Slováci sú veľmi pohostinní, no ak sa k vám „dovalí" neohlásená návšteva a vaša chladnička nepraská vo švíkoch, je ťažké ich niečím pohostiť. Ale keďže je čas grilovačiek, tak pevne veríme, že nejaká tá klobáska sa nájde aj vo vašej chladničke. Okrem klobásky v nej určite nájdete aj slaninku a iné maškrty, ktoré sa hodia na gril.
Ak k vám príde neohlásená návšteva, tak nepanikárte! Prinášame vám tip na grilovanú pochúťku, ktorá rozhodne patrí na stôl plný grilovaných pochutín. Ak sa u vás nájdu aj broskyne, tak si pripravte úžasnú grilovanú bagetku s klobáskou a týmto ovocím. Hotová maškrta, po ktorej sa budú oblizovať všetci vaši hostia.
Recept na chrumkavú bagetku s grilovanou broskyňou
Na prvý pohľad možno netradičná kombinácia broskýň a klobásky vás príjemne prekvapí. Sladkasté ovocie dodá šťavnatej grilovanej bagetke svieži kontrast a prepojenie s letom, ktoré si okamžite zamilujete. Navyše, keď k tomu pridáte grilovanú zeleninu a chrumkavý základ z celozrnnej bagety, získate ľahké, ale sýte jedlo ideálne na rýchlu pohostenie.
Tento recept je skvelým dôkazom, že aj z niekoľkých jednoduchých surovín sa dá vykúzliť niečo originálne a chutné. Stačí len pár minút pri grile, trocha improvizácie a výsledok si budú hostia chváliť ešte dlho po návšteve. Takýto snack sa hodí nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k iným grilovaným pokrmom.
Redakcia KAMzaKRASOU.skIngrediencie na grilovanú bagetku
- klobása vhodná na grilovanie
- cuketa
- baklažán
- paprika
- broskyne
- celozrnná bageta
Príprava grilovanej bagetky
Nečakané pohostenia bývajú tie najlepšie. V tomto prípade si na gril môžete poukladať zeleninu, ako napríklad cuketu nakrájanú na plátky, baklažán a papriku. Broskyne si umyjeme a nakrájame na mesiačiky (ak nemáte čerstvé broskyne, tak vyskúšajte tento recept aj so zaváranými).
Vedľa zeleniny poukladáme na plátky nakrájanú klobásu a všetko pomaly ugrilujeme. Keď máme zeleninu aj klobásku hotové, jemne si z každej strany opečieme bagetu a na vrch poukladáme zeleninu, klobásu a dozdobíme grilovanou broskyňou. Z toľkých chutí a sviežosti sa vašim hosťom budú jednoznačne zbiehať slinky.
Ak chcete, aby bageta nebola suchá, ale viac vláčna, tak ju môžete potrieť domácim dresingom, ktorý si pripravte podľa vašich chutí. Môžete ho spraviť z jogurtu, citrónovej šťavy a byliniek. Pridať doň môžete aj cesnak či rôzne koreniny.
Tipy na obmenu receptu
Ak nemáte všetky ingrediencie po ruke, nezúfajte – tento recept je veľmi flexibilný a dá sa ľahko prispôsobiť tomu, čo nájdete doma. Skúste niektorú z týchto chutných alternatív:
namiesto klobásky použite grilovaný hermelín alebo halloumi pre vegetariánsku verziu,
bagetu môžete nahradiť toastovým chlebom alebo ciabattou,
broskyne vymeňte za nektárinky, figy alebo hrušky,
namiesto jogurtového dresingu skúste bazalkové pesto alebo smotanovo-horčicovú omáčku.
Odporúčané servírovanie a doplnky
Grilovanú bagetku s klobáskou a broskyňou môžete servírovať ako ľahkú večeru, ale aj ako súčasť bohatšieho gril menu. Výborne sa k nej hodí rukolový šalát s balzamikovým dresingom alebo čerstvý coleslaw, ktorý dodá jedlu sviežosť a chrumkavosť.
Z nápojov siahnite po dobre vychladenom bielom víne, ľahkom pive alebo domácej limonáde s mätou a citrónom. Kombinácia slaného, sladkého a šťavnatého sa krásne dopĺňa so sviežimi chuťami, ktoré v horúcom počasí príjemne osviežia.
Kedy sa recept hodí najviac
Tento recept je ideálny na letné večery, neplánované stretnutia s priateľmi či grilovačky „na poslednú chvíľu“. Vďaka jednoduchej príprave a surovinám, ktoré často máte doma, ho stihnete pripraviť skôr, než sa rozhoria uhlíky v grile.
Rovnako dobre však poslúži aj ako originálny brunch počas víkendu, keď chcete svojim blízkym pripraviť niečo výnimočné, no bez zdĺhavej námahy. A ak vám zostanú ingrediencie z predchádzajúcej grilovačky, recept využijete aj ako skvelý spôsob, ako ich chutne spotrebovať.
Mini tip pre hostí
Ak čakáte viac ľudí, nakrájajte bagetku na menšie kúsky a podávajte ju ako finger food na drevenej doske alebo tácke. Hostia si tak môžu pohodlne uchmatnúť svoju porciu aj bez príboru a vy vytvoríte štýlový a neformálny bufetový efekt.
Nečakaná chuťová bomba na tanieri
Ak spojíte klasické grilované suroviny s kúskom ovocia, výsledok vás prekvapí – v tom najlepšom zmysle slova. Táto bagetka s broskyňou a klobásou je dôkazom, že niekedy stačí málo na veľký chuťový zážitok. Tak nabudúce, keď zazvoní nečakaný hosť, budete pripravení s receptom, ktorý zaboduje.
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRASOU.sk
Aktualizovaný článok: 01.08.2025