S príchodom jari sa nám núka stále viac a viac možností na chutné recepty s prímesou čerstvých a voňavých byliniek. Vneste túto vôňu do svojich kuchýň spolu s nami! Ak máte v obľube pečenie, prinášame vám zopár ľahkých bezmäsitých aj mäsitých receptov, v ktorom hlavnú úlohu hrajú bylinky. A čím ich je viac, tým lepšie!
Odporúčame: Aké sú najlepšie diéty pre rok 2020? Odborníci to vidia takto!
Marinovaná pečená pražma
Ingrediencie: 2 ks pražmy, 4 strúčiky cesnaku, 2 ks bobkového listu, 4 klinčeky, 10 zrniečok celého čierneho korenia, jeden zväzok petržlenovej vňate, za hrsť čerstvého tymiánu, za hrsť čerstvého majoránu, cca 6 lístkov šalvie, soľ, korenie, 1 dcl suchého bieleho vína, 3 plátky masla, šťava z jedného citróna, 1 čajová lyžička Worchesterovej omáčky, olivový olej, hladká múka
Postup: Ryby očistíme, umyjeme a osušíme. Dôkladne ponatierame olivovým olejom a zvnútra aj zvonku posypeme všetkými bylinkami, cesnakom, soľou a korením. Ryby odložíme odpočívať do chladničky minimálne na 30 minút, ideálne na 2 hodiny. Počas marinovania ryby v polovici času otočíme. Následne ryby vyberieme z marinády, obalíme v hladkej múke a sprudka opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ryby odložíme späť do misy, v ktorej sa nám marinovali, podlejeme vínom zmiešaným s citrónovou šťavou a Worchesterovou omáčkou, rozdelíme navrch plátky masla a odkryté pečieme pri 180 °C zhruba 15 až 20 minút.
Pečené bylinkové zemiaky
Ingrediencie: 10 ks drobných červených zemiakov, 10 ks menších nových zemiakov, čerstvá zmes provensálskych bylín (rozmarín, tymián, estragón, majorán, bazalka a saturejka), 4 strúčiky cesnaku, morská soľ, mleté čierne korenie a olivový olej
Postup: V zapekacej mise zmiešame olivový olej, nasekané bylinky a pretlačený cesnak. Umyté zemiaky dôkladne premiešame vo vytvorenej zmesi, bohato posypeme soľou a korením a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Počas pečenia ich priebežne obraciame, pričom pečieme zhruba 1 hodinu. Upečené zemiaky na tanieri pokvapkáme olivovým olejom a môžeme ozdobiť zvyšnými čerstvými bylinkami.
Pozri aj: Boj s kašľom a soplíkom? Vyskúšaj osvedčené čaje proti prechladnutiu
Plnené baklažány s tuniakom a bylinkami
Ingrediencie: 3 ks stredne veľkého baklažánu, 1 väčšia cibuľa, 2 vajcia, 3 menšie konzervy tuniaka, 3 PL ovsených vločiek, pol hrnčeka čerstvej celozrnnej strúhanky, za hrsť čerstvého oregána, za hrsť čerstvej pažítky, citrónová kôra, 3 strúčiky cesnaku, strúhaný parmezán, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Baklažány rozrežeme na polovice, vydlabeme vnútro, umyjeme, osolíme a necháme „vypotiť“ približne 20 minút. Medzitým si pripravíme zmes z tuniaka s nasekanými bylinkami, nadrobno nakrájanou cibuľou, ovsenými vločkami, primiešame vajíčka, strúhanú citrónovú kôru, pretlačený cesnak, strúhanku, soľ aj korenie. Zmesou naplníme umyté baklažány, pokvapkáme olejom a pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 180 °C cca 55 minút. Na záver baklažány posypeme parmezánom, necháme zapiecť a podávame.
Zapekané morské plody
Ingrediencie: morské plody (kombinácia kreviet a mušlí), 4 strúčiky cesnaku, čerstvá petržlenová vňať, čerstvý tymián, 1 citrón, 0,5 dcl olivového oleja, morská soľ
Postup: Umyté morské plody vložíme do pekáča a zmiešame s olivovým olejom, nadrobno nakrájaným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou a tymiánom. Pridáme šťavu z celého citróna aj strúhanú citrónovú kôrou, osolíme a pečieme zhruba 15 minút v rúre vyhriatej na 190 °C. Podávame ozdobené zvyšnými čerstvými bylinkami.
Pozri aj: Kedy je najlepší čas na cvičenie? Odpoveď ťa prekvapí!