Klinček voňavý: Najlepšie tipy na jeho využitie v kuchyni

Aj keď sa nám klinček najčastejšie spája s vôňou vareného vína, jeho využitie je všestrannejšie. Viete, že patrí k najstarším koreninám na svete? Poznali ho už v starovekej Číne a k nám sa dostal cez Stredomorie. Klinčeky, ktoré máte v koreničke, sú vlastne sušené nerozvinuté  puky klinčekovca voňavého (Syzygium aromaticum). Zberajú sa krátko pred kvitnutím zo stálozeleného stromu vysokého dvanásť metrov. Pestuje sa predovšetkým v Indonézii. V minulosti bol vzácnym a drahým korením. Už v stredovekej kuchyni, ktorá obľubovala výrazné a korenené chute, sa tešil veľkej obľube.

Raňajky s vôňou klinčeka

Pri varení používajte klinček veľmi opatrne. Má výraznú arómu a v jedle by mohol potlačiť ostatné chute. Výborný je do sladkých pokrmov. Skúste sa ráno naštartovať ovsenou kašou, ktorú posypete štipkou mletého klinčeka a polejete medom. Harmonické chute vznikajú jeho kombináciou s jabĺčkami alebo citrusovým ovocím, hlavne pomarančom.

Pozri aj: RECEPT: Mrkvovo-šunková fitness nátierka

drvený klinček

Zdroj: Shutterstock®

Aromatický a zdravý čaj

Klinček používame do vareného vína alebo čaju. Je súčasťou sladkého čaju masala, známeho v Indii a v Nepále. Je to silný čaj s liečivými účinkami a pri pravidelnom pití posilňuje imunitu a prečisťuje organizmus. Na pol litra vriacej vody budete potrebovať dva  kúsky celej škorice, približne rovnaké množstvo sušeného alebo čerstvého zázvoru, pol lyžičky celých klinčekov, pol lyžice semien kardamónu a na špičku lyžičky bieleho korenia. Do vriacej vody pridajte podrvenú zmes a po piatich minútach varenia do nej vložte dve lyžičky čierneho čaju, po ďalších piatich minútach prilejte štvrť až pol litra plnotučného mlieka. Po krátkom prevretí odstavte. Ak sladíte, pridajte hnedý cukor alebo med. Nakoniec nápoj prelejte cez sitko.

masala_čaj

Zdroj: Shutterstock®

Dodajte svojim jedlám atraktívnu chuť

Klinček sa pridáva do sladkokyslej naloženej zeleniny a ovocia a ku všetkým sladkým kompótom. Ak si varíte vlastný broskyňový džem, skúste pridať do jednej várky zopár klinčekov. Vyrobíte si úžasnú vianočnú dobrotu. Využívame ho na ochutenie omáčok, napríklad paradajkovej.

Exotickú chuť získa dusená ryža, ak do jej stredu počas prípravy vložíte cibuľu, do ktorej ste napichali klinčeky. Po dovarení ju z jedla vyberte. Pre svoju arómu je klinček súčasťou mnohých aromatických zmesí.

Klinček sa hodí do sladkej aj slanej kuchyne. Experimentujte s ním a vyskúšajte jeho chuťou ozvláštniť vaše jedlá. Využívajte korenisto-štipľavú chuť klinčeka, ale s mierou. Aj tu platí: Všetkého veľa škodí!

Inšpiruj sa: Ako posilniť imunitu bylinkami? Toto sú overené babičkine recepty

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.02.2019 08:33

Pridávame do sladkej aj slanej kuchyne, samozrejme, s mierou.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

17.02.2019 16:15

vôňa klinčeka mi pripomína zimné obdobie, ale aj babku, ktorá nám nimi zmierňovala bolesti zubov

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

19.02.2019 10:49

Skutočne zaujímavý článok.Klincek som dávala iba k hruškám. Ďakujem za inšpiráciu

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

19.02.2019 19:42

Klinčeky sú veľmi výrazne korenie. naší rodičia ich pridávali keď pripravovali ryžu- klinčekom prepichli cibuľu a vložili do vodou zaliatej ryže.Samozrejme nesmeli chýbať ani v jablkovom kompóte ktorý sa varil väčšinou v nedeľu k pečenému kuriatku.

Vaše meno:

Viera Bátorová

Viera Bátorová

13.03.2019 20:10

Klinčeky sú super ale s mierou, stačí jeden, dva ✌️pridávam hlavne keď varím ryžu..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.