Recept na zdravé raňajkové muffiny 5x inak: Naslano aj nasladko!

zdravé raňajkové muffiny

Muffiny poznáme najmä ako sladkú bodku k poobednej kávičke. Len na dezert ich však ponižovať nemusíme, pretože sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. Naslano aj nasladko, hoci aj ako zdravé raňajky či na olovrant. Záleží len na tom, čo do nich dáme. 

Od ingrediencií teda závisí prirodzene aj to, či pôjde o zdravú pochúťku alebo pochúťku prepchatú bielou múkou a cukrom. My sme si pre vás pripravili recept na zdravé raňajkové muffiny 3x inak. Už sa nám zbiehajú slinky!

Naslano či nasladko?

Raňajky delia ľudí na dva tábory. Jedni si ráno nevedia predstaviť bez sladkého – ovsená kaša s ovocím, jogurt s medom, či banánový chlieb im dodávajú energiu aj dobrú náladu. Druhí zas uprednostňujú slané alternatívy – napríklad volské oko, avokádový toast alebo výdatný chlebík s nátierkou.

V tomto článku nájdete inšpiráciu pre obe skupiny: pripravili sme pre vás jednoduché a zdravé recepty na raňajkové muffiny – dva naslano a jeden nasladko. Sú ideálne na rýchle raňajky doma, do školy, do práce či na výlet. Stačí si len vybrať svoju obľúbenú príchuť.

Na konci článku nám nezabudnite napísať, ktoré muffiny vám najviac zachutili – a ktorému táboru fandíte vy? Nasladko, alebo naslano?

Čučoriedkové muffiny z ovsených vločiek
runningwithspoons.com

Najlepšie raňajkové muffiny:

1. Čučoriedkové muffiny z ovsených vločiek

Čučoriedky a ovsené vločky sú pre mnohých klasickou kombináciou na raňajky. My im dáme nový rozmer v podobe muffinov podľa Running With Spoons.

Ingrediencie: 

  • 120 g hladkej múky
  • 80 g pomletých ovsených vločiek
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 veľké vajce
  • 225 g gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 60 ml mandľového mlieka
  • 2 až 3 lyžice medu
  • 2 lyžičky vanilkovej esencie
  • 150 g čučoriedok

Postup prípravy: Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a formu na muffiny si vytrieme tukom alebo vystelieme košíčkami na muffiny. Všetky suché ingrediencie zmiešame dokopy v jednej miske, v druhej miske si zasa zmiešame mokré ingrediencie.

Mokrú zmes pomaly primiešame do suchej zmesi a poriadne premiešame. Nakoniec jemne primiešame čučoriedky, ktoré sme predtým jemne poprášili múkou. Cesto rozdelíme rovnomerne do formy na muffiny a pečieme asi 20 minút. Muffiny testujeme špáradlom. Po upečení muffiny necháme 5 minút v rúre chladnúť, potom ich vyberieme z formy a necháme ich vychladnúť na mriežke.

2. Banánovo-kokosové muffiny bez cukru

Tieto muffiny sú prirodzene sladké vďaka banánom a kokosovým vločkám. Sú bez pridaného cukru, ideálne pre deti alebo ako zdravá alternatíva k sladkostiam.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé banány

  • 2 vajcia

  • 60 g kokosových vločiek

  • 80 g špaldovej múky

  • 50 g pomletých ovsených vločiek

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • 1/2 lyžičky škorice

  • 60 ml rastlinného mlieka

  • 1 lyžička vanilkovej esencie

  • hrsť nasekaných vlašských orechov (voliteľné)

Postup prípravy: Rúru predhrejte na 180 °C. V miske roztlačte banány, pridajte vajcia, mlieko a vanilku. V druhej miske zmiešajte suché suroviny. Spojte obe zmesi, prípadne pridajte oriešky. Cesto rozdeľte do formy a pečte 20 až 25 minút. Muffiny nechajte vychladnúť a vychutnajte si ich napríklad s čerstvým ovocím.

Vajíčkové muffiny s proscuittom
pinterest.com/goodhousemag

3. Vajíčkové muffiny s proscuittom

Teraz si pripravíme raňajkové muffiny naslano podľa Goodhousekeeping. Hlavnou ingredienciou pritom budú vajíčka.

Ingrediencie: 

  • 6 veľkých vajec
  • 120 ml mlieka
  • 150 g čerstvého kozieho syra
  • 150 g baby špenátu
  • 100 g pečených paprík
  • 4 plátky proscuitta
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup prípravy: Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a formu na muffiny si vytrieme tukom alebo vystelieme košíčkami na muffiny. V mise si pomiešame vajíčka s mliekom, osolíme a okoreníme. Primiešame nadrobno podrvený syr, špenát i papriku. Zmes rozdelíme rovnomerne do formy na muffiny a na vrch dáme kúsky proscuitta.   Pečieme asi 20 až 25 minút, potom muffiny chladíme 5 minút na mriežke. Podávame teplé.

4. Cuketovo-syrové muffiny s ovsenými vločkami

Tieto muffiny sú ideálne na raňajky aj ako desiata. Vďaka cukete sú šťavnaté, ovsené vločky ich robia sýtejšími a syr dodáva výraznú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 menšia cuketa (nastrúhaná, zbavená vody)

  • 2 vajcia

  • 100 g ovsených vločiek

  • 100 g špaldovej hladkej múky

  • 100 ml mlieka (napr. mandľové alebo klasické)

  • 100 g nastrúhaného syra (napr. cheddar alebo ementál)

  • 1/2 balíčka prášku do pečiva

  • 1/2 lyžičky soli

  • štipka čierneho korenia

  • bylinky podľa chuti (napr. pažítka, tymian, petržlen)

Postup prípravy: Predhrejte rúru na 180 °C. V jednej miske zmiešajte múku, vločky, prášok do pečiva, soľ a korenie. V druhej miske vyšľahajte vajcia s mliekom, pridajte nastrúhanú cuketu a syr. Spojte suché a mokré ingrediencie, premiešajte a naplňte pripravenú formu na muffiny. Pečte 25 až 30 minút dozlatista. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť a podávajte.

Malinové muffiny s quinoou
pinterest.com/goodhousemag

5. Malinové muffiny s quinoou

Pripraviť šalát z quinoy je pomerne populárne aj jednoduché. Nemenej jednoduché je však pripraviť i quinoové muffiny vhodné na raňajky podľa Goodhousekeeping.

Ingrediencie: 

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g mandľovej múky
  • 50 g surovej quinoy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička pomletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 225 g bieleho jogurtu
  • 60 ml mlieka
  • 3 až 4 lyžice medu
  • 250 g malín

Postup prípravy: Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a formu na muffiny si vytrieme tukom alebo vystelieme košíčkami na muffiny. Všetky suché ingrediencie zmiešame dokopy v jednej miske, v druhej miske si zasa zmiešame mokré ingrediencie.

Mokrú zmes pomaly primiešame do suchej zmesi a poriadne premiešame. Na koniec jemne primiešame maliny. Cesto rozdelíme rovnomerne do formy na muffiny a pečieme 15 až 20 minút. Muffiny testujeme špáradlom. Po upečení muffiny necháme 5 minút v rúre chladnúť, potom ich vyberieme z formy a necháme ich vychladnúť na mriežke.

Raňajky, ktoré si zamilujete

Nezáleží na tom, či uprednostňujete sladké alebo slané chute – raňajkové muffiny sú dôkazom, že zdravé jedlo môže byť chutné, pestré aj praktické. Pripravte si ich vopred, vezmite so sebou na cesty alebo si ich vychutnajte v pokoji doma. Ich výhodou je jednoduchá príprava, množstvo obmien a spokojné brušká u detí aj dospelých.

Anketa: Aké raňajky obľubujete vy?

Odpovedalo 68 ľudí

1%
53%
46%

Aktualizovaný článok: 10.07.2025

7 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Alica Marekova

Alica Marekova

30.07.2020 17:41

ten slaný spôsob sa mi pozdáva

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

23.05.2020 21:10

Raňajky skôr na slano a poobede ku kávičke na sladko :-D

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

23.05.2020 15:40

Aj naslano, aj nasladko no nikdy nie aj aj. Poznám ľudí čo si daju chlieb so šunkou a k tomu sladké smoothie alebo ovocie..

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

22.05.2020 18:51

Na sladko robím často. Na slano som zatiaľ neskúšala

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

22.05.2020 07:27

my máme radi rozne druhy, famozne su aj špenátové

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

21.05.2020 09:55

ja patrím do skupiny raňajky nasladko, iba výnimočne naslano

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

21.05.2020 06:36

Pripravujeme podobné varianty naslano aj nasladko.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.