Opäť sa vrátime do detstva a tých čias, kedy nám naše babičky robievali chutné pečené buchty, ktorým sa za žiadnych okolností nedalo odolať. Či už na raňajky ku kakavku alebo na obed k polievke, chutili skvelo s čímkoľvek – aj samé osebe. Poďte si teda spolu s nami zaspomínať a pripravte si pečené buchty alebo ich pripravte svojim deťom a uvidíte, že im zachutia natoľko, že ich budete robiť minimálne jedenkrát do týždňa. Síce sú trošku náročnejšie na prípravu, ale pevne veríme, že to zvládnete.
Odporúčame: Hrnčekový recept na perník s jablkami: Vráť sa ku klasike od babičky!
Na pečené buchty budete potrebovať:
- 500 g múky
- 50 g cukru
- 50 g masla
- 20 g droždia
- 5 g soli
- 250 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 10 g vanilkového cukru
Na náplň:
- slivkový, jahodový alebo iný džem
- vlašské orechy zmiešané s práškovým cukrom
- orieškovú nátierku
Ako prvé si pripravíme kvások, a to z teplého mlieka, vanilkového cukru, cukru a droždia. Kvások necháme asi 15 minút odstáť – teda kým nevykysne. Medzitým si do misky preosejeme múku, ku ktorej pridáme kvások. Do múky zamiešame aj soľ, rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Cesto hnetieme dovtedy, kým nie je úplne hladké a neodlepuje sa od rúk. Pripravené cesto necháme aspoň hodinu postáť, aby poriadne nakyslo.
Na pracovnú dosku si nalejeme 2 lyžice oleja a cesto ešte vypracujeme. Vypracované cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí, z ktorých vypracujeme bochníky. Bochník následne v rukách roztlačíme na placku, ktorú potrieme džemom, čokoládou (orieškovou nátierkou) alebo posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Následne opäť vypracujeme bochník a preložíme na maslom vymastený plech. Buchty necháme na plechu ešte podkysnúť, a to približne 15 minút. Následne ich potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme ich približne 35 minút. Po dopečení posypeme práškovým cukrom a podávame.
Vyskúšaj aj: Cuketové placky so syrom: Najlepší recept, aký existuje!