Tuniakový šalát so stopkovým zelerom, uhorkou a jablkom podľa Zuzky Vačkovej

tuniakový šalát

Aj šalát môže byť plnohodnotným jedlom – výživným, sýtym a pritom ľahkým. Záleží len na tom, ako ho vyskladáte. Keď skombinujete chrumkavú zeleninu, zdroj bielkovín a lahodný dresing, vznikne tanier, ktorý vás nasýti bez výčitiek a zároveň osvieži aj v najteplejších dňoch.

Jednou z obľúbených ingrediencií do takýchto šalátov je tuniak – a niet sa čomu čudovať. Je bohatý na bielkoviny, ľahko dostupný a výborne sa kombinuje s rôznymi druhmi zeleniny či ovocia. Navyše sa hodí aj do zdravých stravovacích plánov, najmä ak siahneme po jeho kvalitnej konzervovanej verzii.

Herečka Zuzana Vačková sa nedávno na svojom Instagrame podelila o recept, ktorý nás zaujal nielen svojou jednoduchosťou, ale aj netradičnou kombináciou chutí. Spojenie tuniaka, chrumkavého zeleru, uhorky a sladkého jablka v krémovom dresingu je nielen zaujímavé, ale aj výnimočne chutné. Poďte ho spolu s nami ochutnať – možno sa stane aj vašou stálicou.

Recept na tuniakový šalát podľa Zuzky Vačkovej

Herečka Zuzana Vačková je známa nielen svojím optimizmom, ale aj zdravým životným štýlom, ktorý si pestuje s láskou a ľahkosťou. Medzi jej obľúbené jedlá patrí jednoduchý a osviežujúci tuniakovo-zelerový šalát – plný chrumkavosti, sviežosti a bielkovín. Hodí sa ako rýchly obed, ľahká večera či výborné občerstvenie počas horúcich dní.

Ingrediencie na tuniakovo-zelerový šalát:

  • stopkový zeler
  • šalátová uhorka
  • jablko
  • drvený tuniak v konzerve
  • na dresing – cottage cheese, grécky jogurt, dijonská horčica, sušený cesnak, čerstvý kôpor

Postup prípravu tuniakového šalátu

Stopkový zeler, šalátovú uhorku aj jablko nakrájajte na drobnejšie kúsky – jablko najprv ošúpte a zbavte jadrovníka. Spolu s kúskami zeleniny zmiešajte aj scedeného drveného tuniaka z konzervy (v oleji alebo vo vlastnej šťave, podľa preferencie). Všetko dobre premiešajte v miske, aby sa chute prepojili už v tomto základe.

V menšej miske si pripravte dresing: zmiešajte cottage cheese, grécky jogurt, dijonskú horčicu, štipku sušeného cesnaku a nasekaný čerstvý kôpor. Dresing pridajte k šalátu a celé dôkladne premiešajte. Ideálne je nechať šalát aspoň 30 minút odležať v chladničke, aby sa chute pekne spojili a šalát získal sviežu, harmonickú chuť.

šalát Zuzky Vačkovej
instagram.com/zuzanavackova

Ako podávať tuniakovo-zelerový šalát?

Tento šalát chutí skvele samostatne – stačí ho naservírovať do hlbšej misky, ozdobiť čerstvým kôprom a prípadne pridať niekoľko plátkov avokáda či pár kvapiek citrónovej šťavy pre extra sviežosť. Skvele sa hodí aj ako ľahký obed do práce – dobre drží tvar a nezaťažuje žalúdok, takže sa budete cítiť plní energie, no nie ťažkosti.

Ak ho chcete podávať ako pohostenie, vyskúšajte ho naplniť do menších listov rímskeho šalátu, ako zdravé finger food jednohubky. Výborne funguje aj ako nátierka na celozrnné hrianky, chlebíčky alebo ako plnka do tortilly či pita chleba – skvelá verzia letného wrapu bez zbytočnej námahy.

Tipy na obmenu receptu

  • Namiesto cottage cheese môžete použiť ricottu alebo lučinu, ktoré dodajú jemnejšiu, krémovejšiu štruktúru.

  • Jablko možno nahradiť hruškou, ak chcete šalát trochu sladší a menej kyslý.

  • Do dresingu sa hodí aj kvapka citrónovej alebo limetkovej šťavy, najmä ak máte radi výraznejšiu sviežosť.

  • Chrumkavosť zvýšite pridaním vlašských orechov alebo slnečnicových semienok – buď priamo do šalátu, alebo len na vrch pri servírovaní.

  • Ak preferujete teplú verziu, podávajte ho ako plnku do pečeného zemiaka alebo zapekanej papriky.

  • Na vegánsku verziu vymeňte tuniaka za cícer a použite rastlinné alternatívy jogurtu a syra.

Jednoduchý šalát, ktorý vás prekvapí

Tuniakovo-zelerový šalát podľa Zuzky Vačkovej je dôkazom, že aj z niekoľkých bežných ingrediencií sa dá vytvoriť výživné, chutné a svieže jedlo. Či už ho pripravíte na rýchlu večeru, ako pohostenie pre návštevu alebo do krabičky na cesty, vždy poteší svojou ľahkosťou a zároveň sýtosťou. A ak si ho raz obľúbite, ľahko si ho prispôsobíte podľa sezóny aj chuti.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/zuzanavackova

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.