Kypriaci prášok je takou neodmysliteľnou súčasťou nášho pečenia, že nám vlastne ani nenapadne zamýšľať sa nad tým, prečo je potrebný a čo by sa stalo, keby sme ho nepoužili (no dobre, to si väčšina z nás vie logicky vysvetliť). Ale hoci je malý a nenápadný, kypriaci prášok dokáže veľké veci, preto si zaslúži našu pozornosť. A tak sme si ho dnes zobrali pod lupu.
Kypriacemu prášku bežne hovoríme aj prášok do pečiva. Jeho pointu dobre poznáme. Na základe chemických látok, ktoré obsahuje, má za úlohu nakypriť a prevzdušniť cesto. Je to jednoduché. Spomenuté chemické látky, po kontakte s vodou, uvolňujú oxid uhličitý. A práve jemu vďačíme za zväčšenie objemu cesta a jeho nadýchanosť. Ak by sme chceli toto chemické okienko dotiahnuť do dokonalosti, chcelo by to aj vymenovať látky, ktoré kypriaci prášok obsahuje. Ide o kyselinu citrónovú, škrob (preto je na obale uvádzané, že ide o škrobový prášok) a hydrogenuhličitan sodný.
Odporúčame: Genetický modifikované organizmy (GMO): Sú pre nás naozaj škodlivé?
A ešte trošku chémie...
Ako býva uvedené aj na obale, prášok do pečiva môže tiež zahŕňať látky, obsahujúce lepok (obilniny) či vajcia a mlieko. Túto chemickú vsuvku uzavrieme informáciou, že proces, ktorým kypriaci prášok docieli prevzdušnené cesto, sa nazýva acidobázická reakcia. A hoci by vám to asi bežne pri kúpe kypriaceho prášku nenapadlo, aj v tomto prípade je dobré prezrieť si obal a zloženie výrobku. Existujú totiž aj prášky bez fosfátov, ktoré sú v konečnom dôsledku rovnako účinné, akurát zdravšie a menej „chemické“.
Vyrobte si kypriaci prášok samy!
Kypriaci prášok si môžete vyrobiť aj samy, a to zmiešaním jednej lyžičky jedlej sódy a dvoch lyžičiek takzvaného vínanu draselného, nazývaného aj vínny kameň. Je to prírodný produkt, ktorý zvyčajne neobsahuje žiadny lepok, preto stojí za našu pozornosť. Či už pripravujete trené alebo piškótové cesto, bez kypriaceho prášku do pečiva to jednoducho nepôjde. Respektíve pôjde, ale rozhodne to nebude to pravé orechové. Na pol kila múky zvyčajne pripadá 12 gramov kypriaceho prášku, čo je klasický balíček, ktorý poznáme.
Pozri aj: Veľké odhalenie z kuchyne: Toto sú koreniny lákajúce hmyz!
Prášok do pečiva verzus sóda bikarbóna
Niektoré gazdinky nahrádzajú kypriaci prášok aj jedlou sódou (sódou bikarbónou) – to predovšetkým vtedy, keď sa prášok do pečiva ako zázrakom minul. Avšak väčšina z nich vám pravdepodobne potvrdí, že táto náhrada nie je úplne najšťastnejšie riešenie pre dosiahnutie nadýchaného cesta. Hoci jedno aj druhé patrí do skupiny kypridiel, predsa je ich funkcia úplne iná. Kypriaci prášok už totiž jedlú sódu v sebe má. Sóde, naopak, chýbajú kyseliny, potrebné na vznik chemickej reakcie, ktorá dosiahne nadýchané cesto.
Týmto môžete kypriaci prášok nahradiť!
Ak sa vám stane, že sa pustíte do pečenia a zrazu zistíte, že vám prášok do pečiva chýba, namiesto sódy ho nahraďte vaječnými bielkami, vyšľahanými dotuha s pridaním studenej vody a štipky soli. Mimochodom, viete, prečo sa kypriaci prášok pred samotným pečením zmiešava s múkou alebo sypkými surovinami, a nie rovno s tekutými ingredienciami? Je to preto, že keby ste ho nasypali priamo do tekutej zmesi, prakticky ihneď by došlo k chemickej reakcii, ktorú sme spomínali vyššie. To však nie je žiadúci jav, preto je potrebné dbať na správny postup, teda najprv zmiešať prášok do pečiva so sypkými prísadami a až nakoniec pridať do cesta.
Zaujme ťa: Nebojíš sa experimentovať? Vyskúšaj, ako chutí divoká čierna ryža!
A na záver ešte jedna dobrá rada: Dbajte na to, aby ste kypriaci prášok vždy skladovali v suchu, pretože akonáhle zvlhne, jeho schopnosť chemickej reakcie, ktorou má dosiahnuť nakyprené cesto, značne klesne. Takisto v žiadnom prípade nepoužívajte prášok do pečiva po dátume spotreby, pretože vám to dokáže pokaziť celkovú chuť aj vzhľad koláča. Tak teda, milé dámy, nech je vaše pečenie vždy vydarené a – nadýchané! :-)