Hovorí sa, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Mnohí ich však podceňujú, a tak ich jednoducho nejedia. Dôvodov, prečo sú raňajky pre nás dôležité je hneď niekoľko. Podľa odborníkov na výživu sú práve raňajky naším zdrojom energie na celý nadchádzajúci deň, práve preto by sa nemali opomínať. Je to pritom celkom jednoduché – na raňajky by sme mali jesť zdravé sacharidy ako palivo v kombinácii so zdravými bielkovinami na dodanie sily a pocitu plného žalúdka na dlhší čas.
Zdravé vajíčka na raňajky
Asi sa zhodneme na tom, že vajíčka na raňajky, to je jednoducho klasika. Stratené vajce, recept na raňajkovú placku z vajíčok, chlebík vo vajíčku – to všetko sú v podstate otrepané recepty z vajec, ktoré sú nám veľmi dobre známe. Ako však využiť vajíčka v raňajkovom menu na iný, netradičný spôsob? Inšpiráciu sme hľadali na sociálnej sieti Pinterest a povieme vám, že ide skutočne o jednu bezodnú studňu nápadov. Vybrali sme pre vás tri raňajkové recepty z vajíčok, ktoré sú zdravé a zároveň zaujímavé. Ktorý si pripravíte ako prvý?
Inšpiruj sa: Rýchle letné recepty bez varenia: Na stole budú raz, dva, tri!
Galéria: Raňajkové recepty z vajíčok
Vajíčkovo-špenátový quiche
Skúšali ste už pripraviť na raňajky vajíčkový quiche? Vynikajúca alternatíva klasických vajíčok podľa Wine and Glue vás dostane.
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1/2 cibule nadrobno
- 200 g šampiónov alebo iných hríbov
- 150 g špenátu
- 4 celé vajcia (väčšie)
- 4 ďalšie bielka z vajíčok
- 60 g nastrúhaného syra (najlepšie švajčiarskeho typu)
- 180 ml mlieka
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Na panvici si rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľku, cesnak a hríby. Na miernom ohni opekáme asi 5 minút, kým hríby nezmäknú.
- Potom do zmesi pridáme čerstvý špenát a počkáme asi 2 minúty, kým nespľasne. Panvicu odstránime z ohňa.
- Vo väčšej mise si zmiešame celé vajcia, bielka, mlieko, soľ, korenie aj nastrúhaný syr. Poriadne vymiešame, aby sa ingrediencie spojili.
- Do tortovej formy na pečenie si dáme papier na pečenie, na spod nádoby rozprestrieme rovnomerne hríbovú zmes, prelejeme ju vajíčkovou zmesou a dáme piecť na 40 minút, kým sa quiche nezačne odliepať od formy po okrajoch a nebude pekne zlatistý.