Kysnuté pečené buchty ako od babičky: S lakvárom, orechami i čokoládou

Opäť sa vrátime do detstva a tých čias, kedy nám naše babičky robievali chutné pečené buchty, ktorým sa za žiadnych okolností nedalo odolať. Či už na raňajky ku kakavku alebo na obed k polievke, chutili skvelo s čímkoľvek – aj samé osebe. Poďte si teda spolu s nami zaspomínať a pripravte si pečené buchty alebo ich pripravte svojim deťom a uvidíte, že im zachutia natoľko, že ich budete robiť minimálne jedenkrát do týždňa. Síce sú trošku náročnejšie na prípravu, ale pevne veríme, že to zvládnete.

Odporúčame: Hrnčekový recept na perník s jablkami: Vráť sa ku klasike od babičky!

kysnuté pečené buchty

Zdroj: Shutterstock®

Na pečené buchty budete potrebovať:

  • 500 g múky
  • 50 g cukru
  • 50 g masla
  • 20 g droždia
  • 5 g soli
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • 10 g vanilkového cukru

Na náplň:

  • slivkový, jahodový alebo iný džem
  • vlašské orechy zmiešané s práškovým cukrom
  • orieškovú nátierku

Ako prvé si pripravíme kvások, a to z teplého mlieka, vanilkového cukru, cukru a droždia. Kvások necháme asi 15 minút odstáť – teda kým nevykysne. Medzitým si do misky preosejeme múku, ku ktorej pridáme kvások. Do múky zamiešame aj soľ, rozpustené maslo a vypracujeme cesto. Cesto hnetieme dovtedy, kým nie je úplne hladké a neodlepuje sa od rúk. Pripravené cesto necháme aspoň hodinu postáť, aby poriadne nakyslo.

Na pracovnú dosku si nalejeme 2 lyžice oleja a cesto ešte vypracujeme. Vypracované cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí, z ktorých vypracujeme bochníky. Bochník následne v rukách roztlačíme na placku, ktorú potrieme džemom, čokoládou (orieškovou nátierkou) alebo posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Následne opäť vypracujeme bochník a preložíme na maslom vymastený plech. Buchty necháme na plechu ešte podkysnúť, a to približne 15 minút. Následne ich potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme ich približne 35 minút. Po dopečení posypeme práškovým cukrom a podávame.

Vyskúšaj aj: Cuketové placky so syrom: Najlepší recept, aký existuje!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

14.09.2020 14:39

vyzerajú ako obláčiky , nadýchané , hneď by som si dala

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

14.09.2020 17:33

Mnam,este niekto kto by ich upiekol.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

14.09.2020 19:52

vyskúšam

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

14.09.2020 21:31

Jóóój,tak toto je nebíčko v papuľke :-) Moje babičky zomreli prv,ako som sa narodila,takže som ich nepoznala :-( Ale moja mama piekla tie najlepšie buchty a koláče na svete.Sem-tam sa aj mne podarí niečo upiecť a určite na budúce vyskúšam aj takéto kysnuté buchty.Ak sa podaria,rodinka sa určite poteší.

Vaše meno:

Anna Podmanická

Anna Podmanická

15.09.2020 14:20

Vyzerajú nádherne, len ich je veľmi málo. Svokra ma naučila robiť cesto vo väčších dávkach a nemala žiaden recept. Manžel pochádza z viacpočetnej rodiny, kde sa niekedy miesilo cesto aj zo 6 kg múky a preto som vždy svokru obdivovala, že to dokázala zvládnuť. Hoci som dosť od nej pochytila, nemôžem svoje zrovnávať s tými jej.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

15.09.2020 16:46

u nás doma máme radi makové so slivkovým lekvárom

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.