Zázrak menom zeler: Odteraz ho budeš konzumovať ešte radšej!

Zázrak menom zeler je niečo, čo buď milujeme alebo nemôžeme ani cítiť. Do ktorej skupiny patríte vy? Ak do prvej, odteraz budete mať zeler ešte radšej. No ak vám táto zelenina príliš nevonia, prečítajte si, prečo je dobré zaradiť ju do jedálnička!

 

Zeler totiž ľudia konzumujú už tisícky rokov a dobre vedia, prečo. Zároveň je máloktorá zelenina natoľko opradená mýtmi a legendami ako práve zeler. Prečítajte si, čo všetko zeler obsahuje, na čo je dobrý a inšpirujte sa receptom na skvelý zelerový šalát!

 

Zeler nemusí byť len prísadou do polievky

Zatiaľ čo Európania obľubujú buľvový zeler, súčasťou západných jedálničkov býva prevažne ten stopkový. Zeler je pomerne aromatická zelenina a naozaj nie každému vonia. Pravdou však je, že ide o jedno z najsilnejších afrodiziak, aké existujú. O priaznivom vplyve zeleru na potenciu sa na vlastnej koži presvedčili už egyptskí faraóni.  Tým sa ale zoznam toho, na čo je zeler dobrý, ani zďaleka nekončí.

 

Táto zelenina s prenikavou arómou je mimoriadne bohatá na vitamíny a minerály. Za všetky spomenieme aspoň vitamíny B, C alebo A, z minerálov zase draslík, horčík, vápnik a železo. Najmä vitamín C je v zelere bohato zastúpený, preto je užitočným pomocníkom v boji proti chrípke a nachladnutiu. Dosiahnete to napríklad zvýšením príjmu čerstvej zelerovej šťavy. 

 

Zaujme ťa: Borovicové ihličie: Čím dokáže prekvapiť a ako poslúži zdraviu?

zeler a zdravie

Zdroj: Shutterstock®

Zeler konzumujte najmä večer!

Vzácny je aj obsah takzvaných ftalidov, ktoré efektívne znižujú hladinu cholesterolu. Zaujímavosťou je, že zeler sa odporúča konzumovať hlavne večer, kedy telo najlepšie využije jeho liečivé účinky. Vďaka takmer nulovému obsahu kalórií je zeler ideálnou prísadou do šalátov, ak sa cielene snažíte schudnúť. Práve špecifická vôňa zeleru je jeho výraznou devízou, pretože tá ho chráni pred plesňami a baktériami. Pozoruhodné tiež je, že nestráca svoje výživné látky ani varením pri vysokých teplotách.

 

Skvelé na zelere je, že môžeme využiť každú jeho časť, teda koreň, vňať aj semienka. Koreň a stonky obsahujú látky, ako asparagín, tyrozín, z tých známejších predovšetkým betakarotén, stopové prvky a esenciálne kyseliny. A práve éterické oleje, ktoré dodávajú zeleru jeho špecifickú arómu, pôsobia mimoriadne antibakteriálne a antimykoticky, zabíjajú infekcie v obličkách a močových cestách a v neposlednom rade dezinfikujú tráviaci trakt.

zeler znižuje cholesterol

Zdroj: Shutterstock®

Ideálny pomocník v boji so zápchou

Zeler zároveň znižuje vysoký krvný tlak, bolesti kĺbov, je účinnou prevenciou proti Alzheimerovej chorobe a všeobecne zvyšuje imunitný systém. Trápi vás zápcha? Potom rozhodne siahnite po zelere! Je to mimoriadne účinné preháňadlo a ak túto zeleninu zaradíte do svojho jedálnička, raz a navždy sa tým zbavíte ťažkostí s vylučovaním. Určite by ste ho mali konzumovať aj pri rôznych zápalových ochoreniach, keďže obsahuje vysoké množstvo protizápalových látok, napríklad luteolín. Čo je zároveň veľmi užitočné, konzumácia zeleru znižuje chuť na sladké a mastné jedlá. 

 

Odporúčame: Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!

zeler proti rakovine

Zdroj: Shutterstock®

Aby ste však liečivé vlastnosti zeleru pocítili na vlastnej koži, nestačí ho raz za čas skonzumovať v polievke, ale odporúča sa piť z neho čerstvú šťavu alebo zakomponovať do šalátov a iných pokrmov. V úvode sme spomenuli mýty a legendy, spojené so zelerom. Napríklad starovekí Egypťania túto zeleninu spájali s utrpením, dokonca smrťou. Odborníci ale dokázali, že zeleru sa rozhodne netreba obávať a že je, naopak, symbolom zdravia a prospešnosti.

zelerový šalát

Zdroj: Shutterstock®

A na záver sľúbený recept na vynikajúci zelerovo-ananásový šalát.

 

Budete potrebovať (2 porcie):

  • zeler
  • kyslú smotanu alebo biely jogurt
  • ananásový kompót (pre pestrosť môžete pridať aj mandarínkový kompót)
  • soľ a cukor
  • citrónovú šťavu

 

Očistený zeler nastrúhajte nahrubo a pokvapkajte citrónovou šťavou. Do vriacej vody s troškou soli a cukru vložte nastrúhaný zeler, ktorý varte približne dve minúty. Po precedení a vychladnutí ho zmiešajte spolu s ananásom (aj so šťavou) a smotanou či jogurtom. Dobrú (takmer bezkalorickú) chuť!

22 komentárov
Zdena Paňková

Zdena Paňková

08.03.2018 09:26

Priznám sa, že stopkový zeler som sa zaradila do jedálnička asi pred rokom. Je super, krásne vonia a v šalátoch je jedinečný. V mojej kuchyni chýbať nesmie...

Vaše meno:

Andrejka Smutňáková

Andrejka Smutňáková

08.03.2018 17:15

občas si ho doprajem :)

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

08.03.2018 17:47

zeler používam iba do polievky, ale vyskúšam ten šalát, vyzerá zaujímavo

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.03.2018 18:44

Pestujem a zelerové hranolky okrem iného patra k našim obľúbeným.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

08.03.2018 19:20

Zelerový šalát som si obľúbila prednedávnom , a neviem sa ho dojesť ..!! Je to niečo nové ,ale doteraz som zeler dávala väčšinou do polievok . Po vašom článku ho budem jesť ešte častejšie..

Vaše meno:

Lenka Meravá

Lenka Meravá

08.03.2018 19:55

Raz som ho kupila ked som videla v tv ako to chrumkaju. Hned som vsak zistila ze to nie je nic pre mna. V polievke este ok ale surovy nehrozi

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

08.03.2018 22:43

zeler používam do polievok...už mám odpísaný aj váš šalátik,tak zajtra vyskúšam.Hodí sa presne pre mňa,lebo mám zvýšený cholesterol.Stopkový som zatiaľ nemala a po tomto článku,zaradím do jedálnička aj ten...

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

09.03.2018 07:48

Budeme sa usilovať tieto rady praktizovať v budúcich dňoch. Je to zaujímavý článok.

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

09.03.2018 14:36

zeler zjem len v polievke...skúsim z neho pripraviť aj iné dobroty

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

09.03.2018 16:31

Ja ho nedávam ani do polievky, prekáža mi jeho chuť, ale stopkový..nemám predstavu akú môže mať chuť. Vyskúšam..

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.03.2018 13:51

práve som dojedla zelerovo-mrkvový šalát s kyslou smotanou mňam

Vaše meno:

Daniela Šurláková

Daniela Šurláková

12.03.2018 10:26

Zeleru patrí v mojej kuchyni výsostné miesto pre jeho vôňu,chuť a rôzne využitie.

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

12.03.2018 13:31

jedli ste vyprážaný zeler?vyskúšajte a určite ho zaradíte do svojho jedálnička.

Vaše meno:

Patrícia Hettešová

Patrícia Hettešová

12.03.2018 14:16

recept vyzerá fantasticky...vyskusam :)

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

22.03.2018 14:41

zeler používam len do polievky...

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

28.03.2018 00:55

Zeler je skvelý, najradšej mám šalát :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

29.03.2018 12:41

Až tak ho nepoužívam do šalátov a polievky

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

29.03.2018 17:34

ja patrím bohužiaľ do skupiny ktorá zeler nemusí...dokonca mi vadí i uvarený v polievke

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

31.03.2018 11:48

Super, ja pouzivam zeler malokedy do polievky, ale dobre vediet ... Dakujeme za napady

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

04.04.2018 17:31

Zeler pridávam do polievok a do zemiakovej kaše, ale po prečítaní tohto článku ho budem konzumovať častejšie .

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

06.04.2018 14:00

Zeler si mixujem s pomarančom a vodou a ešte si robím šalát z neho s mrkvou, jablkom, jogurtom a cibulou, ktorý je výborný. Vďaka za tip na šalát s ananásom..vyskúšam. Neskúšala som hranolky zo zeleru..vraj sú výborné. :O)

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

15.03.2024 18:18

Používam ho do polievok,svieçkovej ,na zelenine mäsko a zbožňujem zelerovy šalát s kuracím mäskom

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE