Taká kôprová omáčka od babičky rozváňajúca široko-ďaleko nie je nikdy na zahodenie, nemyslíte? Našťastie, kôpor je bylinkou, ktorú v súčasnom kulinárskom umení využívame v gastronómii celkom často. Ide o veľmi zdravú bylinku špecifickej a silnej arómy, ktorá dokáže ozvláštniť takmer každé jedlo. Ale čo ak sa nám kôpor v záhradke premnožil a my čelíme rozhodnutiu, čo s ním?
Nezúfajte, prinášame vám tipy, ako skladovať kôpor rôznymi spôsobmi tak, aby ste ho nemuseli zvädnutý vyhadzovať do koša. Ako uchovať kôpor čerstvý čo najdlhšie? Ako sušiť záhradný kôpor? Je vhodné zmraziť kôpor? Ako ošetriť kôpor pred zmrazením? Všetko dôležité sa dozviete v nasledujúcom článku!
Zber kôpru – kedy zberať čerstvý kôpor?
Tak, ako u väčšiny byliniek, ktoré si vypestujete sami doma, alebo kúpite v črepníku v obchode, odporúča sa ich zber ráno, kedy sú podľa odborníkov najčerstvejšie. Takto zozbieraný kôpor zo záhradky môžete ešte na približne týždeň umiestniť do hrnčeka s vodou, kde vám pred samotným spracúvaním ešte čosi vydrží. Tento tip sa vám zíde najmä vtedy, ak ste kôpor dostali od niekoho zozbieraný do daru a nemáte čas ho spracovať ihneď.
Pozri aj: RECEPT: Vegánska omeleta bez vajíčka - chutí takmer ako pravá!
Shutterstock®Spôsoby uskladnenia a spracovania kôpru:
1. Kôpor v chladničke – ako uchovať kôpor čerstvý čo najdlhšie?
Kôpor pred uskladnením jemne opláchnite studenou vodou, aby ste odstránili nečistoty. Potom ho dôkladne osušte, ideálne papierovou utierkou alebo ho nechajte uschnúť na vzduchu. Je dôležité, aby bol kôpor pred uskladnením suchý. Následne existuje viacero možností, ako skladovať kôpor v chladničke:
V pohári s vodou: Kôpor môžete uložiť do chladničky tak, že stonky ponoríte do pohára s vodou (ako kvety do vázy). Vodu v pohári pravidelne meníte.
Zabalenie do vlhkej utierky: Alternatívne môžete kôpor zabaliť do mierne vlhkej papierovej utierky a potom ho vložiť do vzduchotesného plastového vrecka alebo nádoby. Takto skladovaný kôpor si môže udržať čerstvosť až týždeň.
Kôpor v nádobách: Kôpor môžete tiež uložiť do uzatvárateľnej plastovej alebo sklenenej nádoby. Pre zvýšenie čerstvosti vložte do nádoby kúsok papierovej utierky, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť.
Takýmito spôsobmi uskladnenia čerstvý kôpor vydrží asi 7 až 10 dní.
2. Mrazenie kôpru – ako zmraziť kôpor na zimu?
Chcete kôpor na dlhodobé skladovanie? Spôsob, ako uskladniť kôpor na dlhšiu dobu, je, samozrejme, mrazenie. Možno sa to zdá ako celkom jasný postup, no predsa len si prejdime niekoľko pravidiel. Kôpor pred mrazením musíte najskôr poriadne umyť, pričom sa mrazí celá stonka aj so samotnými kvetmi. Kôpor umyte, aby ste zničili prach, prípadne zmyli hmyz a potom dôkladne, ale naozaj dôkladne vysušte pomocou papierového obrúska.
Kôpor musí byť úplne suchý, no nie vysušený! Potom bylinku umiestnite do nádoby, najlepšie do plastovej, do ktorej sa nedostane žiadny vzduch. Ak nemáte plastovú nádobu, použite plastové vrecká s uzáverom. Takto mrazený kôpor vám vydrží v mrazničke aj 9 mesiacov.
3. Sušenie kôpru – ako sušiť záhradný kôpor?
Ako na sušenie kôpru? Z čerstvého kôpru si hravo vyrobíte sušený, ktorý môžete potom používať do jedál po celý rok. Garantujeme vám, že kupovaný sušený kôpor nie je ani zďaleka taký vynikajúci ako ten domáci, takže sa sušenie naozaj oplatí. Ako pripraviť kôpor na sušenie? Kôpor najskôr zbavte viditeľných nečistôt a potom zviažte do väčších vetvičiek pomocou špagáta. Previažte ho takmer na konci stonky tak, aby ste kôpor mohli zavesiť dolu hlavou kvetnatou časťou.
Po približne týždni až dvoch bude kôpor dostatočne suchý, čo zistíte tak, že keď sa ho dotknete, začne opadávať. Je čas na skladovanie. Do misky si pomocou prstov oddeľte kôpor od stonky a poriadne ho nadrobte. Stonky vyhoďte a sušený kôpor umiestnite do nádobky – najlepšie zo skla s tesným uzáverom.
Inšpiruj sa: Ako vyčistiť pripálenú žehličku? Pomôže ti jedna lacná ingrediencia!
Shutterstock®4. Kôprový ocot
Zaujímavý spôsob, ako zachovať chuť a vôňu kôpru, aj keď práve nie je jeho sezóna, je vyrobiť si kôprový ocot. Do nádobky si pripravte hrsť kôpru bez stonky, ktorý pomocou drevenej varešky podrvte. Potom si pripravte pol litra octu (jablčného alebo vínneho), ktorý rozdeľte napoly a 250 mililitrov začnite zahrievať v hrnci s poriadnou hrsťou čerstvého kôpru aj so stonkou.
Zahrievajte, no neprevarte. Po niekoľkých minútach odstráňte kôpor z octu a tekutinu zlejte do pripravenej nádobky s čerstvým drveným kôprom, pomiešajte a nechajte vychladnúť. Do vychladnutej zmesi pridajte aj zvyšných 250 ml studeného octu.
Následne budete potrebovať čistú látku, cez ktorú budete do čistej sklenenej fľaše pomocou lievika prelievať zmes z misy. Ak chcete, aby fľaša aj dobre vyzerala, vhoďte do nej ešte dve stonky čerstvého kôpru. Poriadne uzavrite a používajte ako šalátovú zálievku, do omáčok či do iných receptov.
5. Kôprové maslo
Kôpor môžete zmiešať s mäkkým maslom, trochu soli a trochou citrónovej šťavy. Takto pripravené kôprové maslo môžete vytvarovať do valčeka, zabaliť do plastovej fólie alebo pergamenového papiera a uložiť do chladničky alebo zamraziť. Toto maslo je ideálne na dochutenie rýb, mäsa alebo na pečivo.
6. Kôprový olej
Kôprový olej je skvelý na dochutenie šalátov, polievok alebo marinád. Kôpor ponorte do kvalitného olivového oleja a nechajte ho niekoľko dní macerovať. Olej môžete skladovať v tmavej fľaši na chladnom mieste. Ak nemáte čerstvý kôpor do šalátov, skúste práve doma pripravený kôprový olej na dochucovanie.
7. Kôprová soľ
A čo tak pridávať kôpor do jedál formou bylinkovej soli? Kôprová soľ je vynikajúca na dochutenie rýb, zemiakov alebo grilovanej zeleniny. Nasekaný kôpor zmiešajte s hrubozrnnou morskou soľou. Nechajte ho vyschnúť na vzduchu, kým nie je soľ suchá. Potom ho uložte do vzduchotesnej nádoby.
Anketa: Máte radi kôpor?
Odpovedalo 988 ľudí
84%
6%
3%
8%
Článok aktualizovaný 27.8.2024
Aktualizovaný článok: 27.08.2024