Ako používať bylinky pri pečení? Tieto recepty musíš vyskúšať!

S príchodom jari sa nám núka stále viac a viac možností na chutné recepty s prímesou čerstvých a voňavých byliniek. Vneste túto vôňu do svojich kuchýň spolu s nami! Ak máte v obľube pečenie, prinášame vám zopár ľahkých bezmäsitých aj mäsitých receptov, v ktorom hlavnú úlohu hrajú bylinky. A čím ich je viac, tým lepšie!

Odporúčame: Aké sú najlepšie diéty pre rok 2020? Odborníci to vidia takto!

pečená ryba

Zdroj: Shutterstock®

Marinovaná pečená pražma

Ingrediencie: 2 ks pražmy, 4 strúčiky cesnaku, 2 ks bobkového listu, 4 klinčeky, 10 zrniečok celého čierneho korenia, jeden zväzok petržlenovej vňate, za hrsť čerstvého tymiánu, za hrsť čerstvého majoránu, cca 6 lístkov šalvie, soľ, korenie, 1 dcl suchého bieleho vína, 3 plátky masla, šťava z jedného citróna, 1 čajová lyžička Worchesterovej omáčky, olivový olej, hladká múka

Postup: Ryby očistíme, umyjeme a osušíme. Dôkladne ponatierame olivovým olejom a zvnútra aj zvonku posypeme všetkými bylinkami, cesnakom, soľou a korením. Ryby odložíme odpočívať do chladničky minimálne na 30 minút, ideálne na 2 hodiny. Počas marinovania ryby v polovici času otočíme. Následne ryby vyberieme z marinády, obalíme v hladkej múke a sprudka opečieme na olivovom oleji z oboch strán. Ryby odložíme späť do misy, v ktorej sa nám marinovali, podlejeme vínom zmiešaným s citrónovou šťavou a Worchesterovou omáčkou, rozdelíme navrch plátky masla a odkryté pečieme pri 180 °C zhruba 15 až 20 minút.

pečené zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Pečené bylinkové zemiaky

Ingrediencie: 10 ks drobných červených zemiakov, 10 ks menších nových zemiakov, čerstvá zmes provensálskych bylín (rozmarín, tymián, estragón, majorán, bazalka a saturejka), 4 strúčiky cesnaku, morská soľ, mleté čierne korenie a olivový olej

Postup: V zapekacej mise zmiešame olivový olej, nasekané bylinky a pretlačený cesnak. Umyté zemiaky dôkladne premiešame vo vytvorenej zmesi, bohato posypeme soľou a korením a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Počas pečenia ich priebežne obraciame, pričom pečieme zhruba 1 hodinu. Upečené zemiaky na tanieri pokvapkáme olivovým olejom a môžeme ozdobiť zvyšnými čerstvými bylinkami.

Pozri aj: Boj s kašľom a soplíkom? Vyskúšaj osvedčené čaje proti prechladnutiu

plnené baklažány

Zdroj: Shutterstock®

Plnené baklažány s tuniakom a bylinkami

Ingrediencie: 3 ks stredne veľkého baklažánu, 1 väčšia cibuľa, 2 vajcia, 3 menšie konzervy tuniaka, 3 PL ovsených vločiek, pol hrnčeka čerstvej celozrnnej strúhanky, za hrsť čerstvého oregána, za hrsť čerstvej pažítky, citrónová kôra, 3 strúčiky cesnaku, strúhaný parmezán, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Baklažány rozrežeme na polovice, vydlabeme vnútro, umyjeme, osolíme a necháme „vypotiť“ približne 20 minút. Medzitým si pripravíme zmes z tuniaka s nasekanými bylinkami, nadrobno nakrájanou cibuľou, ovsenými vločkami, primiešame vajíčka, strúhanú citrónovú kôru, pretlačený cesnak, strúhanku, soľ aj korenie. Zmesou naplníme umyté baklažány, pokvapkáme olejom a pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie pri teplote 180 °C cca 55 minút. Na záver baklažány posypeme parmezánom, necháme zapiecť a podávame.

morské plody

Zdroj: Shutterstock®

Zapekané morské plody

Ingrediencie: morské plody (kombinácia kreviet a mušlí), 4 strúčiky cesnaku, čerstvá petržlenová vňať, čerstvý tymián, 1 citrón, 0,5 dcl olivového oleja, morská soľ

Postup: Umyté morské plody vložíme do pekáča a zmiešame s olivovým olejom, nadrobno nakrájaným cesnakom, nasekanou petržlenovou vňaťou a tymiánom. Pridáme šťavu z celého citróna aj strúhanú citrónovú kôrou, osolíme a pečieme zhruba 15 minút v rúre vyhriatej na 190 °C. Podávame ozdobené zvyšnými čerstvými bylinkami.

Pozri aj: Kedy je najlepší čas na cvičenie? Odpoveď ťa prekvapí!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Danka Šindléryová

Danka Šindléryová

04.04.2013 14:48

Výborné sú francúzske zemiaky s vrstvou byliniek, alebo v tomto období už aj pažítka :) 

Vaše meno:

Veronika Kulanová

Veronika Kulanová

06.06.2013 12:23

ano, ja zboznujem rozmarin na zemiaky :d

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

09.08.2013 18:21

bylinky patria do jedla dobávajú im skvelú chuť niektoré si pestujem doma

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.