Tradičné žerbó rezy sú pýchou Budapešti. Vymyslel ich svetoznámy cukrár Emile Gerbeaud. Sú mimoriadne obľúbené a pečú sa po svete už 126 rokov. Žerbó rezy si vyskúšajte urobiť aj vy doma, uvidíte, že si ich zamilujete.
Autor dobrôt
Pán Emile Gerbeaud pochádzal zo Švajčiarska zo známej cukrárskej rodiny. Prax získaval po vyučení v Anglicku a v Paríži. Potom sa stal spolumajiteľom známej cukrárne v Budapešti, ktorú nakoniec prevzal a stal sa jej majiteľom. V Budapešti sa oženil a usadil. Emile Gerbeaud je rovnako autorom salónok, máčaných jazýčkov, višní v čokoláde, prvých bonboniér a mnohých iných sladkých dobrôt známych po celom svete. Cukráreň Gerbeaud je doteraz pod týmto menom v Budapešti v prevádzke a predávajú sa tam dodnes úspešne tieto rezy a iné jeho slávnej dobroty.
Cukráreň Emila Gerbeauda navštevovali králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. Tieto rezy sa stali tak populárnymi, že sa dodnes predávajú nielen v cukrárňach, ale pečú sa aj v domácnostiach už viac ako 126 rokov s rôznymi úpravami, a preto vkladáme originálny recept samotného autora.
Neprehliadni: Ako si vyrobiť domáci tvaroh? Vyskúšaj tiež 3 recepty na skvelé dezerty
Budeme potrebovať:
Na cesto
- 500 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 1 žĺtok
- 20 g kvasníc
- 2 PL cukru kryštálového
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 ČL prášku do pečiva
- bravčovú masť
Ešte budeme potrebovať
- maslo na vymastenie formy
- 300 g mletých orechov
- 150 g práškového cukru
- 200 g marhuľového lekváru
- 200 ml čokoládovej polevy
Postup prípravy
Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ a domácu bravčová masť, ktorú dobre spracujeme rukami a múkou na posýpku. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a necháme v teple vykysnúť, potom pridáme do múky a s vajcom všetko spracujeme na cesto.
Cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť pri izbovej teplote. Potom ho rozdelíme na 3 časti a každú časť vyvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika o niečo menšieho, než je hlbší plech veľkosti 35 x 25 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na dno pekáča vložíme spodný plát cesta, ktorý nemá siahať až k okrajom plechu, pretože jeho ďalším kysnutím k okraju pekáča dosiahne.
Plát cesta potrieme polovicou marhuľovej marmelády a posypeme polovicou zmesi z orechov a cukru. Prikryjeme druhým plátom cesta a postup zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom cesta tak, aby zakryl aj náplň.
Povrch cesta popicháme vidličkou, prikryjeme čistou utierkou, necháme kysnúť ešte 30 minút a potom vložíme piecť do rúry predhriatej na 180 ° C. Pečieme 40 minút na funkciu horný a dolný ohrev, kým bude povrch sfarbený pekne do ružovo-hneda.
Múčnik vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky, aby sa korpus dobre vychladil. Ďalej si pripravíme čokoládovú polevu. Polevou polejeme upečený múčnik v pekáči, necháme chvíľu odstáť a odložíme stuhnúť do chladničky. Rezy žerbó po vychladnutí pokrájame na obdĺžnikové rezy a podávame.
Vyskúšajte: RECEPT: Pudingové slimáky s brusnicami – potešia každého maškrtníka!