Šťavnaté francúzske zemiaky – recept, ktorý musí vyskúšať!

Šťavnaté francúzske zemiaky

Aj vy radi pripravujete francúzske zemiaky? Francúzske zemiaky sú obľúbené jedlo, ktoré má svoje korene v strednej Európe, aj keď názov môže mylne naznačovať francúzsky pôvod. Tento pokrm sa pripravuje zo zemiakov, vajec, cibule a údeniny, ktoré sa vrstvia do pekáča a obvykle zapekajú so smotanou. Výsledkom je chutné, sýte jedlo s krémovou konzistenciou a zlatistou kôrkou na vrchu.

Francúzske zemiaky patria k jedlám, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu a málokto im odolá. Toto obľúbené jedlo si môžete pripraviť z rôznych druhov ingrediencií, no jeho základ tvoria práve zemiaky, údeniny a vajíčka. Zvládne ho pripraviť aj začiatočník v kuchyni a pri dobrom recepte z neho môžete vykúzliť domácu špecialitu. 

Ako na prípravu francúzskych zemiakov? Je vo vašom recepte kyslá smotana či smotana na varenie? Používate klobásky alebo volíte niečo menej kalorické? Vyskúšajte tentokrát náš recept!

Ingrediencie na najlepšie francúzske zemiaky s klobásou:

  • 500 g zemiakov
  • 1 menší pór
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g slaniny Bacon Mecom premium (85% bravčového boku)
  • 1 laborecká klobása Mecom
  • 4 vajcia
  • 1 polievková lyžica masla
  • soľ a mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie

Odporúčame ochutnať: Zapekaná zelenina s párkami

Šťavnaté francúzske zemiaky
Lucia Hausknechtová

Šťavnaté francúzske zemiaky
Lucia Hausknechtová

Recept na francúzske zemiaky – ako pripraviť dokonale francúzske zemiaky?

Príprava receptu je veľmi jednoduchá a ak si pripravíte vopred ingrediencie, nezaberie veľa času. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke, ktoré budú po 30 minútach hotové a po chvíľke chladenia ich očistíme a nakrájame na približne 0,5 cm plátky.

Počas varenia zemiakov uvaríme natvrdo aj dve vajíčka, ktoré po uvarení taktiež ošúpeme a nakrájame na plátky. Aby sme mali ingrediencie vopred pripravené, na tenké plátky pokrájame aj laboreckú klobásu.

Potom na rozohriatu panvicu vložíme nadrobno nakrájanú slaninu a menší pór a necháme ich pár minút opekať. Medzitým v miske rozmiešame smotanu na varenie s dvomi vajíčkami, osolíme a okoreníme.

Zapekaciu misu vytrieme maslom a začneme ukladať prvú vrstvu zemiakov. Na ne potom uložíme všetku opečenú slaninu s pórom a plátky vajec. Ďalej nasleduje opäť vrstva zemiakov. Teraz všetko zalejeme smotanou zmiešanou s vajíčkami. Použijeme však len približne 2/3 z celého množstva. Ďalej navrstvíme plátky klobásy a posledná vrstva budú zemiaky. Prikryjeme alobalom a dáme na 30 minút pri 180 stupňoch piecť do rúry.

Potom alobal zložíme a zemiaky zalejeme zvyšnou smotanou. Necháme dopiecť v rúre ešte ďalších 10 minút. Pred servírovaním posypeme zapekané zemiaky petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Odporúčame ochutnať:  Sladko-pikantné kuracie jednohubky obalené v slanine

Šťavnaté francúzske zemiaky
Lucia Hausknechtová

Šťavnaté francúzske zemiaky
Lucia Hausknechtová

Extra tip – francúzske zemiaky s mletým mäsom

Ak chcete vyskúšať chutnú obmenu klasických francúzskych zemiakov, môžete do receptu pridať mleté mäso. Chuť francúzskych zemiakov s mletým mäsom si vás určite získa. Tento variant dodá jedlu extra hĺbku a zasýti aj tých najväčších hladošov. Stačí, ak na panvici osmahnete mleté mäso s cibuľou a cesnakom, pričom ho dochutíte soľou, korením a obľúbenými bylinkami, ako sú tymian alebo majorán.

Mleté mäso sa následne vrství medzi plátky zemiakov a vajec, podobne ako údenina v tradičnom recepte. Tento variant môžete doplniť aj strúhanou mrkvou alebo paprikou pre extra chuť a farbu. Po zaliatí smotanou alebo bešamelom a zapekaní v rúre získate ešte sýtejšiu verziu francúzskych zemiakov, ktorá sa výborne hodí na rodinné obedy alebo večere.

Skúste aj zapekané francúzske zemiaky s kukuricou a syrom:

Článok aktualizovaný 3.9.2024

Aktualizovaný článok: 03.09.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

25 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

14.11.2015 10:39

francúzske zemiaky máme veľmi radi , mňam :-)

Vaše meno:

Erika Šuleková

Erika Šuleková

15.11.2015 09:56

najlepšie zeleninové jedlo :-)

Vaše meno:

Tibor Benkovics

Tibor Benkovics

15.11.2015 22:53

vyzerá chutne :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

16.11.2015 11:11

vyzerjú veľmi dobre a tie fotky sú krásne! :)

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

18.11.2015 10:40

francúzske zemiaky patria medzi moje obľúbené jedlá

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

19.11.2015 20:59

výborne to vyzerá, francúzske zemiaky mám rada :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

30.11.2015 04:51

jednoduché, rychlé a dobré

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

06.12.2015 18:03

francúzske zemiaky veľmi neobľubujem, ale tento recept rozhodne vyskúšam! :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 19:37

vyzerajú super,treba vyskúšať

Vaše meno:

Ladislav Lešňovský

Ladislav Lešňovský

06.12.2015 21:34

vyzerá to veľmi chutne..

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

07.12.2015 13:22

minule sme mali na obed ale nie tento recept podobný..na budúce daáme ten váš ! :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.12.2015 20:57

ja som prave dnes robila francuzske zemiaky

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.12.2015 17:13

určite chutné

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.12.2015 20:29

mňamkýýýý mame radi často varievam

Vaše meno:

Júlia A.

Júlia A.

13.12.2015 18:54

Vyzerá to velmi chutne

Vaše meno:

Elena Kučová

Elena Kučová

14.12.2015 00:30

skusila som, su velmi chutne

Vaše meno:

Andrea Michalekova

Andrea Michalekova

16.12.2015 19:19

Vyzeraju uzasne, receptik vyskusany dakujem

Vaše meno:

Alexandra Rummerova

Alexandra Rummerova

21.12.2015 20:15

Vyskusane-odporucam :)

Vaše meno:

Lucia Vajsová

Lucia Vajsová

25.12.2015 11:27

Mňam, už viem, čo po sviatkoch varím ;)

Vaše meno:

Jana Š.

Jana Š.

31.12.2015 15:01

moje obľúbené jedlo:)

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

25.01.2016 13:08

U nás tiež idú, sú výborné:))

Vaše meno:

Lucia Godorová

Lucia Godorová

11.04.2016 00:44

najlepšie francúzske zemiaky robí môj ocko :)

Vaše meno:

Lucia Godorová

Lucia Godorová

11.04.2016 00:44

najlepšie francúzske zemiaky robí môj ocko :)

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

18.11.2017 13:12

Odskusane a mozem povedat ze vyborne,odporucam

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

19.11.2017 11:44

davku zdvojnasobim pre moje hladne krky a bude to fajn, francuzske zemiaky su vyborne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.