Pohánka je zdravá obilnina, ktorá je často obľúbená aj v našich končinách. Najčastejšie sa podáva ako príloha k mäsu, chutná je aj v šalátoch. Zaujímavá môže byť aj na sladký spôsob. My si ju dnes predstavíme vo forme zeleninového rizota pre našich najmenších. Zachutí nielen im, ale aj dospelým.
Tento obed je rýchly a aj zdravý. U nás doma je pohánkové rizoto mimoriadne obľúbené u všetkých členov rodiny, nevynímajúc našu malú dcérku. Ak vaše deti ale pohánku príliš v obľube nemajú, vyskúšajte výborné špenátové rizoto.
Recept je vhodný pre deti od 6 mesiacov, respektíve vtedy, keď je dieťa schopné konzumovať väčšie kúsky (zeleninu do rizota prispôsobíte podľa toho, čo máte zavedené).
Odporúčame: Lahodné banánové lievance – chutná dobrota nielen pre deti
Na prípravu pohánkového rizota budete potrebovať
- ½ pohára premytej pohánky
- Za hrsť zeleného hrášku
- Za hrsť sladkej kukurice
- 2 menšie mrkvy
- Zopár ružičiek brokolice
- Syr na postrúhanie rizota
Postup
Pohánku pred varením premyjeme pod vodou a vložíme do hrnca. Zalejeme ju dvojnásobkom vody a varíme. Necháme ju variť, pokým voda nezačne vrieť. Potom ju odstavíme, prikryjeme pokrievkou a takto necháme dovariť. Zvyšnú vodu pohánka vstrebe a naberie na objeme. Medzitým si pripravíme zeleninu do rizota. Môžeme ju uvariť vo vode, ak však preferujete zdravší variant prípravy zeleniny, vhodná je jej úprava na pare. Uvarenú pohánku a zeleninu následne poriadne premiešame a rizoto postrúhame syrom.
Pozri aj: Sladký obed pre deti: Jablkovo-škoricový ryžový nákyp