Pohánka je zdravá obilnina, ktorá je často obľúbená aj v našich končinách. Najčastejšie sa podáva ako príloha k mäsu, chutná je aj v šalátoch. Zaujímavá môže byť aj na sladký spôsob. My si ju dnes predstavíme vo forme zeleninového rizota pre našich najmenších. Zachutí nielen im, ale aj dospelým.
Tento obed je rýchly a aj zdravý. U nás doma je pohánkové rizoto mimoriadne obľúbené u všetkých členov rodiny, nevynímajúc našu malú dcérku. Ak vaše deti ale pohánku príliš v obľube nemajú, vyskúšajte výborné špenátové rizoto.
Recept je vhodný pre deti od 6 mesiacov, respektíve vtedy, keď je dieťa schopné konzumovať väčšie kúsky (zeleninu do rizota prispôsobíte podľa toho, čo máte zavedené).
Odporúčame: Lahodné banánové lievance – chutná dobrota nielen pre deti
Na prípravu pohánkového rizota budete potrebovať
- ½ pohára premytej pohánky
- Za hrsť zeleného hrášku
- Za hrsť sladkej kukurice
- 2 menšie mrkvy
- Zopár ružičiek brokolice
- Syr na postrúhanie rizota
Postup
Pohánku pred varením premyjeme pod vodou a vložíme do hrnca. Zalejeme ju dvojnásobkom vody a varíme. Necháme ju variť, pokým voda nezačne vrieť. Potom ju odstavíme, prikryjeme pokrievkou a takto necháme dovariť. Zvyšnú vodu pohánka vstrebe a naberie na objeme. Medzitým si pripravíme zeleninu do rizota. Môžeme ju uvariť vo vode, ak však preferujete zdravší variant prípravy zeleniny, vhodná je jej úprava na pare. Uvarenú pohánku a zeleninu následne poriadne premiešame a rizoto postrúhame syrom.
Pozri aj: Sladký obed pre deti: Jablkovo-škoricový ryžový nákyp
7 komentárov
JAN KOMADA
24.06.2021 12:58Rizoto robievam no pohánkové som ešte nejedol
Natália Šugrová
07.04.2021 12:19Jednoduchý, chutný a rýchly recept. Takéto jedlá si rada beriem do práce :)
Mária Reibergerová
25.03.2021 21:24pohánka je dobrá aj na cievy
Elena Švachová
25.03.2021 00:22Robievam si rizoto z pšeničného bulguru,kuskusu a určite vyskúšam aj pohánku.
Mária Maxianová
24.03.2021 17:47to je ale "mňamka"
Martina Begalova
24.03.2021 11:44super, akurát dnes ju mám na obed spolu s varenou cviklou, stopkovým zelerom a feta syrom.
Katarína Konečná
24.03.2021 10:31u nás doma bohužiaľ pohánka nechutí