Rýchly a chutný recept: Špenátová štrúdľa s nivou

Špenátová štrúdľa s nivou

Keď sa povie štrúdľa, už akoby ste cítili skvelú vôňu jabĺk a škorice. Okrem tejto kombinácie sú však populárne aj tvarohovo-višňové alebo makové štrúdle. Ak radi experimentujete, vyskúšajte štrúdľu pripraviť na slano.

Dnes už nie je výnimkou, že predtým typické sladké jedlá sa dnes pripravujú na slaný spôsob. Napríklad palacinky, muffiny alebo aj štrúdľa.

Najčastejšie pridávanou ingredienciou je syr. Či už eidam, parmezán alebo mozzarella. V tomto recepte okrem mozzarelly použijeme aj nivu, a čoraz obľúbenejší špenát. Obyčajná štrúdľa tak naberie úplne iný rozmer. Poďme na to!

Recept na špenátovú štrúdľu s nivou

Štrúdľa nemusí byť len sladká! Slané verzie tejto tradičnej pochúťky si rýchlo získavajú obľubu medzi milovníkmi netradičných receptov. Spojenie jemného špenátu, výraznej nivy a krémovej ricotty vytvára lahodné spojenie chutí, ktoré zaujme aj tých, čo špenát bežne nevyhľadávajú.

Táto špenátová štrúdľa s nivou a mozzarellou je ideálna ako ľahký obed, teplá večera alebo aj ako originálne pohostenie pre návštevu. Navyše, pripravuje sa rýchlo a z bežne dostupných surovín – bez potreby zložitého varenia. Stačí lístkové cesto, trocha trpezlivosti a chuť experimentovať.

Ingrediencie na špenátovú štrúdľu:

  • 1 lístkové cesto
  • 150 g špenátu
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • masť alebo olej
  • 2 vajíčka
  • smotana na šľahanie alebo mlieko
  • syry: niva, ricotta, mozzarella
  • sezamové semienka
  • soľ a korenie

Postup prípravy špenátovej štrúdle

1. Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak, potom ich opražíme na masti alebo oleji. Pridáme k nim umyté a odstopkované listy špenátu. Môžete použiť čerstvé aj mrazené, ja som ich kombinovala. Čerstvé sa mi však do tohto receptu zdajú lepšie. Zmes necháme chvíľku dusiť.

2. Z veľkého objemu špenátových listov sa zrazu stane na prvý pohľad malé množstvo zelenej „kaše“. Zmes osolíme a okoreníme, ale opatrne, lebo ešte budeme pridávať slanú nivu. Rozšľaháme 1 vajíčko s trochou smotany alebo mlieka a vlejme ho do špenátovej zmesi. 

špenátová štrúdľa
Barbora Vizváryová

3. Za stáleho miešania pridáme rozdrobenú nivu a najlepšie nastrúhanú mozzarellu, lebo sa ľahšie roztečie a zmes dobre spojí. Už nastrúhaná sa dá kúpiť v obchode, netreba sa s tým trápiť doma. Ak strúhanú nemáte, použite normálny bochníček nakrájaný na malé kúsky. Keď je zmes dobre spracovaná, odstavíme ju z ohňa a necháme trochu vychladnúť.

4. Lístkové cesto rozvaľkáme, aby bolo tenké, ale zároveň sa netrhalo. Cesto natrieme vrstvou ricotty. Ricotta má podobnú konzistenciu ako mäkký tvaroh, má neutrálnu chuť, čím nám zjemní silnú arómu nivy. Na túto vrstvu nanesieme špenátovú hmotu, k vrchnému okraju ju môžeme dať bližšie, od spodného necháme medzeru.

slaná štrúdľa
Barbora Vizváryová

5. Cesto zavinieme, okraje stlačíme, potrieme rozšľahaným  žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, potom teplotu stiahneme. Ak máte teplovzdušnú rúru, môžete zapnúť fúkanie. Doba pečenia je približne 30 minút.

Spojenie špenátu a syrov je veľmi dobrou kombináciou, ktorú využívajú aj vegetariáni. Vyskúšajte túto netradičnú štrúdľu, ktorá nevonia škoricou a jablkami, ale typickou arómou nivy. Je nielen veľmi chutná, ale vďaka syrom vás dostatočne zasýti. Dobrú chuť!

slané pečivo
Barbora Vizváryová

S čím podávať špenátovú štrúdľu?

Slaná špenátová štrúdľa výborne chutí aj samostatne, no ak ju chcete povýšiť na plnohodnotné jedlo, odporúča sa ju podávať so sviežim zeleninovým šalátom. Skvele sa k nej hodí napríklad rukolový šalát s cherry paradajkami, olivovým olejom a pár kvapkami citrónovej šťavy, alebo miešaný listový šalát s ľahkým balzamikovým dresingom. Týmto spôsobom zvýšite podiel vlákniny v jedle a doplníte dôležité vitamíny.

Ak uprednostňujete teplé prílohy, môžete štrúdľu kombinovať napríklad s krémovou zemiakovou kašou alebo zemiakovým pyré ochuteným cesnakom a bylinkami. V letných mesiacoch je však ideálna aj vychladená, napríklad s jogurtovým alebo cesnakovým dipom, ktoré krásne vyvážia výraznú chuť nivy a špenátu.

Možné obmeny receptu

Tento recept je skvelým základom, ktorý si môžete ľahko prispôsobiť podľa vlastných preferencií:

  • Namiesto nivy použite fetu, bryndzu alebo parmezán – každá verzia má iný charakter.

  • Mozzarellu môžete vymeniť za tvrdý syr ako gouda alebo eidam.

  • Ricottu možno nahradiť mäkkým tvarohom alebo mascarpone.

  • Zeleninu doplňte o restovanú cuketu, papriku, huby alebo dokonca sušené paradajky.

  • Lístkové cesto nahraďte celozrnným alebo domácim špaldovým cestom pre zdravšiu verziu.

  • Pre výraznejšiu chuť pridajte štipku muškátového orieška alebo chilli.

Slaná štrúdľa inak? Áno, a chutne!

Špenátová štrúdľa s nivou je dôkazom toho, že aj tradične sladké pokrmy môžu dostať nový, slaný a výnimočne chutný rozmer. Vyskúšajte túto kombináciu plnú sýtych chutí a bohatých živín. Pripravíte si originálne jedlo, ktoré zasýti, poteší aj návštevu a zároveň si ho môžete prispôsobiť na desiatky spôsobov. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: Barbora Vizváryová

Aktualizovaný článok: 11.07.2025

9 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

15.02.2022 07:47

Veľmi sa mi páči recept - vyskúšam

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

15.05.2019 20:33

Zaujímavý recept rada vyskúšam

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

27.12.2017 11:09

určite vyskúšam..

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

21.09.2016 21:50

Pečiem ju na Zelený štvrtok :)

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 13:32

perfektne :)

Vaše meno:

Lucia Grellnethová

Lucia Grellnethová

18.07.2016 21:53

to vyzerá chutne, musíme doma vyskúšať :)

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:51

Tiež ju doma občas robievame, je super :)

Vaše meno:

Mirka Š.

Mirka Š.

13.07.2016 19:40

Podobnú špenátovu štrúdľu som robila na veľkonocne sviatky.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

13.07.2016 07:17

Slané štrùdle zvyknem robiþ na oslavu a vždy majú úspech.Tento recept sa mi páči.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.