Kto by nemiloval wafle? Mäkučké, voňavé po vanilke, s čerstvými jahodami alebo marhuľovým džemom, poliate čokoládou, so zmrzlinou, alebo šľahačkou. Aj vám sa už zbiehajú slinky?
Kde sa vlastne wafle vzali a kto ich vynašiel? Kulinárski historici sa domnievajú, že táto pochúťka sa objavila už v starovekom Grécku, kde kuchári pražili ploché koláče medzi kovovými platňami pripevnenými k dlhým dreveným rúčkam. Gréci tieto koláče nazývali obelios a neboli také sladké ako wafle, ktoré poznáme dnes. O niekoľko rokov neskôr podobné nekvasené oblátky zvané „oublies" pripravovala katolícka cirkev z obilnej múky a vody v stredovekej Európe.
Postupne sa do receptov na oublies cesto dostali aj ďalšie prísady, ako napríklad korenie, smotana, med a maslo. Aby boli ešte chutnejšie, pridávali sa do nich kvasné činidlá. Z hrubých waferov sa stali tenšie wafely. V 15. storočí holandskí výrobcovia wafelov začali kovať obdĺžnikové platne so vzorom mriežky.
Aj keď to nikto nevie s istotou, odborníci sa domnievajú, že vzor waflovej mriežky, ktorý všetci poznáme, vznikol prirodzene ako spôsob varenia menšieho množstva cesta na väčšej ploche. Holanďania majú zásluhu na prinesení wafle do Ameriky. Trvalo to však niekoľko rokov, kým sa vtedajšie waflovače stali v USA bežnými. Prvý patent, ktorý bol kedy vydaný, dostal v roku 1869 Cornelius Swartwout z Troy v New Yorku.
Všestranný domáci pomocník
Vedeli ste, že vo waflovači sa dajú pripraviť aj rôzne ďalšie jedlá? Teraz sa sami seba pýtate: „Prečo pripravovať vo waflovači niečo iné ako wafle?" No, pretože je to rýchlejšie, jednoduchšie a zábavné. Nahliadnite do galérie nižšie a objavte s nami niekoľko jedál, ktoré môžete z waflovača vyčarovať v priebehu pár minút.
pinterest.com/cookamealNetradičné recepty na jedlá z waflovača:
Brownies
- 1 šálka múky
- 2 lyžice kakaového prášku
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- 1/2 šálky mlieka
- ¼ šálky rozpusteného masla
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
V miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. V samostatnej miske spolu vyšľaháme vajíčko s cukrom, pridáme mlieko, maslo a vanilkový extrakt. Do vlhkej zmesi primiešajte suché prísady. Vo waflovači pečieme asi 5 – 7 minút.
Zemiakové placky
Ingrediencie:
3 stredne veľké zemiaky (nastrúhané)
1 vajce
2 lyžice hladkej múky
1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
soľ, korenie, majoránka
voliteľne: strúhaný syr, cibuľka
Nastrúhané zemiaky vyžmýkajte od prebytočnej vody. Pridajte vajce, múku, koreniny a cesnak. Miešajte, kým nevznikne hustejšia zmes. Lyžicou dávkujte do waflovača, jemne stlačte a pečte 5–7 minút, kým budú placky chrumkavé. Skvelé ako ľahší variant klasických lokší – bez oleja a škvŕn od vyprážania.
pinterest.com/asimplepantryPizza
- ¾ šálky teplej vody
- 1 ½ lyžičky suchého droždia
- 1 ¾ šálky múky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžičku bazalky
- 2 lyžičky cesnakového prášku, soľ, korenie
Droždie dobre rozmiešame v teplej vode, necháme odpočívať 10 minút. Múku zalejeme touto zmesou a pridáme ostatné ingrediencie. Cesto poriadne vymiesime a necháme cca 25 minút kysnúť.
Rozdelíme ho na bochníky, ktoré roztiahneme do veľkosti mriežok waflovača. Natrieme paradajkovou zmesou, pridáme salám, syr a nakoniec zakryjeme ďalším kúskom natiahnutého cesta. Pečieme približne 4 minúty.
Banánový chlieb
- 1 ½ šálky múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- ½ lyžičky škorice
- ¼ lyžice soli
- ¾ šálky mlieka
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 2 prezreté banány
Vo veľkej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a soľ. V druhej mlieko, hnedý cukor, vanilkový extrakt, vajcia a rozpustené maslo. Primiešajte roztlačené banány. Mokré prísady jemne vmiešame do múčnej zmesi. Pečieme vo waflovači až kým nie sú okraje zlatisté.
pinterest.com/thespiffycookieFrancúzsky toast
- chlieb, vianočka, žemľa (môže byť i staršia)
- mlieko, vajíčka (záleží koľko toastov sa chystáme spraviť)
- cukor, škorica
Predhrejeme si waflovač. Chlieb nakrájame na hrubé plátky. V miske zmiešame mlieko, vajcia, škoricu a cukor.
Každý krajec chleba namočíme do zmesi a necháme ho v nej chvíľu postáť. Vložíme do prístroja, upečieme. Podávame s ovocím.
Škoricové rožteky z lístkového cesta vo waflovači
1 balenie lístkového cesta
2 lyžice masla
2 lyžice trstinového alebo bieleho cukru
1 lyžička škorice
voliteľne: drvené orechy, hrozienka
Lístkové cesto rozvaľkajte a potrite rozpusteným maslom. Posypte cukrom zmiešaným so škoricou (môžete pridať aj orechy či hrozienka). Cesto nakrájajte na trojuholníky a zrolujte ich do tvaru rožtekov. Každý rožtek vložte do waflovača a pečte 4–6 minút, kým budú zlatisté a nadýchané. Servírujte poprášené cukrom alebo s medom.
pinterest.com/damndeliciousJalapeño Popper Grilled Cheese z waflovača
2 plátky toastového chleba
2–3 plátky syra cheddar alebo gouda
1–2 lyžice smotanového syra
1 jalapeño (nakrájané na tenké plátky)
maslo na potretie chleba
Oba krajce chleba natrite smotanovým syrom, medzi ne vložte plátky syra a jalapeño. Vznikne vám plnený sendvič. Vonkajšie strany chleba potrite maslom. Sendvič vložte do waflovača a pečte približne 3–4 minúty, kým bude chlieb zlatistý a syr sa neroztopí. Podávajte teplé – pálivé, chrumkavé a neodolateľné.
Waflovač – váš nový kuchynský superhrdina
Zabudnite na to, že waflovač slúži len na prípravu sladkých raňajok. S trochou kreativity z neho vyčarujete obed, večeru aj snack na párty. Od chrumkavých placiek cez syrové sendviče až po sladké škoricové dobroty – waflovač zvládne oveľa viac, než by ste čakali. A navyše – všetko pripravíte rýchlo, bez zbytočného neporiadku a s úsmevom. Skúsite to?
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/cookameal, pinterest.com/asimplepantry
Aktualizovaný článok: 20.07.2025