RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

Receptov nie je nikdy dosť. Veď koľkokrát ste si určite aj vy lámali hlavu nad tým, čo uvariť na obed či večeru. A každá dobrá inšpirácia alebo tip sa v takomto momente jednoznačne hodí. Poznáte bulgur? Ak nie, niečo vám o ňom môžeme prezradiť, pretože práve táto potravina je jednou z ingrediencií v nasledujúcom recepte. Bulgur je v prvom rade vítanou súčasťou každého zdravého jedálnička. Jeho domovinou sú európske aj ázijské oblasti v okolí Stredozemného mora. A čo to vlastne bulgur je? Ide o predvarenú a nalámanú celozrnnú pšenicu, ktorá je súčasťou mnohých zeleninových aj mäsových pokrmov.

Bulgur je ľahko stráviteľný a obsahuje množstvo telu prospešných látok. Je bohatý na mnohé vitamíny skupiny B, železo, fosfor či mangán. Rovnako ukrýva značné množstvo vlákniny. Do jedálnička sa ho oplatí zaradiť v prípade, že vás trápi nepravidelné vyprázdňovanie. Dobrou správou je, že neobsahuje cholesterol a má nízky glykemický index. Pokrmy z bulguru navyše dokážu človeka zasýtiť na dlhú dobu. A čo sa z neho dá vlastne pripraviť? Dnes vám prinášame recept na bulgur s mletým mäsom a zeleninou. Toto jedlo je veľmi ľahké na prípravu a na tanieri je za pár chvíľ. Ak teda nabudúce nebudete vedieť, čo pripraviť, vyskúšajte túto pochúťku.

Pozri aj: Pečené strúčiky cesnaku: Panebože, skutočne toto dokážu za 24 hodín?

bulgur so zeleninou

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Budeme potrebovať

  • 80 – 100 g bulguru
  • 200 g hovädzieho mletého mäsa
  • 200 g drvených lúpaných paradajok (alebo krájaných na kúsky)
  • 250 ml vývaru
  • cca 300 – 400 g mrazenej zeleniny podľa chuti (mix hrášku, kukurice, mrkvy, brokolice, karfiolu a pod.)
  • olivový olej
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie a koreniny podľa chuti
  • väčšiu panvicu s pokrievkou
ako pripraviť bulgur

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup prípravy

  • Ako prvé si na rozohriatej panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku s cesnakom. 
  • Následne pridáme mix mrazenej zeleniny (použiť je možné prípadne rôzne druhy čerstvej zeleniny) a chvíľu dusíme pod pokrievkou, kým trochu nezmäkne.
  • Potom pridáme k zmesi mleté mäso, ktoré dôkladne opečieme. Osolíme ho a okoreníme, prípadne použijeme ešte iné obľúbené koreniny. Skvelo sa hodí napríklad i štipľavá mletá paprika.
  • K mäsu a zelenine pridáme lúpané paradajky a všetko zalejeme vývarom. 
  • Keď nám zmes zovrie, prisypeme bulgur a všetko dôkladne spolu premiešame. Pod pokrievkou necháme variť do zmäknutia a v prípade potreby pokrm ešte dochutíme. Bulgur by mal postupne nasať tekutiny, zmäknúť a jedlo by malo primerane zhustnúť. Ak sa vám pokrm zdá ešte riedky, pokojne pridajte do zmesi viac bulguru.
  • Bulgur s mletým mäsom a zeleninou môžeme na tanieri posypať obľúbeným nastrúhaným syrom a podávať napríklad s čerstvým zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!

Odporúčame: Vieš, čo nejesť pred spaním? Na tieto potraviny radšej zabudni!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

27.09.2019 06:59

Buldgur rady pripravujeme na rôzne spôsoby.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

27.09.2019 13:00

Bulgur som ešte nevarila ,musím to napraviť.

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

27.09.2019 20:13

robím niečo podobné z bulguru aj z pohánky na spôsob rizota a je to veľká dobrota a hlavne iná chuť :-)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

27.09.2019 22:57

Bulgur poznám,aj ho doma varievam.Najčastejšie robím zeleninový na spôsob rizota.Používam ho miesto ryže.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

29.09.2019 04:46

Bulgur som ešte nikdy nejedla, netuším akú má chuť. Možno raz vyskúšam.. :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

14.10.2019 19:38

bulgur poznám len z receptov, je načase to zmeniť

Vaše meno:

Martin Kendra

Martin Kendra

28.10.2019 19:34

mňamka:)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

16.11.2019 19:44

ešte som bulgur nejedla, ale už som si ho kúpila a chystám sa pripraviť,vyskúšam Váš recept

Vaše meno:

Lucia Maninová

Lucia Maninová

09.12.2019 22:24

Bulgur sme si veľmi obľúbili, skvelý je s akoukoľvek zeleninou, napríklad rýchla večera je bulgur s pečenou zeleninou podľa chuti, napr. pečená tekvica s pečenou cviklou, posypané balkánskym syrom.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

22.01.2020 19:11

ešte som ho vevaril

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:00

Bulgur mám rada, ale v takejto kombinácii som ho ešte nejedla :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.