Piškótové cesto, bežne nazývané i piškóta, predstavuje akýsi základ na prípravu rôznorodých sladkých dobrôt. Upečené v okrúhlej forme ho možno rozkrájať na dve alebo tri časti a použiť na prípravu torty. Tenké piškótové cesto upečené na plechu je zase ideálne na výrobu lahodnej rolády.
No i základ rôznorodých rezov, zákuskov a dezertov tvorí práve piškóta. Na plechu upečené piškótové cesto možno napríklad potrieť tvarohovou plnkou, posypať ovocím a zaliať želatínou. Kto by odolal takémuto sladučkému želatínovému zákusku?
Piškótové cesto je skutočne univerzálne a využiteľné mnohými rôznorodými spôsobmi. Základom je však mať dobrý recept, pomocou ktorého možno vykúzliť skutočne jemné a nadýchané cesto a, samozrejme, dobrý výsledok zabezpečí aj dôsledné dodržiavanie daného postupu a jednotlivých krokov.
Pre bezchybnú piškótu sú napríklad dôležité dobre vyšľahané vajíčka, túto časť prípravy rozhodne neurýchľujte ani nepreskakujte. Tip na dobrý recept na piškótu vám prinášame nižšie a dokonca nebudete musieť pri ňom ani vytiahnuť váhu zo skrinky. Ako s upečeným piškótovým cestom naložíte, je už len na vás.
Na piškótové cesto budeme potrebovať:
- 10 PL polohrubej múky
- 10 PL kryštálového cukru
- 10 PL vlažnej vody
- 5 vajec
- 1 prášok do pečiva
Postup prípravy piškótového cesta:
- Ako prvé si žĺtky oddelíme od bielkov do dvoch misiek. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom pridáme cukor, vlažnú vodu a vyšľaháme do peny (aspoň 5 až 10 minút).
- V ďalšej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Následne túto zmes postupne primiešavame k žĺtkovej zmesi a na záver zľahka po častiach primiešame (ručne) aj sneh z bielkov.
- Pripravené cesto vylejeme do vymastenej formy alebo formy s papierom na pečenie. Podľa potreby to môže byť okrúhla forma na tortu alebo tiež plech. Rovnako možno použiť silikónové formy, ktoré nie je potrebné mastiť.
- Cesto pečieme pri teplote 180 °C, kým nechytí zlatistý povrch. Vo vyššej okrúhlej tortovej forme to trvá v priemere 30 minút, ak pečieme cesto rozliate na celom plechu (napríklad na prípravu rolády), spravidla stačí piecť kratší čas, podľa rúry asi 15 až 20 minút.
- Po upečení použijeme piškótové cesto ľubovoľným spôsobom.
Hľadáte recept na piškótu bez vajec?
I keď pri príprave piškótového cesta patria k najpodstatnejším ingredienciám práve vajcia, ide to v prípade potreby aj bez nich. Na chutnej torte či dezerte si tak môžu pochutnať aj alergici na vajcia či vegáni, ktorí z jedálnička vyradili všetky potraviny živočíšneho pôvodu. Ako na piškótové cesto bez vajec? Nahradiť ich pomôže biele neochutené tofu.
Ingrediencie:
- 1 balíček bieleho tofu
- 220 g celozrnnej pšeničnej múky
- 150 g trstinového cukru
- 60 ml oleja
- 60 ml vody (ak je cesto veľmi tuhé, tak i trochu viac)
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
Postup: Tofu mixérom vymixujeme na hladký krém. V jednej miske si zmiešame múku a prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame vodu, olej, trstinový cukor a dôsledne vyšľaháme. K mokrej zmesi pridáme tofu a premiešame, na záver tiež zľahka po častiach primiešame suchú zmes. Hotové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie či do tortovej formy a pečieme pri teplote 180 °C podľa potreby asi 20 až 35 minút. Po upečení je cesto rovnako pripravené na ľubovoľné využitie.
Inšpirácie, ako piškótu využiť
Jahodová torta so šľahačkou a mascarpone
Ak ste práve upiekli okrúhlu piškótu, ideálnym dezertom na teplejšie mesiace je ľahká jahodová torta. Stačí korpus rozrezať na dve alebo tri vrstvy, potrieť ich krémom z mascarpone, šľahačky a cukru a navrch poukladať čerstvé jahody.
Každá vrstva môže byť navyše zľahka pokvapkaná jahodovým sirupom alebo šťavou, čím získate osviežujúci letný dezert, ktorý zaručene oslní nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Piškóta v tomto prípade krásne nasiakne ovocnou chuťou a zároveň zostane nadýchaná.
Kakaová roláda s mascarpone plnkou
Z tenkého plátu piškóty upečeného na plechu vykúzlite rýchlu, ale veľmi efektnú kakaovú roládu. Do klasického piškótového cesta stačí pridať lyžicu kakaa a po upečení ho zrolovať ešte teplé aj s papierom.
Po vychladnutí naplňte jemnou plnkou z mascarpone, práškového cukru a vanilky, prípadne pridajte lyžičku rumu pre dospelých maškrtníkov. Roládu potom len znovu zvinieme, posypeme kakaom alebo cukrom a necháme pár hodín odležať. Výsledkom je vláčny zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Ovocné rezy s tvarohom a želatínou
Jednou z najobľúbenejších domácich dobrôt z piškótového cesta sú ovocné rezy s tvarohovou plnkou a želatínou. Upečené cesto na plechu potrieme krémom z tvarohu, smotany a cukru, na ktorý uložíme vrstvy ovocia – napríklad broskyne, čučoriedky alebo kivi.
Vrch zalejeme ovocnou želatínou, ktorá všetko spojí a zároveň dodá zákusku svieži vzhľad. Takýto koláčik je výborný na oslavy aj na nedeľné posedenie s kávou a navyše ho možno pripraviť deň vopred, čím sa ešte lepšie prepoja chute.
Rýchle poháre s piškótou, ovocím a krémom
Zvyšky piškóty netreba vyhadzovať – výborne sa hodia na prípravu vrstvených dezertov do pohárov. Stačí ju rozmrviť alebo pokrájať na kúsky, položiť na dno pohára, pridať ovocie podľa sezóny (napríklad maliny, mango či marhule) a preliať vanilkovým alebo čokoládovým pudingom, šľahačkou či jemným tvarohovým krémom.
Takéto dezerty pôsobia moderne, sú ľahko prenosné a mimoriadne efektné aj pri servírovaní. Navyše, ide o skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšné suroviny z chladničky a vytvoriť niečo sladké a neodolateľné bez dlhého pečenia.
Z piškóty sa môže stať majstrovský dezert
Piškótové cesto nie je len základný recept – je to odrazový mostík k vašej kreativite v kuchyni. Či už sa rozhodnete pre klasickú tortu, osviežujúce rezy so želatínou alebo moderné pohárové dezerty, piškóta vám dá vždy jemný, nadýchaný základ, s ktorým sa skvelo pracuje.
Stačí ju doplniť o sezónne ovocie, obľúbený krém alebo korenie a máte originálnu pochúťku, ktorú si každý zapamätá. Vyskúšajte recepty a experimentujte – piškóta vás prekvapí svojou univerzálnosťou aj vďaka receptom s vajíčkami aj bez nich.
Aktualizovaný článok: 07.11.2025