Domáce dánske koláče s čučoriedkami a voňavou posýpkou

recept na domáce dánske koláče

Aj vás bežne ráno prebúdza otázka „čo dobré si dnes dám ku káve?“ Dúfam, že nie som sama. Pretože máme pre vás recept na domáce dánske koláčiky so sladkými čučoriedkami, vanilkovým krémovým stredom a posýpkou. Už viete, čo vám to pripomína? Typický coffee shop niekde v Brooklyne (haha). Viem vám však zaručiť jedno, a to to, že posunie vaše raňajky na úplne novú úroveň.

Pretože niektoré rána si nezaslúžia len rýchle ovsené vločky ani studený toast s maslom. Niektoré rána si pýtajú niečo špeciálne. Tento recept kombinuje mäkké kysnuté cesto, jemný vanilkový krém z krémového syra, šťavnaté čučoriedky a chrumkavú škoricovú posýpku. 

Ak ste fanúšikmi koláčikov, ktoré sú tak trochu ako croissant, trochu ako cheesecake a trochu ako koláč od babičky - zamilujete sa.

Čím sa dánske koláče líšia od tých obyčajných?

Dánske pečivo pochádza zo sladkého vrstveného cesta podobného lístkovému alebo tomu croissantovému. Často však nájdete aj verzie s kysnutým cestom, ktoré je mäkšie, bohatšie a sladšie - presne ako tento recept, ktorý vám dnes prinášame. Výsledkom je jemná a nadýchaná chuť. Veď posúďte sami. Ak sa vo vašej domácej kuchyni nachádza aspoň jeden robot, zvládnete to. 

Recept na domáce dánska koláče

Ingrediencie na cesto:

  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 2¼ čl instantného droždia
  • 1¼ hrnčeka teplého mlieka
  • 1 žĺtok
  • 1 celé vajíčko (na potretie)
  • 3 pl zmäknutého masla (nakrájaného na kocky)

Na plnku:

  • 225 g krémového syra, zmäknutého
  • ½ hrnčeka práškového cukru
  • ¼ hrnčeka plnotučného mlieka
  • 2 čl vanilkového extraktu alebo pasty
  • 2 hrnčeky mrazených lesných čučoriedok
  • 1 rozšľahané vajíčko na potretie

Na posýpku:

  • ⅓ hrnčeka trstinového cukru
  • ¾ hrnčeka hladkej múky
  • 2 čl škorice
  • 6 pl roztopeného masla

Na polevu:

  • 1½ hrnčeka práškového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 2-3 pl mlieka
  • Štipka soli

Postup:

  • Najprv si pripravte cesto. Všetko zmiešajte v mixéri a potom pridajte maslo. Po niekoľkých minútach miesenia máte mäkké, nelepivé cesto, ktoré nechajte odpočívať v miske asi 1-2 hodiny, kým krásne nevykysne. 
  • Medzitým vyšľahajte jemný krémový základ z krémového syra, cukru, mlieka a vanilky - konzistencia by mala byť hladká a krémov.
  • Posýpka sa robí tiež veľmi jednoducho. Všetko zmiešate v miske, až kým nemáte drobivé kúsky (crumb). 
  • Z vykysnutého cesta vytvarujete 8-12 guličiek, do stredu vtlačte prstom jamku, do ktorej pôjde krém a čučoriedky. Okraje potrite vajíčkom a pridajte posýpku.
  • Pečte pri 190 °C cca 20-30 minút. Sledujte, až kým okraje nie sú zlatohnedé a stred sa krásne neustáli.
  • Na záver môžete pripraviť jednoduchú vanilkovú polevu a jemne ju pokvapkať navrch.

dánske sladké pečivo
Instagram / @brightmomentco

Ako skladovať tieto dánske koláčiky?

Dánske koláčiky sú síce najlepšie čerstvé, ale ak vám nejaké ostanú alebo ich pripravíte viac, pokojne ich skladujte v chladničke až 3-4 dni. Pred podávaním ich ohrejte v rúre na 200 °C asi 5-8 minút - budú opäť ako čerstvo upečené.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @brightmomentco

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.