Zázrak menom zeler je niečo, čo buď milujeme alebo nemôžeme ani cítiť. Do ktorej skupiny patríte vy? Ak do prvej, odteraz budete mať zeler ešte radšej. No ak vám táto zelenina príliš nevonia, prečítajte si, prečo je dobré zaradiť ju do jedálnička!
Zeler totiž ľudia konzumujú už tisícky rokov a dobre vedia, prečo. Zároveň je máloktorá zelenina natoľko opradená mýtmi a legendami ako práve zeler. Prečítajte si, čo všetko zeler obsahuje, na čo je dobrý a inšpirujte sa receptom na skvelý zelerový šalát!
Zeler nemusí byť len prísadou do polievky
Zatiaľ čo Európania obľubujú buľvový zeler, súčasťou západných jedálničkov býva prevažne ten stopkový. Zeler je pomerne aromatická zelenina a naozaj nie každému vonia. Pravdou však je, že ide o jedno z najsilnejších afrodiziak, aké existujú. O priaznivom vplyve zeleru na potenciu sa na vlastnej koži presvedčili už egyptskí faraóni. Tým sa ale zoznam toho, na čo je zeler dobrý, ani zďaleka nekončí.
Táto zelenina s prenikavou arómou je mimoriadne bohatá na vitamíny a minerály. Za všetky spomenieme aspoň vitamíny B, C alebo A, z minerálov zase draslík, horčík, vápnik a železo. Najmä vitamín C je v zelere bohato zastúpený, preto je užitočným pomocníkom v boji proti chrípke a nachladnutiu. Dosiahnete to napríklad zvýšením príjmu čerstvej zelerovej šťavy.
Zaujme ťa: Borovicové ihličie: Čím dokáže prekvapiť a ako poslúži zdraviu?
Zeler konzumujte najmä večer!
Vzácny je aj obsah takzvaných ftalidov, ktoré efektívne znižujú hladinu cholesterolu. Zaujímavosťou je, že zeler sa odporúča konzumovať hlavne večer, kedy telo najlepšie využije jeho liečivé účinky. Vďaka takmer nulovému obsahu kalórií je zeler ideálnou prísadou do šalátov, ak sa cielene snažíte schudnúť. Práve špecifická vôňa zeleru je jeho výraznou devízou, pretože tá ho chráni pred plesňami a baktériami. Pozoruhodné tiež je, že nestráca svoje výživné látky ani varením pri vysokých teplotách.
Skvelé na zelere je, že môžeme využiť každú jeho časť, teda koreň, vňať aj semienka. Koreň a stonky obsahujú látky, ako asparagín, tyrozín, z tých známejších predovšetkým betakarotén, stopové prvky a esenciálne kyseliny. A práve éterické oleje, ktoré dodávajú zeleru jeho špecifickú arómu, pôsobia mimoriadne antibakteriálne a antimykoticky, zabíjajú infekcie v obličkách a močových cestách a v neposlednom rade dezinfikujú tráviaci trakt.
Ideálny pomocník v boji so zápchou
Zeler zároveň znižuje vysoký krvný tlak, bolesti kĺbov, je účinnou prevenciou proti Alzheimerovej chorobe a všeobecne zvyšuje imunitný systém. Trápi vás zápcha? Potom rozhodne siahnite po zelere! Je to mimoriadne účinné preháňadlo a ak túto zeleninu zaradíte do svojho jedálnička, raz a navždy sa tým zbavíte ťažkostí s vylučovaním. Určite by ste ho mali konzumovať aj pri rôznych zápalových ochoreniach, keďže obsahuje vysoké množstvo protizápalových látok, napríklad luteolín. Čo je zároveň veľmi užitočné, konzumácia zeleru znižuje chuť na sladké a mastné jedlá.
Odporúčame: Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!
Aby ste však liečivé vlastnosti zeleru pocítili na vlastnej koži, nestačí ho raz za čas skonzumovať v polievke, ale odporúča sa piť z neho čerstvú šťavu alebo zakomponovať do šalátov a iných pokrmov. V úvode sme spomenuli mýty a legendy, spojené so zelerom. Napríklad starovekí Egypťania túto zeleninu spájali s utrpením, dokonca smrťou. Odborníci ale dokázali, že zeleru sa rozhodne netreba obávať a že je, naopak, symbolom zdravia a prospešnosti.
A na záver sľúbený recept na vynikajúci zelerovo-ananásový šalát.
Budete potrebovať (2 porcie):
- zeler
- kyslú smotanu alebo biely jogurt
- ananásový kompót (pre pestrosť môžete pridať aj mandarínkový kompót)
- soľ a cukor
- citrónovú šťavu
Očistený zeler nastrúhajte nahrubo a pokvapkajte citrónovou šťavou. Do vriacej vody s troškou soli a cukru vložte nastrúhaný zeler, ktorý varte približne dve minúty. Po precedení a vychladnutí ho zmiešajte spolu s ananásom (aj so šťavou) a smotanou či jogurtom. Dobrú (takmer bezkalorickú) chuť!