Napriek tomu, že sezóna višní je ešte mesiace pred nami, dnes si spolu pripravíme výborný šťavnatý višňový koláč z lístkového cesta. Kým v lete budú do koláča ideálne tie čerstvé, v chladnejších mesiacoch si bez problémov vystačíme aj so zaváranými višňami.
Kyslastá chuť višní v spojení so sladkou smotanovou plnkou bude tým pravým orechovým pre očakávanú návštevu alebo jednoducho vtedy, keď máte chuť upiecť niečo sladké a rýchle.
Odporúčame: Rýchle 5-minútové šišky – nebudeš sa ich vedieť dojesť!
Na prípravu višňového koláča z lístkového cesta budete potrebovať
- Balenie lístkového cesta
- 1 pohár zaváraných višní
- 200 ml kyslej smotany
- 2 žĺtka
- 100 gramov práškového cukru
- 3 lyžice hladkej múky
- Šťavu z višní
- 2 lyžice vanilkového pudingu alebo zlatého klasu
Postup
Na pečenie koláča bude ideálny okrúhly pekáč alebo zapekací tanier. Pekáč vystelieme lístkovým cestom tak, aby sme pokryli aj jeho boky. Višne zbavíme kôstok, šťavu z višní nevylievame, poslúži nám ako vrchná poleva. Odkôstkované višne rovnomerne poukladáme na cesto. V miske zmiešame kyslú smotanu, žĺtka, práškový cukor a tri lyžice hladkej múky. Vznikne plnka, ktorú vylejeme na višne. Koláč pečieme na 180 °C cca 40 – 45 minút, kým nie je cesto upečené a chrumkavé a plnka nestuhne.
Po upečení a vychladnutí koláča si pripravíme ešte polevu. Na polevu nám poslúži šťava z višní, do ktorej pridáme za lyžicu kryštálového cukru. Tretinu šťavy odlejeme do iného pohára a zmiešame s dvomi lyžicami vanilkového pudingu. Po zovretí zvyšnej časti šťavy vlejeme za stáleho miešania šťavu s pudingom. Vytvorí sa nám želatína, ktorú rovnomerne vylejeme na plnku. Necháme stuhnúť a podávame.
Pozri aj: Lahodné banánové lievance – chutná dobrota nielen pre deti