Grilovaná zelenina i ovocie sa teší veľkej popularite, preto ju toto leto musíte vyskúšať aj vy. Čo a ako dlho nechať na grile?
Čo grilovať a ako správne grilovať zeleninu či ovocie? Máme tie NAJLEPŠIE tipy a rady!
Počasie nám praje a tak v nejednej domácnosti na záhrade rozvoniava grilované mäsko, ktorého vôňa sa šíri po celej ulici a susedom tak neraz tečú slinky. Samozrejme, leto sa bez poriadnej grilovačky nezaobíde, no jej príprava je o niečo zložitejšia, než by sme si mohli myslieť. Síce si povieme, že stačí vybrať mäsko z mrazničky, no tým to rozhodne nekončí. Mäso je potrebné hodiť do pacu a poriadne namarinovať, aby malo čo najlepšiu chuť.
K tomu sa určite hodí nejaký ten zeleninový šalát, pečivo alebo zemiaky pripravené v pahrebe. Grilovaná slaninka, klobáska či kukurica tiež nie je na zahodenie. Aby malo všetko šťavu, tak je potrebné myslieť aj na chutnú marinádu, ktorá sa ku grilovanému mäsku hodí. K tomu alko alebo nealko nápoje, osviežujúce limonády – je toho viac než dosť.
Grilovanie a grilovaná zelenina
Osobitnou kategóriou je však grilovaná zelenina a ovocie, ktoré sa aktuálne teší veľkej popularite. Aj keď si možno poviete, že čo môže byť chutné na teplej zelenine alebo ovocí, no až raz skúsite grilovaný ananás, nebudete sa ho vedieť dojesť. Čo grilovať a ako dlho?
Odporúčame: Ako funguje delená strava? Spoznaj jej princípy, výhody aj nevýhody!
TOP zelenina a ovocie na gril
Stačí ich grilovať len pár minút a môžu byť dokonalou prílohou aj ku grilovanému mäsku. V zásade však platí, že grilovanie nemá žiadne pravidlá. Áno, pozor si musíte dávať na to, aby ste sa nepopálili alebo niečo nepodpálili, no čo sa týka pokrmov, tak na grile môžete pripraviť čokoľvek. Zjednodušene povedané, na gril môžete hodiť akúkoľvek zeleninu a ovocie. Platí však, že niektoré druhy zeleniny či ovocia je potrebné opekať na alobalovej tácke. Predovšetkým tie najšťavnatejšie, ktoré majú tendenciu rozpadať sa pri otáčaní.
Zelenina vhodná na gril:
- baklažán – ten môžete nakrájať na kolieska alebo pozdĺžne. Pred grilovaním ho však nasoľte, aby pustil nadbytočnú vodu. Grilovaný baklažán sa na grile pripravuje asi 2 minúty.
- cuketa – nakrájajte ju na plátky. Grilovaná cuketa by mala byť na grile približne 2 minúty.
- šampiňóny – tie môžete nakrájať na plátky alebo ugrilovať vcelku. Čas grilovania: 2 – 5 minút.
- cibuľa – tú nakrájajte na hrubšie plátky, aby sa pri grilovaní nerozpadla. Na grile ju nechajte 2 až 5 minút.
- kukurica – tú môžete priamo grilovať alebo ju najskôr uvariť a až tak ju položiť na gril (bude tak mäkšia). Grilovaná kukurica sa upravuje na grile 5 minút z každej strany.
- paradajky – najčastejšie sa griluje celý strapec cherry paradajok, môžete ich však aj nakrájať, no v takom prípade sa odporúčajú grilovať na alobalovej tácke. Paradajky grilujeme cca 5 až 10 minút.
- špargľa – stačí ju trošku pokvapkať olejom a osoliť. Čas grilovania: približne 5 minút z každej strany.
- mäsitá paprika – môžete ju nakrájať, ale aj grilovať vcelku. Čas grilovania: 2 – 5 minút.
- fenikel – nakrájajte ho na hrubšie plátky a grilujte 5 až 10 minút (v závislosti od hrúbky plátkov).
- cesnak – pečený cesnak je najväčšou lahôdkou, ktorá prospieva zdraviu. Rozrežte ho na polovicu, pokvapkajte olejom a zabaľte do alobalu. Grilujte ho cca 20 minút, no pokojne aj dlhšie.
Grilovanie nie je len o mäsu; zelenina môže byť rovnako chutná a zdravá voľba na grilovanie. Tu sú niektoré druhy zeleniny, ktoré sú ideálne na gril:
Paprika
Rôzne farebné papriky sú skvelou voľbou. Po grilovaní získavajú sladkú chuť a krásne sa karamelizujú. Môžete ich grilovať celé alebo nakrájané na rezančeky.
Cuketa
Cuketa je vynikajúca na grilovanie. Môžete ju nakrájať na plátky alebo prúžky a jemne potrieť olivovým olejom a ochutiť soľou a korením.
Baklažán
Tento druh zeleniny sa po grilovaní stáva veľmi chutným a mäkkým. Najlepšie je ho nakrájať na plátky, posypať soľou a nechať odstáť, aby sa zbavil horkosti pred grilovaním.
Cibuľa
Cibuľa, grilovaná v hrubších plátkoch, je veľmi aromatická a chutná. Môžete ju grilovať samostatne alebo pridať do zeleninovej zmesi.
Hliva
Grilovanie hlivy vytvára príjemnú chuť a textúru. Môžete ju grilovať celé alebo rozdeliť na jednotlivé "plátky".
Paradajky
Hoci sú skôr zeleninou v kulinárskom zmysle, paradajky sú skvelé na grilovanie. Použite cherry paradajky alebo veľké plátky na grilovanie.
Kukurica
Celé klasy kukurice sa dajú grilovať, čo im dodá nezameniteľnú chuť a arómu. Pred grilovaním je dobré ich namočiť do vody.
Mrkva
Mrkva môže byť grilovaná nakrájaná na tenké pásiky alebo celé, odporúča sa ich pred grilovaním jemne blanšírovať.
Grilovanie zelenej zeleniny je jednoduché a ponúka množstvo možností. Môžete ich podávať ako prílohu alebo ako samostatné jedlo so zaujímavými omáčkami. Nezabudnite ich okoreniť podľa chuti a pridať vaše obľúbené bylinky!
Inšpiruj sa: Letné účesy so šatkou 12-krát inak: Minimálne jeden musíš vyskúšať
Ovocie vhodné na gril:
- ananás – skvelá príloha k rybám, no chutní je aj v kombinácii s inými druhmi mäska či ako príloha k zmrzline. Stačí ho očistiť a nakrájať na plátky.
- broskyne a marhule – rozrežte ich na polovicu, vyberte kôstku a hoďte na gril.
- jablká – najlepšie však tie kyslejšie. Rozrežte ich na osminky, odstráňte jadierka a položte na gril. Takto pripravené jablká sú skvelou prílohou k mäsku.
- jahody a bobuľové ovocie – jahody zbavte zelenej stopky, prerežte na polovicu a spolu s bobuľovým ovocím grilujte pár minút na alobalovej tácke. Na takto pripravenom ovocí si pochutnajte v kombinácii so zmrzlinou.
- banán – najlepšie je ešte zelený banán, ktorý je tvrdší, vďaka čomu sa pri grilovaní nebude rozpadať.
Čo sa týka grilovania ovocia, tak vo všeobecnosti platí, že to by sa malo grilovať približne 5 minút z každej strany (banán aj kratšie). Na gril je najideálnejšie vyberať tvrdé plody, ktoré sa pri grilovaní nebudú rozpadať. Ak to chcete mať na grile pestrejšie, tak neváhajte a pripravte si ovocné alebo zeleninové špízy. Grilované ovocie je chutné samo osebe, no pokojne ho pridajte k zmrzline – bude to dokonalý dezert, ktorým nik nepohrdne.
Samozrejme, grilované ovocie je rovnako skvelou pochúťkou aj k ostatným jedlám, ktoré si na grile pripravujete. Skvelo sa hodia k syrom alebo aj ku grilovanému mäsku.
Marinované ovocie na gril
Ak ste sa rozhodli vyskúšať grilované ovocie a spestriť si svoju grilovačku niečím netradičným, tak skôr, než sa pustíte do krájania ovocia, rozmyslíte si, ako ho chcete pripraviť. Aj ovocie totižto môžete marinovať a jeho chuť trošku pozmeniť či vylepšiť. Ovocie môžete pred grilovaním marinovať, a to s bylinkami, alkoholom alebo medom.
- Marináda s medom – základom je ovocie a med. Pridať však môžete aj citrónovú alebo pomarančovú šťavu, škoricu či vanilku. Nebojte sa však experimentovať – do marinády na ovocie môžete pridať aj cesnak či biele korenie. Ovocie v marináde nechajte aspoň 30 minút, no pokojne aj oveľa dlhšie, aby sa všetky chute prepojili.
- Bylinková marináda – ovocie môžete naložiť do bylinkovej zmesi vytvorenej z mäty, medovky a trochy medu. Na škodu nebudú ani klinčeky či škorica.
- Marináda pre dospelých – ak chcete svojich hostí ohúriť, tak voľte ostrejšiu marinádu. Ovocie naložte do likéru a nechajte marinovať – čím dlhšie, tým výraznejšia bude chuť. Osvedčenou kombináciou je likér (poprípade iný alkohol), med a limetková šťava.
Pozri tiež: Čo je úžeh a aké sú jeho príznaky? Ako ho odlíšiť od úpalu?
Naposledy aktualizovaný článok: 01.08.2024
Aktualizovaný článok: 01.08.2024