Muffiny poznáme najmä ako sladkú bodku k poobednej kávičke. Len na dezert ich však ponižovať nemusíme, pretože sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov. Naslano aj nasladko, hoci aj ako zdravé raňajky či na olovrant. Záleží len na tom, čo do nich dáme.
Od ingrediencií teda závisí prirodzene aj to, či pôjde o zdravú pochúťku alebo pochúťku prepchatú bielou múkou a cukrom. My sme si pre vás pripravili recept na zdravé raňajkové muffiny 3x inak. Už sa nám zbiehajú slinky!
Naslano či nasladko?
Raňajky delia ľudí na dva tábory. Jedni si ráno nevedia predstaviť bez sladkého – ovsená kaša s ovocím, jogurt s medom, či banánový chlieb im dodávajú energiu aj dobrú náladu. Druhí zas uprednostňujú slané alternatívy – napríklad volské oko, avokádový toast alebo výdatný chlebík s nátierkou.
V tomto článku nájdete inšpiráciu pre obe skupiny: pripravili sme pre vás jednoduché a zdravé recepty na raňajkové muffiny – dva naslano a jeden nasladko. Sú ideálne na rýchle raňajky doma, do školy, do práce či na výlet. Stačí si len vybrať svoju obľúbenú príchuť.
Na konci článku nám nezabudnite napísať, ktoré muffiny vám najviac zachutili – a ktorému táboru fandíte vy? Nasladko, alebo naslano?
runningwithspoons.comNajlepšie raňajkové muffiny:
1. Čučoriedkové muffiny z ovsených vločiek
Čučoriedky a ovsené vločky sú pre mnohých klasickou kombináciou na raňajky. My im dáme nový rozmer v podobe muffinov podľa Running With Spoons.
Ingrediencie:
- 120 g hladkej múky
- 80 g pomletých ovsených vločiek
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/4 lyžičky soli
- 1 veľké vajce
- 225 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice trstinového cukru
- 60 ml mandľového mlieka
- 2 až 3 lyžice medu
- 2 lyžičky vanilkovej esencie
- 150 g čučoriedok
Postup prípravy: Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a formu na muffiny si vytrieme tukom alebo vystelieme košíčkami na muffiny. Všetky suché ingrediencie zmiešame dokopy v jednej miske, v druhej miske si zasa zmiešame mokré ingrediencie.
Mokrú zmes pomaly primiešame do suchej zmesi a poriadne premiešame. Nakoniec jemne primiešame čučoriedky, ktoré sme predtým jemne poprášili múkou. Cesto rozdelíme rovnomerne do formy na muffiny a pečieme asi 20 minút. Muffiny testujeme špáradlom. Po upečení muffiny necháme 5 minút v rúre chladnúť, potom ich vyberieme z formy a necháme ich vychladnúť na mriežke.
2. Banánovo-kokosové muffiny bez cukru
Tieto muffiny sú prirodzene sladké vďaka banánom a kokosovým vločkám. Sú bez pridaného cukru, ideálne pre deti alebo ako zdravá alternatíva k sladkostiam.
Ingrediencie:
2 zrelé banány
2 vajcia
60 g kokosových vločiek
80 g špaldovej múky
50 g pomletých ovsených vločiek
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky škorice
60 ml rastlinného mlieka
1 lyžička vanilkovej esencie
hrsť nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
Postup prípravy: Rúru predhrejte na 180 °C. V miske roztlačte banány, pridajte vajcia, mlieko a vanilku. V druhej miske zmiešajte suché suroviny. Spojte obe zmesi, prípadne pridajte oriešky. Cesto rozdeľte do formy a pečte 20 až 25 minút. Muffiny nechajte vychladnúť a vychutnajte si ich napríklad s čerstvým ovocím.
pinterest.com/goodhousemag3. Vajíčkové muffiny s proscuittom
Teraz si pripravíme raňajkové muffiny naslano podľa Goodhousekeeping. Hlavnou ingredienciou pritom budú vajíčka.
Ingrediencie:
- 6 veľkých vajec
- 120 ml mlieka
- 150 g čerstvého kozieho syra
- 150 g baby špenátu
- 100 g pečených paprík
- 4 plátky proscuitta
- soľ a čierne mleté korenie
Postup prípravy: Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a formu na muffiny si vytrieme tukom alebo vystelieme košíčkami na muffiny. V mise si pomiešame vajíčka s mliekom, osolíme a okoreníme. Primiešame nadrobno podrvený syr, špenát i papriku. Zmes rozdelíme rovnomerne do formy na muffiny a na vrch dáme kúsky proscuitta. Pečieme asi 20 až 25 minút, potom muffiny chladíme 5 minút na mriežke. Podávame teplé.
4. Cuketovo-syrové muffiny s ovsenými vločkami
Tieto muffiny sú ideálne na raňajky aj ako desiata. Vďaka cukete sú šťavnaté, ovsené vločky ich robia sýtejšími a syr dodáva výraznú chuť.
Ingrediencie:
1 menšia cuketa (nastrúhaná, zbavená vody)
2 vajcia
100 g ovsených vločiek
100 g špaldovej hladkej múky
100 ml mlieka (napr. mandľové alebo klasické)
100 g nastrúhaného syra (napr. cheddar alebo ementál)
1/2 balíčka prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
štipka čierneho korenia
bylinky podľa chuti (napr. pažítka, tymian, petržlen)
Postup prípravy: Predhrejte rúru na 180 °C. V jednej miske zmiešajte múku, vločky, prášok do pečiva, soľ a korenie. V druhej miske vyšľahajte vajcia s mliekom, pridajte nastrúhanú cuketu a syr. Spojte suché a mokré ingrediencie, premiešajte a naplňte pripravenú formu na muffiny. Pečte 25 až 30 minút dozlatista. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť a podávajte.
pinterest.com/goodhousemag5. Malinové muffiny s quinoou
Pripraviť šalát z quinoy je pomerne populárne aj jednoduché. Nemenej jednoduché je však pripraviť i quinoové muffiny vhodné na raňajky podľa Goodhousekeeping.
Ingrediencie:
- 100 g hladkej múky
- 100 g mandľovej múky
- 50 g surovej quinoy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička pomletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- 225 g bieleho jogurtu
- 60 ml mlieka
- 3 až 4 lyžice medu
- 250 g malín
Postup prípravy: Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia a formu na muffiny si vytrieme tukom alebo vystelieme košíčkami na muffiny. Všetky suché ingrediencie zmiešame dokopy v jednej miske, v druhej miske si zasa zmiešame mokré ingrediencie.
Mokrú zmes pomaly primiešame do suchej zmesi a poriadne premiešame. Na koniec jemne primiešame maliny. Cesto rozdelíme rovnomerne do formy na muffiny a pečieme 15 až 20 minút. Muffiny testujeme špáradlom. Po upečení muffiny necháme 5 minút v rúre chladnúť, potom ich vyberieme z formy a necháme ich vychladnúť na mriežke.
Raňajky, ktoré si zamilujete
Nezáleží na tom, či uprednostňujete sladké alebo slané chute – raňajkové muffiny sú dôkazom, že zdravé jedlo môže byť chutné, pestré aj praktické. Pripravte si ich vopred, vezmite so sebou na cesty alebo si ich vychutnajte v pokoji doma. Ich výhodou je jednoduchá príprava, množstvo obmien a spokojné brušká u detí aj dospelých.
Anketa: Aké raňajky obľubujete vy?
Odpovedalo 68 ľudí
1%
53%
46%
Aktualizovaný článok: 10.07.2025