Najlepšie piškótové cesto – ideálne na chutný dezert i domácu tortu!

piškótové cesto

Piškótové cesto, bežne nazývané i piškóta, predstavuje akýsi základ na prípravu rôznorodých sladkých dobrôt. Upečené v okrúhlej forme ho možno rozkrájať na dve alebo tri časti a použiť na prípravu torty. Tenké piškótové cesto upečené na plechu je zase ideálne na výrobu lahodnej rolády. 

No i základ rôznorodých rezov, zákuskov a dezertov tvorí práve piškóta. Na plechu upečené piškótové cesto možno napríklad potrieť tvarohovou plnkou, posypať ovocím a zaliať želatínou. Kto by odolal takémuto sladučkému želatínovému zákusku?

Reklama

Piškótové cesto je skutočne univerzálne a využiteľné mnohými rôznorodými spôsobmi. Základom je však mať dobrý recept, pomocou ktorého možno vykúzliť skutočne jemné a nadýchané cesto a, samozrejme, dobrý výsledok zabezpečí aj dôsledné dodržiavanie daného postupu a jednotlivých krokov. 

Pre bezchybnú piškótu sú napríklad dôležité dobre vyšľahané vajíčka, túto časť prípravy rozhodne neurýchľujte ani nepreskakujte. Tip na dobrý recept na piškótu vám prinášame nižšie a dokonca nebudete musieť pri ňom ani vytiahnuť váhu zo skrinky. Ako s upečeným piškótovým cestom naložíte, je už len na vás.

Na piškótové cesto budeme potrebovať:

  • 10 PL polohrubej múky
  • 10 PL kryštálového cukru
  • 10 PL vlažnej vody
  • 5 vajec
  • 1 prášok do pečiva
Reklama

Postup prípravy piškótového cesta:

  1. Ako prvé si žĺtky oddelíme od bielkov do dvoch misiek. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkom pridáme cukor, vlažnú vodu a vyšľaháme do peny (aspoň 5 až 10 minút). 
  2. V ďalšej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Následne túto zmes postupne primiešavame k žĺtkovej zmesi a na záver zľahka po častiach primiešame (ručne) aj sneh z bielkov.
  3. Pripravené cesto vylejeme do vymastenej formy alebo formy s papierom na pečenie. Podľa potreby to môže byť okrúhla forma na tortu alebo tiež plech. Rovnako možno použiť silikónové formy, ktoré nie je potrebné mastiť. 
  4. Cesto pečieme pri teplote 180 °C, kým nechytí zlatistý povrch. Vo vyššej okrúhlej tortovej forme to trvá v priemere 30 minút, ak pečieme cesto rozliate na celom plechu (napríklad na prípravu rolády), spravidla stačí piecť kratší čas, podľa rúry asi 15 až 20 minút.
  5. Po upečení použijeme piškótové cesto ľubovoľným spôsobom. 

najlepšie piškótové cesto
Shutterstock®

Hľadáte recept na piškótu bez vajec?

I keď pri príprave piškótového cesta patria k najpodstatnejším ingredienciám práve vajcia, ide to v prípade potreby aj bez nich. Na chutnej torte či dezerte si tak môžu pochutnať aj alergici na vajcia či vegáni, ktorí z jedálnička vyradili všetky potraviny živočíšneho pôvodu. Ako na piškótové cesto bez vajec? Nahradiť ich pomôže biele neochutené tofu.

Ingrediencie:

  • 1 balíček bieleho tofu
  • 220 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 60 ml oleja
  • 60 ml vody (ak je cesto veľmi tuhé, tak i trochu viac)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

Postup: Tofu mixérom vymixujeme na hladký krém. V jednej miske si zmiešame múku a prášok do pečiva. V druhej miske zmiešame vodu, olej, trstinový cukor a dôsledne vyšľaháme. K mokrej zmesi pridáme tofu a premiešame, na záver tiež zľahka po častiach primiešame suchú zmes. Hotové cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie či do tortovej formy a pečieme pri teplote 180 °C podľa potreby asi 20 až 35 minút. Po upečení je cesto rovnako pripravené na ľubovoľné využitie.

Inšpirácie, ako piškótu využiť

Jahodová torta so šľahačkou a mascarpone

Ak ste práve upiekli okrúhlu piškótu, ideálnym dezertom na teplejšie mesiace je ľahká jahodová torta. Stačí korpus rozrezať na dve alebo tri vrstvy, potrieť ich krémom z mascarpone, šľahačky a cukru a navrch poukladať čerstvé jahody. 

Každá vrstva môže byť navyše zľahka pokvapkaná jahodovým sirupom alebo šťavou, čím získate osviežujúci letný dezert, ktorý zaručene oslní nielen chuťou, ale aj vzhľadom. Piškóta v tomto prípade krásne nasiakne ovocnou chuťou a zároveň zostane nadýchaná.

Kakaová roláda s mascarpone plnkou

Z tenkého plátu piškóty upečeného na plechu vykúzlite rýchlu, ale veľmi efektnú kakaovú roládu. Do klasického piškótového cesta stačí pridať lyžicu kakaa a po upečení ho zrolovať ešte teplé aj s papierom. 

Po vychladnutí naplňte jemnou plnkou z mascarpone, práškového cukru a vanilky, prípadne pridajte lyžičku rumu pre dospelých maškrtníkov. Roládu potom len znovu zvinieme, posypeme kakaom alebo cukrom a necháme pár hodín odležať. Výsledkom je vláčny zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Ovocné rezy s tvarohom a želatínou

Jednou z najobľúbenejších domácich dobrôt z piškótového cesta sú ovocné rezy s tvarohovou plnkou a želatínou. Upečené cesto na plechu potrieme krémom z tvarohu, smotany a cukru, na ktorý uložíme vrstvy ovocia – napríklad broskyne, čučoriedky alebo kivi. 

Vrch zalejeme ovocnou želatínou, ktorá všetko spojí a zároveň dodá zákusku svieži vzhľad. Takýto koláčik je výborný na oslavy aj na nedeľné posedenie s kávou a navyše ho možno pripraviť deň vopred, čím sa ešte lepšie prepoja chute.

Rýchle poháre s piškótou, ovocím a krémom

Zvyšky piškóty netreba vyhadzovať – výborne sa hodia na prípravu vrstvených dezertov do pohárov. Stačí ju rozmrviť alebo pokrájať na kúsky, položiť na dno pohára, pridať ovocie podľa sezóny (napríklad maliny, mango či marhule) a preliať vanilkovým alebo čokoládovým pudingom, šľahačkou či jemným tvarohovým krémom. 

Takéto dezerty pôsobia moderne, sú ľahko prenosné a mimoriadne efektné aj pri servírovaní. Navyše, ide o skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšné suroviny z chladničky a vytvoriť niečo sladké a neodolateľné bez dlhého pečenia.

Reklama

Z piškóty sa môže stať majstrovský dezert

Piškótové cesto nie je len základný recept – je to odrazový mostík k vašej kreativite v kuchyni. Či už sa rozhodnete pre klasickú tortu, osviežujúce rezy so želatínou alebo moderné pohárové dezerty, piškóta vám dá vždy jemný, nadýchaný základ, s ktorým sa skvelo pracuje. 

Stačí ju doplniť o sezónne ovocie, obľúbený krém alebo korenie a máte originálnu pochúťku, ktorú si každý zapamätá. Vyskúšajte recepty a experimentujte – piškóta vás prekvapí svojou univerzálnosťou aj vďaka receptom s vajíčkami aj bez nich.

Aktualizovaný článok: 07.11.2025

5/5 - 2 hlasov

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

16.11.2021 14:48

tofu do cesta,to som nepoznala ,zaujímavé skúsim niekedy

Vaše meno:

Martina Gajdošíková

Martina Gajdošíková

10.11.2021 01:31

Zaujímavá alternatíva s tofu. Zrejme bude dôležité dodržať pomer surovín pre výslednú konzistenciu. Uvidíme ako sa s ním bude pracovať. U nás premiéra!

Vaše meno:

Margaret Zimova

Margaret Zimova

09.11.2021 18:32

Určite obidve vyskúšam

Vaše meno:

Veronika Marejková

Veronika Marejková

09.11.2021 07:34

Vyzerá úžasne. Vyskúšam syncekovi na narodeninovu tortu. :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

09.11.2021 00:47

Vdaka za recept. Piškótu najradšej robím s ovocím na spôsob bublaniny.

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.11.2021 18:51

recept na piškótové cesto som prebrala od svokry

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

08.11.2021 16:29

Piškótové cesto robievam stále

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.11.2021 05:35

Náhrad s tofu rada vyskúšam, vďaka!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

07.11.2021 11:36

mám rada zákusky z piškótového cesta a robievam často

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE