Aké chute si spájate s letom? Aj vy máte pocit, že každé leto má tie svoje ikonické, ktoré sa ale zároveň môžu z roka na rok meniť? Nejakým spôsobom sa nám vryjú hlboko do pamäti. Niektorí si ho spájajú s grilovanou kukuricou, iní s jahodovým sorbetom a niektorí práve s broskyňami, ktoré sa objavujú úplne všade. A ak hľadáte jednoduchý a zároveň pôsobivý spôsob, ako ich zakomponovať do svojho letného jedálnička, máme pre vás tip! Dokonalo nadýchané jogurtové lievance s broskyňami.
Jemné ako obláčik, krásne vláčne a vďaka broskyniam chutia ako letné prázdniny u babky - tej, čo mala vždy plnú komoru ovocia, piekla najlepšie koláče bez receptu a pri raňajkách vás nútila zjesť ešte aspoň jeden kúsok. A my sme to aj tak, priznajme si, milovali.
Recept na broskyňové jogurtové lievance
Tento recept je skvelý aj v tom, že nepotrebujete veľa ingrediencií, ale postačia vám tie základné - presne také, aké by ste našli aj v kuchyni vašej starej mamy. Z tohto množstva pripravíte približne šesť nadýchaných a voňavých lievancov. Ak ich však plánujete podávať celej rodine, odporúčame dávku rovno zdvojnásobiť. Pretože keď raz začnete, zastaviť sa bude takmer nemožné…
Ingrediencie:
- 95 g hladkej múky (typ 00 alebo klasická hladká)
- 4 g kypriaceho prášku do pečiva
- 1 g sódy bikarbóny
- 20 g kryštálového cukru (alebo trstinového)
- 1 vajce (veľkosť M)
- 115 g bieleho jogurtu (ideálne gréckeho)
- 15 g rastlinného oleja (napríklad olivového)
- 2 zrelé broskyne
- Voliteľné: niekoľko plátkov broskyne na ozdobu
Postup:
- Začneme tým, že si do misky preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a cukor.
- Vedľa si v druhej miske premiešame vajíčko, jogurt a olej - vytvoríme tak vláčne tekuté cesto.
- Obe zmesi spojíme dohromady a opäť jemne premiešame. Nešľaháme príliš dlho ani rýchlo, pretože tak nevytvoríme nadýchané cesto, ktoré je základ receptu.
- Umyté broskyne nakrájame na tenké plátky.
- Rozohrejeme panvicu na strednom ohni a potrieme olejom. Pred nalievaním cesta položíme na panvicu pár plátkov broskýň. Potom pridáme cesto priamo na ne. Prikryjeme pokrievkou a pečieme zhruba 2 minúty z každej strany.
- Hotové lievance necháme chvíľu vychladnúť a pocukrujeme. Skvelo sa k nim hodí lyžička gréckeho jogurtu, kvapka medu, orechy alebo ešte viac čerstvých broskýň.
Ako si recept upraviť?
Osobne mi tento recept pripomína kompromis medzi „chcem niečo sladké“, ale „nechcem zničiť celodenný kalorický príjem už o deviatej ráno“. Vďaka jogurtu sú jemné, svieže a hlavne plné bielkovín. Broskyne dodajú prírodnú sladkosť a šťavnatosť, a ak máte zrelé ovocie, nepotrebujete už ani veľa cukru. To iba dokazuje že recept si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencii.
- Použite zrelé broskyne: Ak sú tvrdé, budú menej sladké a chuťovo slabšie. A keďže obsahujú veľa vlákniny, vitamínu C, antioxidantov, majú nízky glykemický index a sú ideálne na letné hydratovanie, chceme nájsť tie najlepšie!
- Jogurt môže byť aj ochutený: Napríklad vanilkový, čo dodá dezertu extra vrstvu chuti.
- Nahraďte broskyne: Vyskúšajte nektarinky, marhule, ananás alebo aj čučoriedky.
- Dajte si ich aj na studeno: Pre niekoho môžu byť ešte lepšie po pár hodinách v chladničke. Môžete ich pripraviť aj ako mini verzie alebo snacky pre deti do školy.
- Fitness verzia: Nahraďte polovicu múky za ovsenú, cukor za med a jogurt za biely tvaroh. Lievance možno urobiť aj bezlepkové (napr. s ryžovou múkou alebo pohánkovou).
Tipy na servírovanie
Jeme aj očami. A v prípade lievancov to platí dvojnásobne. Práve ich zlatistá farba, jemná štruktúra a hravosť s ingredienciami si pýtajú pozornosť.
Ako ich teda podávať? Môžete si pripraviť niekoľko extra plátkov broskýň a tie môžete jemne opiecť na masle alebo kokosovom oleji. Ich chuť tak ešte viac vynikne a na tanieri budú vyzerať skvele! Na vrch hotových lievancov dajte malú lyžičku gréckeho jogurtu, ktorý vytvorí krémový kontrast.
Pridajte kvapku medu alebo javorového sirupu, ktorý sa pomaly roztečie a prepojí všetky chute. A ak chcete niečo navyše, čo zaujme oko aj jazyk, skúste ich dozdobiť čerstvou mätou, hoblinkami mandlí alebo štipkou citrónovej kôry.
Zobudiť sa na vôňu broskýň a teplého cesta? Ak zbožňujete jednoduchosť a poctivé chute, tento recept je toho jasným dôkazom. Je to skrátka luxus, ktorý si môžete dovoliť každý deň. Chrumkavé okraje, vláčne vnútro a chuť, ktorá pripomína tie najlepšie prázdniny u babky. Myslím, že všetci by sme sa chceli vrátiť v čase. Aspoň na pár letných týždňov … Nezaberú vám viac než 15 minút, a výsledok je vždy rovnako pôsobivý.
PS: Neviem, či aj vám sa spájajú lievance iba s víkendovými ránami, ale myslím, že aj taký bežný utorok si zaslúži broskyňové lievance. Dobrú chuť!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @pancake_eden