Soľ je najčastejším dochucovadlom takmer v každej kuchyni. Pripravené jedlo s ňou chutí lahodnejšie a plnšie.
Na dochutenie používame zvyčajne klasickú kuchynskú soľ s obsahom jódu. Z rôznych strán však prichádzajú názory, že zdravší je práve jej morský variant. Ide o pravdu alebo len skutočne dobre premyslený marketingový ťah?
Solí sa už od nepamäti
Z rôznych historických zdrojov sa dočítame, že soľ bola po stáročia cenenou komoditou, s ktorou sa obchodovalo – vymieňala sa a bola aj vzácnym platidlom. Solí sa teda odjakživa. Nájdu sa však aj ľudia, ktorí jedlá zásadne nesolia a nahrádzajú soľ inými druhmi korenia.
Odporúčame: Ružová himalájska soľ: Prečo ňou čo najskôr nahradiť klasickú soľ?
Soliť áno, ale s mierou
Dnes je soľ ľahko dostupnou surovinou, ktorá je pre človeka potrebná nielen na dochutenie jedál. Vyžaduje si ju totiž aj samotné telo, a to vďaka obsahu sodíka a iných látok, ktoré sú pre organizmus nevyhnutné. Okrem sodíka je dôležitý aj jód, ktorý sa najmä do kuchynskej soli pridáva umelo. Jód podporuje správnu funkciu štítnej žľazy a jeho nedostatok nám môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Soliť by sme však mali s mierou a nepreháňať to. Príliš veľa soli môže spôsobiť vysoký krvný tlak, srdcové choroby, v horšom prípade mŕtvicu či infarkt. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča maximálne 6 gramov soli, ktoré predstavujú dennú dávku.
Ktorá soľ je najlepšia?
Ak ste si mysleli, že soľ sa rozdeľuje iba na tú klasickú stolovú a morskú, mali by ste vedieť, že celkovo existuje niekoľko druhov solí. Medzi najznámejšie sa zaraďuje nielen klasická stolová či morská, ale aj himalájska ružová soľ, čierna soľ, havajská červená soľ, kóšer soľ, keltská soľ, fleur de sel a mnohé iné.
Napriek tomu, že téma o najzdravšej soli sa často preberá, odpoveď nie je jednoznačná. Doposiaľ neboli vedecky podložené žiadne štúdie, ktoré dokazujú, že niektorá z množstva solí na trhu predstavuje najzdravší variant. Väčšina solí pozostáva z veľmi podobného zloženia. Najväčšie zastúpenie má práve chlorid sodný, ktorý robí soľ soľou.
Zaujme ťa: Čo spôsobuje nadmerné solenie? Pozor na tohto tichého zabijaka!
Ak teda používate roky bežnú soľ, nerobíte chybu. Máte chuť experimentovať? Rôzne druhy solí môžu byť zaujímavým kulinárskym spestrením. Treba mať iba na pamäti, že soľ je zdravá vtedy, ak solíme s mierou.
Odporúčame: Nie je to len bezvýznamná zložka soli. Prečo telo potrebuje jód?