K letu neodmysliteľne patrí aj sezóna cukiet, z ktorých sa dá pripraviť obrovské množstvo rôznorodých dobrôt, slaných a dokonca aj sladkých. Cuketa je skvelá nielen na cuketové placky, ale tiež sa z nej dajú pripraviť polievky, fašírky, rôzne zapekané jedlá, prípadne ju možno použiť pri príprave cestovinových pokrmov. Skvelé sú tiež cuketové nátierky.
A ako ju využiť na sladko? Dajú sa z nej pripraviť napríklad cuketové muffiny alebo sladký cuketový koláč. Cuketa rozhodne nie je nudná zelenina, stačí sa nebáť vyskúšať nové a nové recepty a možno objavíte recept, ku ktorému sa budete vracať opakovane. Skvelý recept s cuketou, ktorý stojí za vyskúšanie, priniesla markizácka moderátorka Miriam Kalisová.
Na svojom Instagrame sa Miriam s fanúšikmi podelila o svoj recept na cuketový prívarok, ktorý je skvelou voľbou, ak máte v záhrade veľké cukety a už neviete, čo s nimi.
Cuketový prívarok je hotový raz-dva, veľmi chutný a hlavne je to ľahké jedlo, ktoré nezaťaží trávenie a ktoré je vhodné do jedálnička aj pri sledovaní ručičky na váhe. Vyskúšajte cuketový prívarok podľa Miriam Kalisovej aj vy!
Recept na cuketový prívarok podľa Miriam Kalisovej:
- 1 veľká cuketa
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL rasce
- 1 ČL kurkumy
- 3 čerstvé bobkové listy (sušeného menej)
- 1 kyslá smotana
- 200 ml mlieka
- 2 PL hladkej múky
- soľ
- 300 ml vody
- cukor a ocot na záverečné dochutenie
Postup: Cuketu vydlabeme a aj so šupkou nahrubo nastrúhame. Cibuľu si nadrobno nasekáme a krátko orestujeme na olivovom oleji. Následne pridáme rascu a kurkumu, ako aj pretlačené strúčiky cesnaku. Zakrátko pridáme aj nastrúhanú cuketu, osolíme a chvíľku opekáme.
Medzitým si v miske zmiešame kyslú smotanu, mlieko a múku. Túto zmes nalejeme k cukete a pridáme aj teplú vodu. Poriadne premiešame a necháme povariť asi 15 minút. Na záver dochutíme cukrom, soľou a octom.
Hotový prívarok môžeme podávať s ľubovoľnou prílohou. Miriam zvolila malé opekané zemiačiky a volské oko. Tiež môžete podľa chuti zvoliť varené a mágané zemiaky, zemiakovú kašu, varené vajíčko na tvrdo, opekané tofu, údené mäsko, klobásku a podobne. Dobrú chuť!
Tipy redakcie na obmenu receptu
Vegánska verzia: Kyslú smotanu nahraďte rastlinnou alternatívou (napr. sójovou alebo ovsenou) a namiesto mlieka použite rastlinný nápoj. Na zahustenie postačí múka alebo kukuričný škrob.
Bezlepková varianta: Hladkú múku môžete nahradiť ryžovou alebo kukuričnou múkou, prípadne zmesou na zahusťovanie bez lepku.
Krémovejší prívarok: Pridajte o niečo viac smotany alebo rozmixujte časť cukety pred pridaním zátrepky – prívarok bude hladší a jemnejší.
S pridanou zeleninou: Skúste pridať na drobno nastrúhanú mrkvu, kúsok zeleru alebo patizón – jedlo bude bohatšie na chuť aj výživné látky.
Chutnejšie s bylinkami: Dochutiť ho môžete čerstvým kôprom, pažítkou, bazalkou alebo petržlenovou vňaťou – dodajú prívarku sviežosť a letný nádych.
Pikantnejšia verzia: Pridajte štipku chili, trocha údenej papriky alebo zopár kvapiek citrónovej šťavy – jedlo získa nový rozmer.
Skúsili ste cuketový prívarok podľa Miriam Kalisovej? Dajte nám vedieť, ako vám chutil a s čím ste ho podávali. Nezabudnite sledovať ďalšie chutné recepty z cukety – leto ich ponúka neúrekom!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova
Aktualizovaný článok: 19.05.2025