Poznáte lepšiu polievku, než je tá paradajková, ktorá je výdatná a zároveň zdravá? Možno by sa nejaké našli, no paradajková polievka patrí medzi TOP polievky, ktoré si môžete pripraviť kedykoľvek počas celého roka. Dokonca ju milujú aj malé deti, ktoré začínajú spoznávať rôzne chute. Dá sa pripraviť na množstvo rôznych spôsobov a navyše ju môžete pripraviť z čerstvých lúpaných paradajok alebo paradajkového pyré.
Paradajkovú polievku by sme mohli označiť za tradičnú slovenskú polievku, ktorou nikdy nič nepokazíte. Jej príprava vám nezaberie množstvo času. Je jednoduchá, má sladkastú chuť a zároveň dokáže poriadne zasýtiť. Spravili sme vám chúťky? Ak áno, tak si ju poďte pripraviť podľa veľmi ľahkého receptu.
Recept na paradajkovú polievku
Paradajková polievka patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré si zamilujú malí aj veľkí. Jej príprava je rýchla, nenáročná a vystačíte si s pár surovinami, ktoré máte väčšinou doma – paradajkami, cibuľou, cesnakom a bylinkami.
Výsledkom je lahodná, mierne sladkastá polievka, ktorá zasýti, poteší svojou sviežou chuťou a navyše je plná vitamínov a antioxidantov prospešných pre naše zdravie.
Ingrediencie na paradajkovú polievku:
- 400 g lúpaných paradajok
- menšiu cibuľu
- 1 lyžičku olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- citrónovú šťavu
- podľa chuti čili a med
- čerstvá bazalka
- soľ a korenie
- 1 lyžica smotany
Postup prípravy paradajkovej polievky
Ako prvé si nakrájame cibuľu, ktorú dáme spražiť na olivovom oleji. Keď bude cibuľa spenená, pridáme pretlačený cesnak a lúpané paradajky nakrájané na menšie kocky. Všetko spolu chvíľu opražíme a zalejeme vriacou vodou.
Dochutíme soľou, korením a pridáme trošku čili (ak nemáte radi pálivé jedlá, tak čili vôbec nemusíte pridávať). Chvíľu povaríme a po dovarení rozmixujeme ponorným mixérom. Pri servírovaní dozdobíme lístkami bazalky, lyžicou smotany a podávame s celozrnným pečivom.
Ak máte chuť, tak do polievky môžete pridať nastrúhaný syr. Ak chcete, aby bola polievka sýtejšia, tak ju môžete obohatiť aj o krupicové halušky. Prajeme vám dobrú chuť!
Servírovanie paradajkovej polievky
Paradajkovú polievku môžete podávať tradične s kúskom čerstvého celozrnného pečiva alebo domácimi krutónmi, ktoré jej dodajú chrumkavú textúru. Skvelo chutí aj so strúhaným syrom, napríklad parmezánom či eidamom, ktorý sa v horúcej polievke jemne rozpustí.
Pre slávnostnejšiu verziu môžete polievku dozdobiť kvapkou smotany, lístkami bazalky alebo pár kvapkami kvalitného olivového oleja. V letných mesiacoch sa dá podávať aj vychladená ako osviežujúce gazpacho.
Tipy na obmenu receptu
Ryža alebo cestoviny – pridanie ryže či drobných cestovín urobí polievku sýtejšou a vhodnejšou aj pre deti.
Krupicové halušky – tradičný doplnok, ktorý dodá polievke domácku chuť a väčšiu výdatnosť.
Bazalkové pesto alebo sušené paradajky – pre výraznejšiu, aromatickú chuť s talianskym nádychom.
Kokosové mlieko namiesto smotany – jemne sladkastá a krémová verzia, ktorá pripomenie exotickú kuchyňu.
Strukoviny (cícer, šošovica, červená fazuľa) – polievka sa stane bohatším zdrojom bielkovín a vlákniny.
Chilli paprička alebo zázvor – pikantnejšia varianta, ktorá príjemne zahreje najmä v chladných dňoch.
Taliansky štýl s mozzarellou alebo parmezánom – podávajte s opečenou bagetou a syrom, polievka tak pôsobí luxusnejšie a sviežo.
Paradajková polievka ako stálica v kuchyni
Paradajková polievka je dôkazom, že aj z jednoduchých ingrediencií sa dá pripraviť jedlo, ktoré zasýti, zahreje a zároveň poteší chuťové poháriky celej rodiny. Je rýchla na prípravu, zdravá a vďaka rôznym obmenám nikdy neomrzí – raz môže byť ľahká a svieža, inokedy sýta a krémová.
Ak si ju pripravíte doma, vždy presne viete, čo obsahuje, a môžete ju prispôsobiť podľa svojich predstáv. Či už ju podáte s krutónmi, haluškami, alebo len s lístkom bazalky, vždy si uchová svoje miesto medzi najobľúbenejšími polievkami. A možno práve preto sa stala klasikou, ktorá nikdy nesklame.
Aktualizovaný článok: 16.09.2025