Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina

Tradičné žerbó rezy sú pýchou Budapešti. Vymyslel ich svetoznámy cukrár Emile Gerbeaud. Sú mimoriadne obľúbené a pečú sa po svete už 126 rokov. Žerbó rezy si vyskúšajte urobiť aj vy doma, uvidíte, že si ich zamilujete.

Autor dobrôt

Pán Emile Gerbeaud pochádzal zo Švajčiarska zo známej cukrárskej rodiny. Prax získaval po vyučení v Anglicku a v Paríži. Potom sa stal spolumajiteľom známej cukrárne v Budapešti, ktorú nakoniec prevzal a stal sa jej majiteľom. V Budapešti sa oženil a usadil. Emile Gerbeaud je rovnako autorom salónok, máčaných jazýčkov, višní v čokoláde, prvých bonboniér a mnohých iných sladkých dobrôt známych po celom svete. Cukráreň Gerbeaud je doteraz pod týmto menom v Budapešti v prevádzke a predávajú sa tam dodnes úspešne tieto rezy a iné jeho slávnej dobroty.

Cukráreň Emila Gerbeauda navštevovali králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. Tieto rezy sa stali tak populárnymi, že sa dodnes predávajú nielen v cukrárňach, ale pečú sa aj v domácnostiach už viac ako 126 rokov s rôznymi úpravami, a preto vkladáme originálny recept samotného autora.

Neprehliadni: Ako si vyrobiť domáci tvaroh? Vyskúšaj tiež 3 recepty na skvelé dezerty

recept žerbó rezy

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Budeme potrebovať:

Na cesto

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok
  • 20 g kvasníc
  • 2 PL cukru kryštálového
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • bravčovú masť

Ešte budeme potrebovať

  • maslo na vymastenie formy
  • 300 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 200 g marhuľového lekváru
  • 200 ml čokoládovej polevy
žerbó rezy recept

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Postup prípravy

Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ a domácu bravčová masť, ktorú dobre spracujeme rukami a múkou na posýpku. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a necháme v teple vykysnúť, potom pridáme do múky a s vajcom všetko spracujeme na cesto.

Cesto necháme asi 1 hodinu kysnúť pri izbovej teplote. Potom ho rozdelíme na 3 časti a každú časť vyvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika o niečo menšieho, než je hlbší plech veľkosti 35 x 25 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na dno pekáča vložíme spodný plát cesta, ktorý nemá siahať až k okrajom plechu, pretože jeho ďalším kysnutím k okraju pekáča dosiahne.

Plát cesta potrieme polovicou marhuľovej marmelády a posypeme polovicou zmesi z orechov a cukru. Prikryjeme druhým plátom cesta a postup zopakujeme. Prikryjeme tretím plátom cesta tak, aby zakryl aj náplň.

Povrch cesta popicháme vidličkou, prikryjeme čistou utierkou, necháme kysnúť ešte 30 minút a potom vložíme piecť do rúry predhriatej na 180 ° C. Pečieme 40 minút na funkciu horný a dolný ohrev, kým bude povrch sfarbený pekne do ružovo-hneda.

Múčnik vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vložíme do chladničky, aby sa korpus dobre vychladil. Ďalej si pripravíme čokoládovú polevu. Polevou polejeme upečený múčnik v pekáči, necháme chvíľu odstáť a odložíme stuhnúť do chladničky. Rezy žerbó po vychladnutí pokrájame na obdĺžnikové rezy a podávame.

Vyskúšajte: RECEPT: Pudingové slimáky s brusnicami – potešia každého maškrtníka!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

07.12.2019 07:50

Rezy, ktorým odolá málokto, tiež pripravujem.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

07.12.2019 08:07

náš obľúbený koláč, každý rok aj na vianoce ich pečiem. bez nich si nevieme predstaviť pohodu

Vaše meno:

Anna Tlachova

Anna Tlachova

07.12.2019 13:08

Výborný trvácny koláč, babka piekavala s domacim malinovym lekvarom :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

07.12.2019 15:51

Priznávam, doteraz som ho nepoznala.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

07.12.2019 23:22

Mňam,vyzerá úžasne.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

08.12.2019 19:07

tento koláčik mám veľmi rada, najlepší je tak po 2 dňoch keď sa chute prepoja

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

08.12.2019 22:28

Aj my pečieme každý rok, jeden z mojich najobľúbenejších koláčov :-)

Vaše meno:

Imrich Majoroš

Imrich Majoroš

08.12.2019 23:09

U nás tradične každý rok.

Vaše meno:

Ing. Silvia Majorosova

Ing. Silvia Majorosova

09.12.2019 16:31

Už sa neviem dočkať! :)

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

10.12.2019 11:44

Mňam, dobrotka...

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.12.2019 18:17

veľa som o nich počula i čítala, ale priznám sa, ešte nepiekla, je čas, napraviť to

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

13.12.2019 09:14

stará dobrá klasika

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

17.12.2019 20:00

toto je klasika ktorá nikdy neomrzí... máme ich veľmi radi

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

19.01.2020 12:20

Máme ich veľmi radi, robíme ich každé Vianoce :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.