Človek by si povedal, že zemiaková kaša aj zemiakovou kašou zostane. Nie je to však pravidlo. Aj celkom obyčajná zemiaková kaša, ktorú väčšinou pripravujeme zo zemiakov, mlieka, masla a prípadne šľahačkovej smotany, sa dá pozdvihnúť na inú, oveľa lepšiu úroveň. A to pridaním tajnej ingrediencie a použitím správnej techniky. Najlepšia zemiaková kaša s mascarpone vás určite nenechá chladnými!
Správna technika ako kľúč k dokonalosti
Aj vy na prípravu zemiakovej kaše používate vždy celkom obyčajné ručné pučidlo? Určite to nie je zlé, no aj preto je vaša zemiaková kaša taká obyčajná. Kuchári však odporúčajú inú, vylepšenú techniku. Na potlačenie zemiakov použite lis, ktorý používate keď chcete zemiaky prelisovať ako prísadu do zemiakového cesta. Zemiaky tak budú dokonale nadýchané.
Ak takýto lis nemáte, na polovicu uvarených zemiakov použite nadstavec mixéra na šľahanie a ostatok popučte pučidlom. Zmiešajte a privítajte dokonalú konzistenciu zemiakovej kaše. Spomínané mascarpone je už len pomyselnou čerešničkou na torte. Kaši dodá krémovosť a nesmierne jemnú konzistenciu, o akej sa vám ani nesnívalo.
Bude sa ti páčiť: Punčové guľky obalené v kokose: Pozor, neopi sa z nich!
Recept na zemiakovú kašu s mascarpone
Na zemiakovú kaša s mascarpone si pripravte tieto ingrediencie:
- 2 kg do mäkka uvarených zemiakov v osolenej vode
- 250 ml mlieka
- 125 ml šľahačkovej smotany
- 6 lyžíc masla
- 125 g mascarpone
- posekanú pažítku
Postup prípravy:
- V hrnci si zohrejeme mlieko, šľahačku maslo a necelé dve lyžičky soli. Všetko zohrejeme, počkáme kým sa maslo úplne neroztopí a zmes udržiavame teplú.
- Uvarené zemiaky scedíme a vrátime ich do hrnca. Zohrievame ich, kým sa z nich nevyparí všetka tekutina.
- Začnite s prelisovávaním zemiakov cez lis alebo použite inú dostupnú alternatívu. Do zemiakov pridajte tretinu tekutiny, zapracujte ju a potom pridajte ďalšiu a poslednú tretinu.
- Na záver postupne primiešajte mascarpone, kým sa úplne nevpracuje do kaše. Podávajte s posekanou pažítkou na vrchu.
Dobrú chuť!