Francúzske zemiaky sú veľmi obľúbenou a nesmierne známou slovenskou klasickou pochúťkou. Dajú sa totiž pripraviť na množstvo spôsobov s rôznymi ingrediancami, hoci vlastne ani nepochádzajú z Francúzska. Bez ohľadu na to, z ktorej krajiny pochádzajú, a ktorý šikovný kuchár ich vymyslel, určite sa zhodneme na tom, že chutia výborne.
S pomocou nášho receptu si ich tentokrát pripravíte netradične a zaujímavo. Francúzske zemiaky s klobásou a kukuricou budú chutné, šťavnaté a ohúria a zasýtia celú vašu rodinu.
Bude sa ti páčiť: Recept: Pečené párky so zeleninou a jablkom
Čo budeme potrebovať?
- 850g zemiakov
- 2 vajcia
- 2 malé kyslé smotany
- 1dcl mlieka
- 200g nastrúhaného syra
- 2 nohy údenej dlhej klobásy Mecom
- 1 veľká konzerva kukurice
Odporúčame: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom
Zemiaky si umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Zapekaciu misu si vymastíme maslom a poukladáme na dno kolieska zemiakov. Posypeme ich kukuricou a na to poukladáme opražené kolieska klobásy. Práve vďaka výnimočnej chuti klobásy nemusíme francúzske zemiaky osoliť a okoreniť.
Na pripravenú vrstvu vylejeme vyšľahané vajcia s mliekom. Následne navrstvíme ďalšiu vrstvu zemiakov, kukurice a klobásy. Opäť zemiaky polejeme vyšľahanými vajíčkami s mliekom. Na záver pridáme vrstvu zemiakov, polejeme kyslou smotanou a posypeme nastrúhaným syrom.
Pečieme na 180 stupňov približne hodinu, kým nebude syr zapečený a do zlatista zafarbený.
Dobrú chuť!