Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina

žerbó rezy

Tradičné žerbó rezy sú pýchou Budapešti. Vymyslel ich svetoznámy cukrár Emile Gerbeaud. Sú mimoriadne obľúbené a pečú sa po svete už 126 rokov. Žerbó rezy si vyskúšajte urobiť aj vy doma, uvidíte, že si ich zamilujete.

Ich príprava je síce jemne nostalgická, no vôbec nie náročná – stačí dodržať pár krokov a váš domov zaplní vôňa skutočnej cukrárskej klasiky. Poďte si ich spolu s nami upiecť a objaviť, prečo tento dezert prežil celé generácie. 

Reklama

Poznáte autora Žerbó rezov?

Pán Emile Gerbeaud pochádzal zo Švajčiarska zo známej cukrárskej rodiny. Prax získaval po vyučení v Anglicku a v Paríži. Potom sa stal spolumajiteľom známej cukrárne v Budapešti, ktorú nakoniec prevzal a stal sa jej majiteľom. V Budapešti sa oženil a usadil. Emile Gerbeaud je rovnako autorom salónok, máčaných jazýčkov, višní v čokoláde, prvých bonboniér a mnohých iných sladkých dobrôt známych po celom svete. Cukráreň Gerbeaud je doteraz pod týmto menom v Budapešti v prevádzke a predávajú sa tam dodnes úspešne tieto rezy a iné jeho slávnej dobroty.

Cukráreň Emila Gerbeauda navštevovali králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. Tieto rezy sa stali tak populárnymi, že sa dodnes predávajú nielen v cukrárňach, ale pečú sa aj v domácnostiach už viac ako 126 rokov s rôznymi úpravami, a preto vkladáme originálny recept samotného autora.

Recept na Žerbó rezy

Ingrediencie na rezy Žerbó

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok
  • 20 g kvasníc
  • 2 PL cukru kryštálového
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • bravčovú masť

Ešte budeme potrebovať:

  • maslo na vymastenie formy
  • 300 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g marhuľového lekváru
  • 200 ml čokoládovej polevy

recept žerbó rezy
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup prípravy Žerbó rezov

Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ a domácu bravčová masť, ktorú dobre spracujeme rukami a múkou na posýpku. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a necháme v teple vykysnúť, potom pridáme do múky a s vajcom všetko spracujeme na cesto.

Cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť pri izbovej teplote. Potom ho rozdelíme na 3 časti a každú časť vyvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika o niečo menšieho, než je hlbší plech veľkosti 35 x 25 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na dno pekáča vložíme spodný plát cesta, ktorý nemá siahať až k okrajom plechu, pretože jeho ďalším kysnutím k okraju pekáča dosiahne.

Reklama

Plát cesta potrieme polovicou marhuľovej marmelády a posypeme polovicou zmesi z orechov a cukru. Prikryjeme druhým plátom cesta a postup zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom cesta tak, aby zakryl aj náplň.

Povrch cesta popicháme vidličkou, prikryjeme čistou utierkou, necháme kysnúť ešte 30 minút a potom vložíme piecť do rúry predhriatej na 180 ° C. Pečieme 40 minút na funkciu horný a dolný ohrev, kým bude povrch sfarbený pekne do ružovo-hneda.

Múčnik vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky, aby sa korpus dobre vychladil. Ďalej si pripravíme čokoládovú polevu. Polevou polejeme upečený múčnik v pekáči, necháme chvíľu odstáť a odložíme stuhnúť do chladničky. Rezy žerbó po vychladnutí pokrájame na obdĺžnikové rezy a podávame.

žerbó rezy recept
Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Prečo sú Žerbó rezy také ikonické?

Žerbó rezy sa stali symbolom budapeštianskej cukrárskej tradície najmä vďaka dokonalej rovnováhe chutí – kombinácia marhuľového lekváru, orechov a čokolády vytvára nadčasovú klasiku, ktorá nikdy nevyjde z módy. Navyše ide o dezert, ktorý je rovnako elegantný, ako aj výrazne domáci, a práve to mu dodáva mimoriadny šarm.

Sú súčasťou maďarského kultúrneho dedičstva a dodnes sa predávajú v pôvodnej cukrárni Gerbeaud, kde ich turisti aj miestni považujú za povinnú zastávku. Popularita Žerbó rezov pretrvala viac než storočie, čo len potvrdzuje, aký výnimočný recept Emile Gerbeaud vytvoril.

Tipy k výberu ingrediencií

Pri Žerbó rezoch rozhoduje kvalita surovín, preto sa oplatí siahnuť po hustejšom marhuľovom lekvári – kyselkavé tóny krásne vyvážia sladkosť orechovej vrstvy. Rovnaký význam má aj výber orechov: čerstvo pomleté vlašské orechy zabezpečia intenzívnu vôňu a lepšiu konzistenciu.

Na čokoládovú polevu zvoľte čokoládu s vyšším podielom kakaa, ktorá po stuhnutí nepopraská a vytvorí hladký povrch. Maslo a múka musia byť izbovej teploty, aby sa cesto spojilo bez zbytočného drobenia.

Ako rezy správne krájať, aby sa nelámali

Aby čokoládová poleva nepopraskala, odporúča sa nôž pred krájaním zahriať v horúcej vode a rýchlo osušiť. Teplá čepeľ prejde polevou oveľa hladšie a zabezpečí čistý rez bez poškodenia vrstiev.

Rezy je tiež vhodné krájať až po dôkladnom vychladení, ideálne niekoľko hodín po dopečení. Studený koláč drží tvar, jednotlivé pláty sú pevnejšie a orechová vrstva sa nerozpadá.

Skladovanie Žerbó rezov

Žerbó rezy chutia najlepšie deň po upečení, keď cesto nasiakne lekvárom a chute sa spoja do harmonického celku. Skladujte ich v chladničke v uzatvorenej nádobe, aby nevyschli a nenaťahovali pachy ostatných potravín.

Ak ich pripravujete vopred, bez problémov vydržia 4–5 dní v chlade. Môžete ich aj zamraziť, ideálne bez čokoládovej polevy – po rozmrazení polevu nanesiete čerstvú a rezy budú pôsobiť ako práve pripravené.

Reklama

Žerbó rezy sú dôkazom toho, že nadčasový recept nepotrebuje žiadne moderné úpravy, aby očaril ďalšie generácie. Stačí kvalitná surovina, trocha trpezlivosti a výsledkom je dezert, ktorý v sebe nesie kus histórie aj domácej pohody. Ak ste ich ešte nepiekli, možno práve tento rok nastal čas priviesť do svojej kuchyne kúsok budapeštianskej tradície.

Recept na žerbó rezy

5

1/5
Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Aktualizovaný článok: 07.12.2025

4/5 - 6 hlasov

14 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

19.01.2020 12:20

Máme ich veľmi radi, robíme ich každé Vianoce :-)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

17.12.2019 20:00

toto je klasika ktorá nikdy neomrzí... máme ich veľmi radi

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

13.12.2019 09:14

stará dobrá klasika

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.12.2019 18:17

veľa som o nich počula i čítala, ale priznám sa, ešte nepiekla, je čas, napraviť to

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

10.12.2019 11:44

Mňam, dobrotka...

Vaše meno:

Ing. Silvia Majorosova

Ing. Silvia Majorosova

09.12.2019 16:31

Už sa neviem dočkať! :)

Vaše meno:

Imrich Majoroš

Imrich Majoroš

08.12.2019 23:09

U nás tradične každý rok.

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

08.12.2019 22:28

Aj my pečieme každý rok, jeden z mojich najobľúbenejších koláčov :-)

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

08.12.2019 19:07

tento koláčik mám veľmi rada, najlepší je tak po 2 dňoch keď sa chute prepoja

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.12.2019 23:22

Mňam,vyzerá úžasne.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.12.2019 15:51

Priznávam, doteraz som ho nepoznala.

Vaše meno:

Anna Tlachova

Anna Tlachova

07.12.2019 13:08

Výborný trvácny koláč, babka piekavala s domacim malinovym lekvarom :)

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

07.12.2019 08:07

náš obľúbený koláč, každý rok aj na vianoce ich pečiem. bez nich si nevieme predstaviť pohodu

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

07.12.2019 07:50

Rezy, ktorým odolá málokto, tiež pripravujem.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE