Šťavnaté francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky patria k jedlám, ktoré rozvoňajú celú kuchyňu a málokto im odolá. Toto obľúbené jedlo si môžete pripraviť z rôznych druhov ingrediencií, no jeho základ tvoria zemiaky, údeniny a vajíčka.

 

Zvládne ho pripraviť aj začiatočník v kuchyni a pri dobrom recepte z neho môžete vykúzliť domácu špecialitu. Inšpirujte sa týmto skvelým receptom.

 

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 1 menší pór
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g slaniny Bacon Mecom premium (85% bravčového boku)
  • 1 laborecká klobása Mecom
  • 4 vajcia
  • 1 polievková lyžica masla
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie

 

Odporúčame ochutnať: Zapekaná zelenina s párkami

Šťavnaté francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Šťavnaté francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Príprava:

 

Príprava receptu je veľmi jednoduchá a ak si pripravíte vopred ingrediencie, nezaberie veľa času. Ako prvé dáme variť zemiaky v šupke, ktoré budú po 30 minútach hotové a po chvíľke chladenia ich očistíme a nakrájame na približne 0,5 cm plátky.

 

Počas varenia zemiakov uvaríme natvrdo aj dve vajíčka, ktoré po uvarení taktiež ošúpeme a nakrájame na plátky. Aby sme mali ingrediencie vopred pripravené, na tenké plátky pokrájame aj laboreckú klobásu.

 

Potom na rozohriatu panvicu vložíme nadrobno nakrájanú slaninu a menší pór a necháme ich pár minút opekať. Medzitým v miske rozmiešame smotanu na varenie s dvomi vajíčkami, osolíme a okoreníme.

 

Zapekaciu misu vytrieme maslom a začneme ukladať prvú vrstvu zemiakov. Na ne potom uložíme všetku opečenú slaninu s pórom a plátky vajec. Ďalej nasleduje opäť vrstva zemiakov. Teraz všetko zalejeme smotanou zmiešanou s vajíčkami. Použijeme však len približne 2/3 z celého množstva. Ďalej navrstvíme plátky klobásy a posledná vrstva budú zemiaky. Prikryjeme alobalom a dáme na 30 minút pri 180 stupňoch piecť do rúry.

 

Potom alobal zložíme a zemiaky zalejeme zvyšnou smotanou. Necháme dopiecť v rúre ešte ďalších 10 minút. Pred servírovaním posypeme petržlenovou vňaťou.

 

Dobrú chuť!

 

 

Odporúčame ochutnať:  Sladko-pikantné kuracie jednohubky obalené v slanine

Šťavnaté francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Šťavnaté francúzske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.luci.sk

25 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

14.11.2015 10:39

francúzske zemiaky máme veľmi radi , mňam :-)

Vaše meno:

Erika Šuleková

Erika Šuleková

15.11.2015 09:56

najlepšie zeleninové jedlo :-)

Vaše meno:

Tibor Benkovics

Tibor Benkovics

15.11.2015 22:53

vyzerá chutne :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

16.11.2015 11:11

vyzerjú veľmi dobre a tie fotky sú krásne! :)

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

18.11.2015 10:40

francúzske zemiaky patria medzi moje obľúbené jedlá

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

19.11.2015 20:59

výborne to vyzerá, francúzske zemiaky mám rada :)

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

30.11.2015 04:51

jednoduché, rychlé a dobré

Vaše meno:

Soňa Kozáková

Soňa Kozáková

06.12.2015 18:03

francúzske zemiaky veľmi neobľubujem, ale tento recept rozhodne vyskúšam! :)

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

06.12.2015 19:37

vyzerajú super,treba vyskúšať

Vaše meno:

Ladislav Lešňovský

Ladislav Lešňovský

06.12.2015 21:34

vyzerá to veľmi chutne..

Vaše meno:

Daniela Siplakova

Daniela Siplakova

07.12.2015 13:22

minule sme mali na obed ale nie tento recept podobný..na budúce daáme ten váš ! :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.12.2015 20:57

ja som prave dnes robila francuzske zemiaky

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

11.12.2015 17:13

určite chutné

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

11.12.2015 20:29

mňamkýýýý mame radi často varievam

Vaše meno:

Júlia A.

Júlia A.

13.12.2015 18:54

Vyzerá to velmi chutne

Vaše meno:

Elena Kučová

Elena Kučová

14.12.2015 00:30

skusila som, su velmi chutne

Vaše meno:

Andrea Michalekova

Andrea Michalekova

16.12.2015 19:19

Vyzeraju uzasne, receptik vyskusany dakujem

Vaše meno:

Alexandra Rummerova

Alexandra Rummerova

21.12.2015 20:15

Vyskusane-odporucam :)

Vaše meno:

Lucia Vajsová

Lucia Vajsová

25.12.2015 11:27

Mňam, už viem, čo po sviatkoch varím ;)

Vaše meno:

Jana Š.

Jana Š.

31.12.2015 15:01

moje obľúbené jedlo:)

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

25.01.2016 13:08

U nás tiež idú, sú výborné:))

Vaše meno:

Lucia Godorová

Lucia Godorová

11.04.2016 00:44

najlepšie francúzske zemiaky robí môj ocko :)

Vaše meno:

Lucia Godorová

Lucia Godorová

11.04.2016 00:44

najlepšie francúzske zemiaky robí môj ocko :)

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

18.11.2017 13:12

Odskusane a mozem povedat ze vyborne,odporucam

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

19.11.2017 11:44

davku zdvojnasobim pre moje hladne krky a bude to fajn, francuzske zemiaky su vyborne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE