Cottage cheese patrí medzi potraviny, ktoré si získali popularitu pre svoju všestrannosť a výživové benefity. Tento syr je ľahko stráviteľný, prirodzene nízkotučný a bohatý na bielkoviny, vápnik a vitamíny skupiny B. Pre svoju jemnú, neutrálnu chuť sa hodí do sladkých aj slaných pokrmov, čo z neho robí skvelého spoločníka pre každého, kto sa snaží jesť zdravo a vyvážene.
Vďaka jeho vysokému obsahu bielkovín je cottage cheese obľúbenou voľbou medzi športovcami a ľuďmi, ktorí dbajú na svoju líniu. Podporuje regeneráciu svalov a dlhodobý pocit sýtosti, pričom jeho nízky kalorický obsah ho predurčuje na zaradenie do rôznych diét. Je skvelý ako súčasť raňajok, desiaty alebo večere, no zároveň sa hodí aj na prípravu kreatívnych jedál, ktoré spestria váš každodenný jedálniček.
Cottage cheese je úžasný v šalátoch, ako základ do nátierok, no môžete ho pridať aj do cestovín, omelety či dokonca dezertov. Ale verili by ste, že sa dá použiť aj na prípravu pizze? Áno, táto netradičná kombinácia vás môže prekvapiť nielen svojou chuťou, ale aj jednoduchosťou prípravy. Cottage cheese totiž poslúži ako hlavná ingrediencia pre cesto, vďaka čomu je pizza ľahšia a nutrične hodnotnejšia ako tá tradičná.
Moderátorka Kvetka Horváthová na svojich sociálnych sieťach zdieľala recept na túto netradičnú cottage cheese pizzu a vzbudila záujem mnohých fanúšikov. Jednoduchá príprava, zdravé ingrediencie a výsledok, ktorý vyzerá ako z reštaurácie – to je kombinácia, ktorá zaujala nielen milovníkov zdravého stravovania. Jej verzia pizze so syrom mozzarella, prosciuttom a cherry paradajkami pôsobí na pohľad tak lákavo, že máte chuť sa do nej okamžite zahryznúť.
Tak čo, vyskúšate tento originálny recept aj vy? Cottage cheese pizza je nielen jednoduchá a rýchla na prípravu, ale ponúka aj možnosť experimentovať s rôznymi oblohami podľa vašej chuti. Stačí zopár bežných surovín, trocha kreativity a môžete si doma vychutnať zdravšiu verziu tejto obľúbenej pochúťky. Vaša kuchyňa sa razom premení na malú pizzeriu a vy si užijete chutný a zdravý zážitok!
Suroviny na cottage cheese pizzu
- 180 g bieleho cottage syra (neochutený cottage cheese)
- 2 vajcia
- 60 g múky
- štipka soli
- na vrch pizze – paradajková omáčka, syr mozzarella, prosciutto, cherry paradajky, bazalka
Ako pripraviť cottage cheese pizzu podľa Kvetky Horváthovej
Ako prvé si biely cottage cheese rozmixujeme s vajíčkami, soľou a múkou. Hotovú zmes rozotrieme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť do rúry asi na 20 minút pri teplote 200 °C (horný a dolný ohrev). Potom upečené cesto na pizzu upečieme a potrieme ho paradajkovou omáčkou.
Na vrch poukladáme obľúbené ingrediencie. Kvetka použila mozzarellu, prosciutto a cherry paradajky s bazalkou. Následne dáme obloženú pizzu ešte zapiecť na asi 15 minút. Po upečení pokvapkáme olivovým olejom, nakrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP redakcie: Vyskúšajte overené kombinácie ingrediencií na pizzu
Ak chcete pizzu ozvláštniť, vyskúšajte kombináciu kozí syr, červená cibuľa a med. Sladko-slaná harmónia týchto ingrediencií poteší vaše chuťové poháriky. Ak ste milovníkom morských plodov, skombinujte garnáty, cesnak a rukolu – tento osviežujúci mix prinesie do vašej kuchyne štipku stredomorskej atmosféry.
Ďalšou zaujímavou možnosťou je tekvica, modrý syr a vlašské orechy – táto kombinácia je ideálna na jeseň. Pre tých, ktorí preferujú niečo pikantnejšie, odporúčame chorizo, papričky jalapeño a syr cheddar, čo pizze dodá správny šmrnc a intenzívnu chuť. Možnosti sú nekonečné – stačí sa nechať inšpirovať!
Zdroj úvodnej fotky: www.tiktok.com/@qtkah