Najlepšie piškótové cesto – ideálne na chutný dezert i domácu tortu!

Piškótové cesto, bežne nazývané i piškóta, predstavuje akýsi základ na prípravu rôznorodých sladkých dobrôt. Upečené v okrúhlej forme ho možno rozkrájať na dve alebo tri časti a použiť na prípravu torty. Tenké piškótové cesto upečené na plechu je zase ideálne na výrobu lahodnej rolády. No i základ rôznorodých rezov, zákuskov a dezertov tvorí práve piškóta. Na plechu upečené piškótové cesto možno napríklad potrieť tvarohovou plnkou, posypať ovocím a zaliať želatínou. Kto by odolal takémuto sladučkému želatínovému zákusku?

Piškótové cesto je skutočne univerzálne a využiteľné mnohými rôznorodými spôsobmi. Základom je však mať dobrý recept, pomocou ktorého možno vykúzliť skutočne jemné a nadýchané cesto a, samozrejme, dobrý výsledok zabezpečí aj dôsledné dodržiavanie daného postupu a jednotlivých krokov. Pre bezchybnú piškótu sú napríklad dôležité dobre vyšľahané vajíčka, túto časť prípravy rozhodne neurýchľujte ani nepreskakujte. Tip na dobrý recept na piškótu vám prinášame nižšie a dokonca nebudete musieť pri ňom ani vytiahnuť váhu zo skrinky. Ako s upečeným piškótovým cestom naložíte, je už len na vás.

Odporúčame: Šťavnatý višňový koláč – tomuto lahodnému dezertu neodoláš!

najlepšie piškótové cesto

Zdroj: Shutterstock®

Na piškótové cesto budeme potrebovať:

  • 10 PL polohrubej múky
  • 10 PL kryštálového cukru
  • 10 PL vlažnej vody
  • 5 vajec
  • 1 prášok do pečiva

Postup prípravy:

  • Ako prvé si žĺtky oddelíme od bielkov do dvoch misiek. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom pridáme cukor, vlažnú vodu a vyšľaháme do peny (aspoň 5 až 10 minút). 
  • V ďalšej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Následne túto zmes postupne primiešavame k žĺtkovej zmesi a na záver zľahka po častiach primiešame (ručne) aj sneh z bielkov.
  • Pripravené cesto vylejeme do vymastenej formy alebo formy s papierom na pečenie. Podľa potreby to môže byť okrúhla forma na tortu alebo tiež plech. Rovnako možno použiť silikónové formy, ktoré nie je potrebné mastiť. 
  • Cesto pečieme pri teplote 180 °C, kým nechytí zlatistý povrch. Vo vyššej okrúhlej tortovej forme to trvá v priemere 30 minút, ak pečieme cesto rozliate na celom plechu (napríklad na prípravu rolády), spravidla stačí piecť kratší čas, podľa rúry asi 15 až 20 minút.
  • Po upečení použijeme piškótové cesto ľubovoľným spôsobom. 

Hľadáte recept na piškótu bez vajec?

I keď pri príprave piškótového cesta patria k najpodstatnejším ingredienciám práve vajcia, ide to v prípade potreby aj bez nich. Na chutnej torte či dezerte si tak môžu pochutnať aj alergici na vajcia či vegáni, ktorí z jedálnička vyradili všetky potraviny živočíšneho pôvodu. Ako na piškótové cesto bez vajec? Nahradiť ich pomôže biele neochutené tofu

Ingrediencie:

  • 1 balíček bieleho tofu
  • 220 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 60 ml oleja
  • 60 ml vody (ak je cesto veľmi tuhé, tak i trochu viac)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Postup: Tofu mixérom vymixujeme na hladký krém. V jednej miske si zmiešame múku a prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame vodu, olej, trstinový cukor a dôsledne vyšľaháme. K mokrej zmesi pridáme tofu a premiešame, na záver tiež zľahka po častiach primiešame suchú zmes. Hotové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie či do tortovej formy a pečieme pri teplote 180 °C podľa potreby asi 20 až 35 minút. Po upečení je cesto rovnako pripravené na ľubovoľné využitie. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

07.11.2021 11:36

mám rada zákusky z piškótového cesta a robievam často

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.11.2021 05:35

Náhrad s tofu rada vyskúšam, vďaka!

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

08.11.2021 16:29

Piškótové cesto robievam stále

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.11.2021 18:51

recept na piškótové cesto som prebrala od svokry

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.11.2021 00:47

Vdaka za recept. Piškótu najradšej robím s ovocím na spôsob bublaniny.

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

09.11.2021 07:34

Vyzerá úžasne. Vyskúšam syncekovi na narodeninovu tortu. :)

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

09.11.2021 18:32

Určite obidve vyskúšam

Vaše meno:

Martina Gajdošíková

Martina Gajdošíková

10.11.2021 01:31

Zaujímavá alternatíva s tofu. Zrejme bude dôležité dodržať pomer surovín pre výslednú konzistenciu. Uvidíme ako sa s ním bude pracovať. U nás premiéra!

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

16.11.2021 14:48

tofu do cesta,to som nepoznala ,zaujímavé skúsim niekedy

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.