Najlepšie jesenné občerstvenie – flatbread s gorgonzolou, prosciuttom a hruškou

flatbread s gorgonzolou, prosciuttom a hruškou

Jeseň praje nielen teplým dekám a šálkam čaju, ale aj receptom, ktoré spájajú sezónne chute a jednoduchú prípravu. Flatbread s gorgonzolou, prosciuttom a hruškou je presne taký – rýchly, elegantný a pritom dokonale vyvážený. V každom súste sa stretáva jemná sladkosť zrelej hrušky, slanosť prosciutta a výrazná aróma gorgonzoly, doplnená o jemný dotyk medu.

Reklama

Tento recept je ako stvorený na jesenné večery s priateľmi alebo na chvíle, keď chcete pripraviť niečo pôsobivé bez dlhého státia v kuchyni. Servírovať ho môžete ako predjedlo, ľahký obed či netradičné občerstvenie k vínu – a garantujeme, že zmizne zo stola skôr, než stihnete povedať buon appetito.

Recept na flatbread s gorgonzolou, prosciuttom a hruškou

Ak hľadáte jednoduchý, no elegantný recept, ktorý v sebe spája sladké aj slané chute, tento flatbread je presne to pravé. Kombinácia zrelej hrušky, aromatickej gorgonzoly a jemne slaného prosciutta vytvára chuťový zážitok ako z talianskeho bistra. Navyše je hotový za pár minút – ideálny na rýchly obed, jesenné pohostenie či romantickú večeru pri pohári vína.

Ingrediencie na rýchly sladko-slaný flatbread

  • 1 väčší flatbread (alebo naan chlieb alebo pinsa)

  • olivový olej

  • 50 g rozdrobeného gorgonzola syra

  • 80 g nastrúhanej mozzarelly

  • 1 zrelá hruška, nakrájaná na tenké plátky

  • 4–6 plátkov prosciutta

  • trochu medu alebo pikantného medu (hot honey) na dochutenie

Reklama

Postup prípravy

Rúru predhrejte na 190 °C. Flatbread potrite tenkou vrstvou olivového oleja a rovnomerne posypte rozdrobenou gorgonzolou a nastrúhanou mozzarellou. Na vrch poukladajte plátky hrušky a prosciutta tak, aby sa chute prepojili a vytvorili harmonickú kombináciu sladkého a slaného.

Plech vložte do rúry a pečte 14 až 16 minút, kým je cesto chrumkavé a syr sa roztopí do zlatista. Po vytiahnutí pokvapkajte medom alebo pikantným medom pre jemný kontrast chutí. Podávajte teplé ako rýchle jesenné občerstvenie alebo ľahký obed.

jesenný snack
instagram.com/dashofmandi

Čo podávať k flatbreadu s gorgonzolou, prosciuttom a hruškou

Tento slano-sladký flatbread je sám o sebe dokonalou chuťovkou, no ešte viac vynikne v kombinácii s vhodnými doplnkami. Podávať ho môžete s čerstvým zeleným šalátom s rukolou, poľníčkom alebo špenátom, pokvapkaným balzamikovým octom či citrónovým dresingom. Výborne sa hodí aj k vínu – suché biele ako Sauvignon Blanc alebo jemne perlivé Prosecco zvýraznia jeho lahodnú chuť.

Ak chcete jedlo podávať ako plnohodnotný obed, doplňte ho o ľahkú krémovú polievku, napríklad z tekvice alebo karfiolu. Chutným doplnkom môže byť aj miska s marinovanými olivami, orieškami alebo čerstvé figy, ktoré sa dokonale spájajú s chuťou gorgonzoly a prosciutta.

Tipy na obmenu receptu

  • Namiesto gorgonzoly použite kozí syr, brie alebo camembert – vytvoria jemnejšiu, no stále výraznú chuť.

  • Vyskúšajte plátky jabĺk, fíg alebo sušené marhule pre iný sladký tón.

  • Prosciutto môžete nahradiť pancettou, šunkou serrano alebo dokonca údeným lososom pre netradičnú verziu.

  • Pridajte nasekané vlašské orechy alebo pekany – krásne doplnia krémovú štruktúru syra.

  • Ak chcete recept zľahčiť, pridajte pred pečením trochu karamelizovanej cibule alebo čerstvú rukolu po upečení.

  • Namiesto klasického medu skúste javorový sirup alebo chilli med pre pikantnejší záver.

Reklama

Jednoduchý luxus na tanieri

Flatbread s gorgonzolou, prosciuttom a hruškou je ukážkou toho, ako málo ingrediencií dokáže vytvoriť dokonale vyvážený gurmánsky zážitok. Sladká hruška, slaný prosciutto a aromatická gorgonzola vytvárajú kombináciu, ktorá sa hodí na rýchly obed, večerné posedenie s priateľmi aj ako elegantné pohostenie.

Ak milujete spojenie talianskych chutí a jednoduchých receptov, tento flatbread sa určite zaradí medzi vaše obľúbené. Jeho príprava zaberie len pár minút, no výsledok pôsobí, akoby ste ho servírovali priamo z vinárskeho domu v Toskánsku.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/dashofmandi

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE