Soľ v kuchyni – je lepšia obyčajná alebo morská?

Soľ je najčastejším dochucovadlom takmer v každej kuchyni. Pripravené jedlo s ňou chutí lahodnejšie a plnšie.

Na dochutenie používame zvyčajne klasickú kuchynskú soľ s obsahom jódu. Z rôznych strán však prichádzajú názory, že zdravší je práve jej morský variant. Ide o pravdu alebo len skutočne dobre premyslený marketingový ťah?

Solí sa už od nepamäti

Z rôznych historických zdrojov sa dočítame, že soľ bola po stáročia cenenou komoditou, s ktorou sa obchodovalo – vymieňala sa a bola aj vzácnym platidlom. Solí sa teda odjakživa. Nájdu sa však aj ľudia, ktorí jedlá zásadne nesolia a nahrádzajú soľ inými druhmi korenia.

Odporúčame: Ružová himalájska soľ: Prečo ňou čo najskôr nahradiť klasickú soľ?

druhy soli

Zdroj: Shutterstock®

Soliť áno, ale s mierou

Dnes je soľ ľahko dostupnou surovinou, ktorá je pre človeka potrebná nielen na dochutenie jedál. Vyžaduje si ju totiž aj samotné telo, a to vďaka obsahu sodíka a iných látok, ktoré sú pre organizmus nevyhnutné. Okrem sodíka je dôležitý aj jód, ktorý sa najmä do kuchynskej soli pridáva umelo. Jód podporuje správnu funkciu štítnej žľazy a jeho nedostatok nám môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Soliť by sme však mali s mierou a nepreháňať to. Príliš veľa soli môže spôsobiť vysoký krvný tlak, srdcové choroby, v horšom prípade mŕtvicu či infarkt. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča maximálne 6 gramov soli, ktoré predstavujú dennú dávku.  

soľ

Zdroj: Shutterstock®

Ktorá soľ je najlepšia?

Ak ste si mysleli, že soľ sa rozdeľuje iba na tú klasickú stolovú a morskú, mali by ste vedieť, že celkovo existuje niekoľko druhov solí. Medzi najznámejšie sa zaraďuje nielen klasická stolová či morská, ale aj himalájska ružová soľ, čierna soľ, havajská červená soľ, kóšer soľ, keltská soľ, fleur de sel a mnohé iné.

Napriek tomu, že téma o najzdravšej soli sa často preberá, odpoveď nie je jednoznačná. Doposiaľ neboli vedecky podložené žiadne štúdie, ktoré dokazujú, že niektorá z množstva solí na trhu predstavuje najzdravší variant. Väčšina solí pozostáva z veľmi podobného zloženia. Najväčšie zastúpenie má práve chlorid sodný, ktorý robí soľ soľou.

Zaujme ťa: Čo spôsobuje nadmerné solenie? Pozor na tohto tichého zabijaka!

kuchynská soľ

Zdroj: Shutterstock®

Ak teda používate roky bežnú soľ, nerobíte chybu. Máte chuť experimentovať? Rôzne druhy solí môžu byť zaujímavým kulinárskym spestrením. Treba mať iba na pamäti, že soľ je zdravá vtedy, ak solíme s mierou.

Odporúčame: Nie je to len bezvýznamná zložka soli. Prečo telo potrebuje jód?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

23.03.2021 09:45

mám aj obyčajnú aj morskú , ale viac používam obyčajnú

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

24.03.2021 15:30

u nás sa najviac používa morská soľ

Vaše meno:

Marián Podmanický

Marián Podmanický

24.03.2021 23:04

Soľ nad zlato, to je známe už od nepamäti. Je veľmi potrebná, však aj do sladkých koláčov ide soľ. Je úplne jedno aký má obchodný názov, lebo každá je slaná. U nás bola vždy najlepšou tá z Prešova, no žiaľ, tá sa už pod tou istou značkou vozí z Rakúska, tak že...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.