Bórová voda: Skutočný zázrak, ktorý dokáže byť nápomocný?!

Dermokozmetika je viac-menej špeciálna alebo špecifická kategória prípravkov určených na starostlivosť o pokožku, ktorá je odporúčaná odborníkmi, a to buď kožnými lekármi, alebo lekárnikmi. Dermokozmetika je sama osebe založená na vysokej účinnosti, ktorá je preukázaná aj klinickou štúdiou.

Po Jarischovej vode, ktorá je považovaná za akýsi zázrak, tu máme bórovú vodu. Svojimi účinkami určite nezaostáva za tou Jarischovou, ktorá patrí medzi pomerne obľúbené. Práve bórová voda patrí medzi akýsi druh dermokozmetiky, ktorá je určená na dermálne použitie, resp. vonkajšie ošetrenie pokožky. Aplikujeme ju teda na postihnuté miesta.

Dermálny roztok, kyselina bóritá, bórová voda, Solutio acidi borici – viacero pomenovaní pre jednu vodu, ktorá obsahuje 3 gramy kyseliny boritej na 100 gramov dermálneho roztoku. Prečo je táto voda považovaná za ďalší tekutý zázrak, ktorý si zamilujú ženy, ale aj muži alebo deti? Čo všetko je v jej moci a prečo mať aspoň jedno balenie roztoku stále vo svojej domácej lekárničke?

Pozri tiež: Najdivnejšie spôsoby, ako si ľudia zarábajú peniaze: To vážne?!

účinky bórovej vody Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Bórová voda - Solutio acidi borici 3 % 

Bórová voda, o ktorej sa bavíme, predstavuje vodný roztok kyseliny boritej (konkrétne 3 % kyseliny), ktorý sa používa na vonkajšie ošetrenie pokožky. Má dezinfekčné účinky, ktoré sú vhodné na ošetrenie problémovej pokožky, avšak pozor, nikdy ho neaplikujte na otvorenú ranu! Rovnako disponuje aj protizápalovými účinkami. 

Bórová voda pomáha spomaľovať množenie baktérií a plesní, ktoré sa nachádzajú na povrchu pokožky a môžu spôsobovať rôzne problémy. Bórová voda je veľmi účinná pri liečbe očných infekcií, no dokonca ju môžete použiť aj v prípade ušných infekcií. Keďže disponuje protiplesňovými účinkami, tak ju môžete použiť aj na liečbu, respektíve odstránenie zápachu nôh, nakoľko voda znižuje potenie. 

Jej ďalšou a pomerne najobľúbenejšou výhodou je to, že je vysoko nápomocná pri liečbe kožných infekcií, akými sú alergické prejavy, ekzém, kvasinkové infekcie kože či pleseň na nohách. V rovnakej miere sa odporúča aj na ošetrenie drobných popálenín na pokožke alebo na oplachovanie tváre v prípade akné a iných kožných problémov.

Využitie bórovej vody:

  • dezinfekcia pokožky,

  • mykóza na nohách,

  • ekzém,

  • zápal,

  • akné,

  • vaginálna mykóza.

Tipy na použitie bórovej vody:

• Bórová voda na dezinfekciu

V prvom rade sa využíva zriedená kyselina bóritá na dezinfekciu. Namočte sterilnú gázu alebo vatový tampón do bórovej vody. Jemne aplikujte roztok na postihnuté miesto. Avšak pozor, bórová voda sa NIKDY nesmie nanášať na otvorenú ranu! Je vhodné ňou len potierať okolie rany, čím predídete prípadnému šíreniu zápalu a urýchlite tak aj proces hojenia.

Vyhnite sa nadmernému trenie, aby ste predišli podráždeniu pokožky. Nechajte roztok pôsobiť na mieste niekoľko minút. Ak je to potrebné, po aplikácii bórovej vody môžete miesto jemne osušiť sterilnou gázou. Ak je potrebné miesto chrániť, môžete ho prekryť sterilným obväzom.

• Bórová voda a gynekologické problémy

Aký je spôsob použitia bórovej vody pri gynekologických ťažkostiach? Bórová voda sa dokonca používa na oplachovanie intímnych partií v prípade vaginálnej mykózy. Vtedy sa odporúča intímne partie oplachovať bórovou vodou, no tiež je vhodné spraviť si sedací kúpeľ alebo namočiť vatové tampóny či gázu do bórovej vody a zaviesť do intímnych partií na celú noc. 

Samozrejme, v tomto prípade je ideálne poradiť sa so svojím gynekológom o vhodnosti používania tejto vody na oplachovanie intímnych partií!

• Bórová voda na zápal uší

Mnohí bórovú vodu odporúčajú aj pri zápaloch uší. Pri zápale vonkajšieho ucha, ktorý je sprevádzaný svrbením a bolesťou. A rovnako tak aj pri zápale stredného ucha, ktorý je sprevádzaný opuchom a predovšetkým bolesťou.

Neodporúča sa však naliať vodu do ucha. Lepšou voľbou je namočiť kúsok vaty do bórovej vody a vtlačiť do ucha. Poprípade môžete do bórovej vody namočiť vatovú tyčinku a vnútro ucha len potrieť. 

• Bórová voda a očná infekcia

Ako sme písali vyššie, vodný roztok kyseliny bóritej sa používa aj v prípade, keď vás trápi zápal očných spojiviek. Pri zápale dochádza k rozšíreniu krvných ciev, k páleniu a rezaniu očí či dokonca k pocitu piesku v očiach. Takže sa zápal môže prejaviť svrbením a citlivosťou na svetlo či pocitom suchých očí.

V tomto prípade je vhodné bórovú vodu aplikovať aspoň 3-krát denne na oči. A to buď prostredníctvom kvapkadla, alebo namočených tampónov v danom roztoku. Bórová voda vám takto pomôže z oka vyplaviť nečistoty (napr. prach), zmierniť svrbenie a iné podráždenie.

Odporúčame: DIY mätovo-čajovníkový prostriedok proti plesniam – TOP pomocník do kúpeľne

bórová voda Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• Bórová voda na vlasy

Bórovú vodu mnohí odporúčajú aj na vonkajšie použitie na vlasy, a to na zmiernenie vypadávania vlasov. Ako používať bórovú vodu v tomto prípade? Môžete vyskúšať niektorý z týchto 2 spôsobov – buď si ju vmasírujete do vlasovej pokožky a už neoplachujete alebo ju použijete na záverečný oplach vlasov. Bórová voda je rovnako účinná aj proti lupinám. Na zmiernenie prejavov svrbenia vlasovej pokožky a na odstránenie lupín sa odporúča používať ju aspoň 2-krát týždenne. 

• Bórová voda na ekzém

Kožní lekári odporúčajú používanie bórovej vody aj na ošetrenie ekzematickej pokožky. Keďže disponuje protizápalovými účinkami, je vhodné ňou atopický ekzém potierať. Samozrejme, je potrebné používať ju s mierou, a to maximálne 3-krát denne. Pri jej nadmernou používaní môže dôjsť k vzniku podráždenia pokožky a v horšom prípade aj k zhoršeniu stavu pokožky.

• Bórová voda na akné

Kyselina boritá sa odporúča aj na ošetrenie aknóznej pokožky. Vhodné je umývať si ňou tvár alebo problematickú pleť potierať tampónom namočeným v bórovej vode.

Bórová voda nielenže zlepšuje stav pokožky, ale tiež pomáha predchádzať vzniku akné či dokonca aj lieči zápal na pokožke. Takto zabránite šíreniu akné, ale rovnako aj tvorbe vyrážok.

Je vhodná bórová voda pre deti?

Bohužiaľ, bórová voda sa neodporúča na dezinfekciu pokožky ani na zmiernenie rôznych kožných prejavov u detí. Dokonca nie je vhodná ani pri zápale uší, novorodeneckom akné ani zapareninách. Predsa len ide o kyselinu a detská pokožka je príliš jemná a citlivá na to, aby ju dokázala zniesť.

Avšak, lekári ju odporúčajú používať u detí starších ako 10 rokov, ale v zriedenej forme. V prípade, že chcete bórovú vodu použiť na ošetrenie pokožky u staršieho dieťaťa, odporúča sa zriediť ju s vodou a používať v minimálnom množstve.

Môžu bórovú vodu používať tehotné a dojčiace ženy?

Bórová voda je bezpečná na vonkajšie použitie u tehotných i dojčiacich žien. Avšak, odporúča sa o jej vhodnosti použitia poradiť s ošetrujúcim lekárom, ktorý najlepšie pozná stav ženy počas tehotenstva. Vedzte, že pokožka tehotných či dojčiacich žien môže byť citlivejšia, preto niekedy dermálne použitie nie je úplne vhodné. 

Odporúčame: Výrastky na pätách: Neuveríš, čo spôsobuje tvorbu boľavých ostrôh!

ako používať bórovú vodu Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Má bórová voda aj vedľajšie účinky?

Ako sme už písali vyššie, aj bórová voda môže mať vedľajšie účinky, a to hlavne v prípade, že ju použijete v nadmernom množstve. Dodržujte preto správny spôsob použitia. Ojedinele sa tak môže vyskytnúť pálenie alebo podráždenie v mieste jej aplikácie.

Ak sa u vás vedľajšie účinky prejavia, prestaňte bórovú vodu používať a obráťte sa na svojho lekára či lekárnika.

Ako a kde skladovať bórovú vodu?

V prvom rade treba podotknúť, že bórovú vodu je potrebné uchovávať mimo dosahu deti. Čo sa týka jej skladovania, udržujte ju v miestnosti do 25 °C. V žiadnom prípade ju nepoužívajte po dátume exspirácie (je uvedený na etikete). Nepoužitú alebo nespotrebovanú bórovú vodu nevylievajte do odtoku, ale ju vráťte do lekárne.

Tip: Bórová voda pre domácich maznáčikov

Keďže sa bórová voda používa na dezinfekciu pokožky, môžete ju použiť aj na ošetrenie pokožky u vašich domácich maznáčikov. Či už u psa alebo mačky, bórová voda je vhodná na vyplachovanie očí pri zápale. Ideálne je namočiť vatový tampón do bórovej vody a oči pretierať.

Bórovú vodu môžete použiť aj na poranené labky alebo pri odstraňovaní bĺch.

Anketa: Poznáte bórovú vodu?

Odpovedalo 1308 ľudí

19%
55%
6%
8%
11%

Článok aktualizovaný 20.5.2024

11 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

09.12.2019 07:44

Mať jedno balenie roztoku stále vo svojej domácej lekárničke sa určite vyplatí, s jej účinkami mám dobré skúsenosti od detstva.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.12.2019 10:45

Borovú vodu som už vyskúšala a pomohla mi.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

09.12.2019 10:46

Bórovú vodu mám aj doma....

Vaše meno:

Ing. Silvia Majorosova

Ing. Silvia Majorosova

09.12.2019 16:29

Nepoznám, ďakujem za tip :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.12.2019 00:30

O bórovej vode som počula,ale ešte som ju neskúšala.Je dobre mať tohto pomocníka doma,takže to musím v najbližšej dobe napraviť.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.12.2019 18:04

už som aj zabudla na tento zázrak, som rada, že ste ho pripomenuli, to bol liek mojich rodičov a starých rodičov

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

10.12.2019 20:26

Mhmm, musím doplniť lekárničku :-)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.12.2019 19:56

Bórová voda je veľmi účinná pri liečbe očných infekcií, no dokonca ju môžete použiť aj v prípade ušných infekcií. Keďže disponuje protiplesňovými účinkami, tak ju môžete použiť aj na liečbu, respektíve odstránenie zápachu nôh

Vaše meno:

Helena Kravcová

Helena Kravcová

19.12.2019 23:14

hm nevedela som vôbec o jej účinkoch no musím si ju zaobstarať

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

02.02.2020 14:06

Poznám bórovu vodu už strašne dávno a aj ju používam

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

28.02.2022 19:12

Bórovú vodu som ešte nepoužívala, ale dávno som o nej čítala, teraz v tomto článku som sa o jej použití a účinkoch dozvedela ešte viac. Ďakujem za užitočný článok.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE