Spomeňte si na tie nanuky, čo ste kupovali ako deti. Krémové, ľahké, svieže, nostalgické. Pretože práve dnešné nepečené jahodové cheesecake rezy sú inšpirované tým typickým jahodovým nanukom z detstva, ktorý vám dodá poriadnu dávku nostalgie. Naozaj poriadnu!
Cheesecake rezy sa stali akýmsi trendom medzi food blogermi, ale ani sa nečudujem. Je to jednoduchý recept, ktorý viete pripraviť na niekoľko spôsobov. Hlavne dbajte na efektivitu, sezónnosť a estetiku. Všetko ostatné v recepte už je! Tento konkrétny dezert stavia na osvedčenej kombinácii krémového syra, vanilky a jahôd, no zároveň prináša hru textúr medzi hladkou náplňou a chrumkavou posýpkou.
Odkiaľ sa vlastne vzali?
Aj keď cheesecake rezy sú v posledných rokoch obľúbeným trendom, inšpirácia za týmto konkrétnym receptom siaha omnoho hlbšie - až k detským letám a klasikám zo stánku pri kúpalisku. Tieto nepečené rezy sú ich modernou, dospelejšou (a chuťovo vyladenejšou) verziou.
No zároveň nesmieme zabudnúť ani na pôvodný „strawberry shortcake“, ktorý pochádza z USA a v tradičnej podobe je to piškótové cesto plnené šľahačkou a čerstvými jahodami. Je obľúbeným dezertom už od 19. storočia a stal sa akousi americkou klasikou. Dnes ho však kuchári a cukrári po celom svete transformujú do nových foriem - ako je napríklad práve cheesecake verzia.
Recept na nepečené jahodové cheesecake rezy
Tieto rezy majú základ zo sušienok (môžete si zvoliť akékoľvek), vanilkovú cheesecake vrstvu s gréckym jogurtom a smotanou, vyšľahanú do nadýchanej dokonalosti, a k tomu sladkú jahodovú marmeládu (samozrejme, najlepšia je domáca).
Ak nemáte vanilkový extrakt, ktorý sa do receptu perkfektne hodí, použite aj vanilkovú pastu - dodá intenzívnejšiu chuť. Súčasťou je aj krehká, chrumkavá posýpka z mrazom sušených jahôd a rozdrvených sušienok, ktorá pripomína ten legendárny jahodový nanuk. Jednoducho, mňam!
Ingrediencie na základ:
- 200 g sušienok (grahamových keksov, maslových sušienok či zlatých Oreo)
- 115 g roztopeného slaného masla
Cheesecake plnka:
- 240 ml studenej smotany na šľahanie (min. 33%)
- 680 g smotanového syra (3 balenia, izbovej teploty)
- 160 g práškového cukru
- 85 g gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
- 2 čl vanilkového extraktu alebo pasty
- Štipka soli
- 1/3 hrnčeka jahodového džemu alebo lekváru (ideálne domáceho)
Jahodová posýpka:
- 100 g sušienok
- 1 balenie (cca 28 g) lyofilizovaných (mrazom sušených) jahôd
Postup:
Formu 20x20 cm vystlite papierom na pečenie. V mixéri rozmixujte sušienky na jemno a zmiešajte s roztopeným maslom, až kým sa zmes nebude podobať na vlhký piesok. Pevne ju natlačte na dno formy a dajte zachladiť do mrazničky.
V jednej miske vyšľahajte smotanu do tuhých špičiek. V druhej vymiešajte dohladka krémový syr s práškovým cukrom, gréckym jogurtom, vanilkou a štipkou soli. Potom jemne primiešajte šľahačku, čím vznikne nadýchaný, hodvábny krém.
Polovicu krému rozotrite na vychladený základ. Potom poukladajte lyžičky jahodovej marmelády a zľahka ju zatočte do krému pomocou noža alebo špajdle - len jemne, nech vzniknú krásne víry. Na to navrstvite zvyšok krému. Do uzatvárateľného sáčku dajte zvyšné sušienky a mrazom sušené jahody a rozdrťte ich. Nemusí to byť úplne na prášok, skôr menšie kúsky. Touto zmesou posypte vrch koláča a jemne pritlačte, aby držala.
Zabaľte koláč do fólie a nechajte ho v chladničke aspoň 8 hodín (ideálne cez noc), aby stuhol a dobre sa krájal.
Variácie receptu
- Príchuť: Môžete použiť akékoľvek iné ovocie - napríklad malinový džem a mrazom sušené maliny. Skúste aj čučoriedkovú verziu s modrými akcentmi.
- Zdravšia a odľahčená verzia: Nahraďte časť smotanového syra za tvaroh alebo nízkotučný jogurt. Použite tiež 100% marmeládu alebo ju nahraďte ovocným pyré.
- Bezlepková verzia: Použite bezlepkové sušienky - dnes ich nájdete takmer v každom obchode. Uistite sa, že aj marmeláda alebo lekvár neobsahuje pšeničný škrob (niektoré lacnejšie verzie ho majú).
- Vegánska verzia: Použite vegánsky smotanový syr, rastlinnú smotanu na šľahanie (napr. kokosovú) a rastlinný jogurt. Maslo môžete nahradiť kokosovým olejom.
Čo by vás malo zaujímať?
- Môžem si ich pripraviť vopred? Áno! Rezy sú ideálne na prípravu deň či dva dopredu - čím dlhšie sa chladia, tým lepšie držia tvar.
- Čím môžem nahradiť sušienky? Grahamové sušienky, maslové sušienky alebo dokonca zlaté Oreo sú skvelé alternatívy. Vyberte si podľa chuti.
- Ako dlho sa musia chladiť? Aspoň 4 hodiny, ale najlepšie cez noc. Vtedy krásne stuhnú a ľahko sa krájajú.
- Môžem použiť domácu zaváraninu? Rozhodne áno. Domáci džem dodá ešte autentickejšiu chuť. Len si dávajte pozor na príliš riedke džemy.
- Ostane posýpka chrumkavá? Prvých pár dní áno, ak sú správne skladované. Ak trošku zmäkne, pred podávaním pridajte novú vrstvu.
Ako ich môžem skladovať?
V chladničke vydržia 4-5 dní, ideálne v uzavretej nádobe. Nechajte ich vychladené až do servírovania. V mrazničke vydržia až 2 mesiace. Zamrazte ich najprv na tácke, potom uložte do nádoby s papierom medzi vrstvami. Pred podávaním stačí rozmraziť cez noc v chladničke.
Zaujímavosťou je, že tieto cheesecake rezy sa objavujú čoraz častejšie aj na letných svadbách, brunchoch či piknikoch. Ak ich chcete o niečo viac skrášliť, servírujte ich s čerstvými jahodami a listom mäty. Elegantné a svieže, nie? Môžete ich zabaliť aj do voskovaného papiera a dať do piknikového koša, napríklad ako darček.
Dokonalý letný hit bez rúry? Dá sa to nazvať aj tak! Či už pečiete pravidelne, alebo len z času na čas, tento dezert by mal byť na to-do liste každého z nás. Je jednoduchý, osviežujúci, nepečie sa a úplne ideálny na horúce letné dni.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @wellmadebykiley