmy
- znižuje krvný tlak
- beta karotén v ananáse chráni pred rakovinou prostaty
- znižuje hladinu cukru v krvi
- podporuje zdravý tráviaci trakt
- podporuje plodnosť u žien aj u mužov
Pozri aj: Najrýchlejší spôsob šúpania zemiakov? To musíš vidieť!
Machovka peruánska
Bobule machovky peruánskej sú chránené papierovými strukmi, ktoré pripomínajú lampióny. Pred konzumáciou je nutné dať ich preč. Guľaté bobule sú šťavnaté a sladké s rafinovanou kyslastou príchuťou. Plody machovky peruánskej obsahujú viac vitamínu C než citrón. Sú bohatým zdrojom beta-karoténu, fosforu a bielkovín. Ovocie pôsobí močopudne a zlepšuje látkovú premenu v tele. Pomáha aj pri ochorení obličiek a močových ciest. Obsahujú veľa pektínu, ktorý reguluje plynutie potravy tráviacim traktom a znižuje nadbytočnú hladinu cholesterolu. Malé žuvacie semienka vnútri bobúľ majú laxatívny účinok, a preto sú veľmi priaznivé pre zdravé črevá a pravidelné vyprázdňovanie. Je však dôležité dať si pozor na nezrelé zelené bobule ukryté v zelených kalichoch, pretože sú jedovaté.
Kivi
Kivi nám pomáha chrániť sa pred vznikom rakoviny. Jedno kivi obsahuje 230 percent dennej dávky vitamínu C a pomáha zvyšovať vstrebávanie železa v našom tele. Kivi je tiež účinné aj pri hojení rán, posilňuje imunitný systém a odstraňuje toxíny z krvného obehu.
Pozitívne účinky kivi:
- chráni proti poškodeniu DNA
- zabraňuje zápche
- pomáha pri problémoch s dýchavičnosťou
- znižuje riziko srdcových chorôb
- stimuluje metabolizmus
- zmierňuje opuchy kĺbov
Granátové jablko
Granátové jablko je zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, omega-6 mastných kyselín, vitamínov C, K a B. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú pri poškodení kĺbov. Je vhodné pri liečbe osteoporózy, reumatoidnej artritídy a bolestí spojených s ťažkou fyzickou aktivitou. Obsahuje látky známe ako polyfenoly, ktoré vedia ovplyvňovať biochemické procesy spájané s alergiami. Granátové jablká začni konzumovať najmä vtedy, ak trpíš chudokrvnosťou z nedostatku železa. Vysoký obsah vitamínu C zároveň pomáha telu pri vstrebávaní železa. Je tiež veľmi prospešné aj pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch a odporúča sa na hubenie pásomníc.