Pide je tradičný turecký pokrm, ktorý sa často prirovnáva k plochej pizzi alebo plnenému chlebu. Základ tvorí nadýchané cesto, ktoré sa plní rôznymi náplňami – od syrových, zeleninových až po mäsové. Tvar pide býva zvyčajne oválny alebo loďkový a povrch sa posype sezamom či syrom, vďaka čomu je po upečení krásne chrumkavý a voňavý. V Turecku je pide veľmi obľúbené pouličné jedlo, ktoré sa servíruje na raňajky, obed aj večeru.
Doma si ho pripravíme pomerne jednoducho a výsledok je vždy pôsobivý. Mäso, zelenina a koreniny v spojení s jemným cestom vytvárajú sýte jedlo, ktoré zasýti celú rodinu. Navyše, pide sa dá servírovať aj nakrájané na kúsky, a preto sa hodí aj ako pohostenie pre návštevu. Ak máte radi jedlá, ktoré spájajú chuť domáceho pečiva s bohatou náplňou, tento recept si určite zamilujete.
Recept na pide s mletým mäsom
Ak máte chuť na niečo nové, no zároveň sýte a poctivé, pide s mletým mäsom je ideálna voľba. Tento obľúbený turecký pokrm si rýchlo zamilujete – nadýchané cesto, šťavnatá mäsová plnka, voňavé koreniny a navrchu chrumkavý sezam so syrom. Pripravíte si ho doma bez problémov a zaručene ním ohúrite celú rodinu.
Ingrediencie na pide s mlatým mäsom
Na cesto:
500 g múky (cca 4 poháre)
300 ml vlažnej vody (1,5 pohára)
40 ml oleja (5 PL)
25 g masla (1 PL)
6 g sušeného droždia (1 ČL)
10 g soli (1 plná ČL)
10 g kryštálového cukru (1 ČL)
Na plnku:
500 g mletého mäsa
1 červená kápia
3 zelené papriky
1 veľká paradajka
1 stredná cibuľa
čierne korenie, mletá červená paprika, soľ
+ sezam, med a syr na posypanie
Postup na sezamový pide plnený mletým mäsom
Najprv si pripravíme cesto – do misy nasypeme múku, do stredu pridáme droždie, cukor a vlažnú vodu. Necháme pár minút odstáť, potom vmiešame olej a nakoniec aj maslo. Vypracujeme mäkké, pružné cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si nachystáme plnku – mleté mäso zmiešame s nasekanou paprikou, rajčinou, nastrúhanou cibuľou a ochutíme soľou, čiernym korením a štipkou červenej papriky.
Vykysnuté cesto rozdelíme na deväť častí, z každej urobíme bochníček a ten vyvaľkáme. Do stredu dáme mäsovú plnku, preložíme ako naše klasické pirohy a okraje zatlačíme. Hladkú stranu cesta následne namočíme do zmesi vody s medom a obalíme v sezame. Sezamová strana ide navrch – práve tam pides jemne narežeme a roztiahneme do strán, aby sa ukázala náplň.
Nakoniec pides posypeme strúhaným syrom a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 30 až 40 minút, kým sa cesto krásne nezapečie, mäso neuvarí a syr neroztopí do chrumkava. Výsledkom sú voňavé, šťavnaté a sýte pides, ktoré potešia celú rodinu.
instagram.com/chefburcinardaAko mäsový pide podávať?
Mäsový pide chutí najlepšie ešte teplý, keď je cesto nadýchané a náplň šťavnatá. Podávať ho môžete ako hlavný chod k obedu alebo večeri – stačí ho doplniť o čerstvý zeleninový šalát, nakladanú zeleninu alebo jednoduchý jogurtový dip s cesnakom. Pide nakrájaný na trojuholníky alebo širšie pásy sa ľahko servíruje a každý si môže vziať toľko, koľko zvládne.
Rovnako dobre sa hodí aj ako pohostenie pre návštevu. Stačí ho po upečení nakrájať na menšie kúsky a naaranžovať na tácku – hostia si tak môžu pochutnať na chrumkavom sezamovom ceste plnenom voňavým mäsom. Výborne sa kombinuje s čerstvými bylinkami, olivami či pohárom vína, a tak sa z obyčajného jedla stáva gurmánsky zážitok, ktorý zaručene všetkých poteší.
Tipy na obmenu receptu
Syrový pide: namiesto mäsovej plnky použijeme kombináciu strúhaného syra – napríklad mozzarella, feta a cheddar. Pide bude jemnejší, no krásne vláčny a syrovo chrumkavý.
Špenátový pide: nasekaný špenát podusíme s cibuľkou a cesnakom, pridáme trochu syra feta alebo ricotty a vznikne ľahšia, svieža verzia, ideálna na jar či leto.
Zemiakový pide: nastrúhané uvarené zemiaky ochutíme soľou, čiernym korením, trochou masla a cibuľkou. Tento variant je sýty a pripomína tradičné slovenské plnky.
Kurací pide: mleté hovädzie alebo bravčové mäso môžeme nahradiť mletým kuracím či morčacím mäsom. Plnka bude ľahšia a rýchlejšie hotová.
Vegetariánsky pide: plnku pripravíme zo zeleniny – baklažán, cuketa, paprika a rajčina opečené na olivovom oleji s bylinkami vytvoria voňavú a farebnú alternatívu.
Pikantný pide: do mäsovej plnky pridáme nasekanú čili papričku alebo štipľavú papriku. Získame tak výraznejšiu chuť, ktorá poteší milovníkov ostrého jedla.
Raňajkový pide: do plnky môžeme po upečení rozbiť vajíčko a nechať ho krátko zapiecť. Vznikne tak zaujímavý a sýty variant vhodný aj na brunch.
Domáci pide ako chuť Turecka u vás doma
Pide s mletým mäsom je jedlo, ktoré vás prenesie do ulíc Turecka, no pritom si ho dokážete jednoducho pripraviť aj doma. Spojenie mäkkého cesta, šťavnatej plnky a chrumkavého sezamu so syrom vytvára kombináciu, ktorej neodolá nikto. Navyše, recept ponúka množstvo možností na obmeny – od syrových až po zeleninové, takže si každý nájde to svoje.
Ak chcete prekvapiť rodinu alebo návštevu niečím netradičným a sýtym, domáci pide je skvelá voľba. Podávajte ho nakrájaný na kúsky ako pohostenie, alebo ako plnohodnotný obed s čerstvým šalátom. Vyskúšajte ho raz a je dosť možné, že sa stane stálicou vo vašom repertoári domácich špecialít.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/chefburcinarda