Poznáte lepšiu polievku, než je tá paradajková, ktorá je výdatná a zároveň zdravá? Možno by sa nejaké našli, no paradajková polievka patrí medzi TOP polievky, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek počas celého roka. Dokonca ju milujú aj malé deti, ktoré začínajú spoznávať rôzne chute. Dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov a navyše ju môžete pripraviť z čerstvých lúpaných paradajok alebo paradajkového pyré.
Paradajkovú polievku by sme mohli označiť za tradičnú slovenskú polievku, ktorou nikdy nič nepokazíte. Jej príprava vám nezaberie množstvo času. Je jednoduchá, má sladkastú chuť a zároveň dokáže poriadne zasýtiť. Spravili sme vám chúťky? Ak áno, tak si ju poďte pripraviť podľa veľmi ľahkého receptu.
Odporúčame: Kysnuté pečené buchty ako od babičky: S lakvárom, orechami i čokoládou
Na paradajkovú polievku potrebujete:
- 400 g lúpaných paradajok
- menšiu cibuľu
- 1 lyžičku olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- citrónovú šťavu
- podľa chuti čili a med
- čerstvá bazalka
- soľ a korenie
- 1 lyžica smotany
Ako prvé si nakrájame cibuľu, ktorú dáme spražiť na olivovom oleji. Keď bude cibuľa spenená, pridáme pretlačený cesnak a lúpané paradajky nakrájané na menšie kocky. Všetko spolu chvíľu opražíme a zalejeme vriacou vodou.
Dochutíme soľou, korením a pridáme trošku čili (ak nemáte radi pálivé jedlá, tak čili vôbec nemusíte pridávať). Chvíľu povaríme a po dovarení rozmixujeme ponorným mixérom. Pri servírovaní dozdobíme lístkami bazalky, lyžicou smotany a podávame s celozrnným pečivom. Ak máte chuť, tak do polievky môžete pridať nastrúhaný syr. Ak chcete, aby bola polievka sýtejšia, tak ju môžete obohatiť aj o krupicové halušky. Prajeme vám dobrú chuť!