RECEPT: Netradičné francúzske zemiaky s klobásou a kukuricou

francúzske zemiaky s klobásou a kukuricou

Francúzske zemiaky sú veľmi obľúbenou a nesmierne známou slovenskou klasickou pochúťkou. Dajú sa totiž pripraviť na množstvo spôsobov s rôznymi ingredienciami, hoci vlastne ani nepochádzajú z Francúzska. Bez ohľadu na to, z ktorej krajiny pochádzajú a ktorý šikovný kuchár ich vymyslel, určite sa zhodneme na tom, že chutia výborne. 

S pomocou nášho receptu si ich tentokrát pripravíte netradične a zaujímavo. Francúzske zemiaky, v ktorých dominuje klobása a kukurica, budú chutné, šťavnaté a ohúria a zasýtia celú vašu rodinu. Výnimočná chuť klobásy dodá francúzskym zemiakom intenzívnu chuť a kukurica zase sladkosť a sviežosť. 

Toto zemiakové jedlo si vás získa a budete ho pripravovať pravidelne! A neskúste len tento recept, ale aj tipy, ako ozvláštniť francúzske zemiaky, ktoré nájdete nižšie.

Bude sa ti páčiť: Recept: Pečené párky so zeleninou a jablkom

recept na francúzske zemiaky
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Recept na francúzske zemiaky:

Suroviny na šťavnaté francúzske zemiaky

TIP: Ak máte radi ostré chute, pikantná klobása je do recept tou správnou voľbou. 

Odporúčame: Recept: Cestovinový šalát s parmezánom

šťavnaté francúzske zemiaky
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Príprava francúzskych zemiakov

Zemiaky si umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Zapekaciu misu si vymastíme maslom a poukladáme na dno kolieska zemiakov. Posypeme ich kukuricou a na to poukladáme opražené kolieska klobásy. Práve vďaka výnimočnej chuti klobásy nemusíme francúzske zemiaky osoliť a okoreniť.

Na pripravenú vrstvu vylejeme vyšľahané vajcia s mliekom. Následne navrstvíme ďalšiu vrstvu zemiakov, kukurice a klobásy. Opäť zemiaky polejeme vyšľahanými vajíčkami s mliekom. Na záver pridáme vrstvu zemiakov, polejeme kyslou smotanou. Nakoniec zemiaky posypeme nastrúhaným syrom.

Pečieme na 180 stupňov približne hodinu, kým nebude syr zapečený a do zlatista zafarbený. Zemiakový pokrm necháme trochu ochladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Pozri aj: Kuracia roláda so šunkou a medvedím cesnakom

ako sa robia francúzske zemiaky
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Tipy, ako ešte ozvláštniť francúzske zemiaky:

1. Pridajte iný druh syra

Namiesto klasického tvrdého syra skúste použiť parmezán, kozí syr alebo gorgonzolu, ktoré dodajú intenzívnejšiu chuť. Na vrch môžete pred pečením nastrúhať syr pecorino alebo pridať strúhanku zmiešanú so syrom na chrumkavú kôrku. Tieto syry dodajú jedlu jedinečnú arómu a prehĺbia chuťový zážitok.

2. Obohaťte omáčku

Do smotany pridajte horčicu, cesnakový prášok, muškátový orech alebo korenie čierneho korenia. Použite bešamel na jemnejšiu textúru. Do smotany pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy alebo bieleho vína. Týmto spôsobom zvýrazníte jemnosť a zároveň pridáte jedlu pikantný nádych.

3. Zapojte rôzne druhy mäsa

Namiesto klobásy môžete použiť slaninu, šunku, prosciutto alebo chorizo. Dobrou voľbou je aj mleté mäso. Pre vegetariánsku verziu použite namiesto mäsa marinované tofu alebo grilovanú zeleninu. Každý z týchto variantov dokáže jedlu dodať jedinečný charakter a uspokojiť rôzne chute.

4. Vyskúšajte zeleninové variácie

Pridajte cibuľu, cesnak, brokolicu, cuketu, špenát alebo sušené paradajky. Skúste nahradiť časť zemiakov plátkami tekvice alebo batátov pre sladkastý nádych. Takto dodáte jedlu výživné látky a zaujímavé farebné odtiene.

5. Dochutenie bylinkami a korením

Použite čerstvé bylinky ako rozmarín, tymian, petržlen alebo pažítku. Pridajte papriku, čili vločky alebo kari korenie pre exotickejšiu chuť. Bylinky a korenie zintenzívnia vôňu a zvýraznia autentickosť pokrmu.

Anketa: Chutia vám francúzske zemiaky?

Odpovedalo 68 ľudí

96%
4%

Aktualizovaný článok: 16.11.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

24 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

16.02.2018 08:27

s klobáskou ich tu na dolniakoch robiavame.... neviem si ich predstaviť bez dobrej domácej... mnam...... kukuričku som však ešte nevyskúšala..... tú máme radi v domácej paradajkovej polievočke..

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.02.2018 09:17

máme v rodine Francúza, ten sa len čuduje, lebo jedlo ako francúzske zemiaky nepozná :-)

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

16.02.2018 14:11

Francúzske zemiaky boli na našom jedálničku už od detstva a stále mi chutia.

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

16.02.2018 14:15

vyzerá to chutne

Vaše meno:

benynka

benynka

16.02.2018 16:14

tak toto jedlo som už dávno nejedla a pritom ho mám veľmi rada...budúci týždeň skúsim tento recept lebo s kukuricou som ešte nerobila

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.02.2018 17:50

dám prednosť tradičnému receptu.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

16.02.2018 20:44

mam ich rada ale nie vždy .. resp. nie každý ich spraví podľa mojej chuti

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

16.02.2018 23:59

Francúzske zemiaky máme všetci radi,vyskúšam ich aj s kukuričkou.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

17.02.2018 19:25

Mám ich veľmi rada, akurát môj žalúdok často protestuje, preto si ich dávam len výnimočne..

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

20.02.2018 12:43

francúzske zemiaky s klobásou robím, ale kukuricu som ešte neskúšala dať do nich....

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

20.02.2018 13:49

pre mňa nie sú netradičné, pripravujem ich podobne

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

25.02.2018 15:49

francúzske zemiaky patria medzi moje tri najobľúbenejšie jedlá spolu so sviečkovou a bryndzovými haluškami.

Vaše meno:

Ján Komada

Ján Komada

27.02.2018 14:00

mám ich rád robievam často

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

05.03.2018 19:58

Klasika,ktorá nesklame a dá sa kombinovať

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

12.03.2018 14:29

s klobáskou a špekáčikmi ich robíme aj my, a základ je veľa vajíčok :-)

Vaše meno:

Ľudmila Sedlická

Ľudmila Sedlická

21.03.2018 07:40

Výborný a jednoduchý recept, robíme to už dávno,akurát bez tej kukurice, ale nie je to zlý nápad.

Vaše meno:

rudolf pothe

rudolf pothe

27.03.2018 07:52

dobry recept

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

03.04.2018 14:44

môžu byť super, my tiež používame klobásku a špekáčik dobrý, ale tá kyslá smotana sa nezrazí nakonci pečenia?

Vaše meno:

Michaela Recht

Michaela Recht

03.04.2018 19:10

Dobrý deň, nie, ešte sa mi nestalo, aby sa mi nezrazila ale pokiaľ sa vám počas varenia, či pečenia vie zraziť, počula som, že je dobré ju pred použitím nechať zohriať na izbovú teplotu. :) Prajem pekný deň. Miška Recht

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

29.04.2018 17:46

Vyzerá chutne, vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

10.06.2018 13:03

Robievam často su mňam

Vaše meno:

Marta Mihoková

Marta Mihoková

22.06.2018 15:24

dosť často robievame francuzke zemiaky chutianám velmi a hlavne s kukuricou

Vaše meno:

Anna Angyalová

Anna Angyalová

22.12.2018 19:55

milujem francúzske zemiaky, tento recept vyskúšam.

Vaše meno:

Zuzana Beránková

Zuzana Beránková

28.05.2019 06:54

vyzerá dobre, vyskúšam :-) Ďakujem za tip

Vaše meno:

Anna Vargová

Anna Vargová

16.11.2024 12:21

Ďakujem za tip. Francúzske zemiaky robím často, no stále to isté zloženie. Cibuľu, cesnak petržlen v recepte mám, nikdy som však neskúšala s mletým mäsom. Vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.