V dnešnej dobe často hľadáme moderný príklad rastlinnej kuchyne, ktorá dokáže byť chutná, výživná aj praktická. Hľadáme jedlá, ktoré zaujmu nielen vegánov, ale každého, kto hľadá zdravšiu alternatívu k tradičným jedlám. No a práve tieto kukuričné wrapy sú navrhnuté tak, aby boli rýchle na prípravu, variabilné podľa sezónnych surovín a vhodné na každodenné stolovanie aj špeciálne príležitosti.
Nezáleží na tom, či ste zarytým vegánom, alebo len hľadáte zdravšie alternatívy k tradičným receptom. Tento recept si vás získa svojou ľahkosťou, všestrannosťou a tým, že je ideálny na rýchle večere aj prípravu jedál na viac dní dopredu.
Recept na chrumkavé kukuričné wrapy
Na internete môžete nájsť nespočetné množstvo receptov na domáce wrapy. Tento recept je však iný. Prináša kombináciu chutí a textúr, ktoré vytvárajú nezameniteľný zážitok. Sú 100 % rastlinné a bezlepkové, teda vhodné pre vegánov aj celiatikov. Obsahujú vysoký podiel bielkovín, keďže tofu je výživné a zasýti na celé hodiny. Všetko zvládnete za menej ako 30 minút a, áno, aj vegánsky syr sa dokáže nádherne roztekať. Poďme si ich pripraviť!
Ingrediencie:
- 400 g kukurice (z konzervy, dobre scedenej a osušenenej)
- 150 g strúhaného vegánskeho syra (alebo klasického podľa preferencie)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 4 pl olivového oleja
Na tofu plnku:
- 1 blok tvrdého tofu (nakrájaného alebo natrhaného na kúsky)
- 2 pl sójovej omáčky (prípadne tamari pre bezlepkovú verziu)
- 3 pl olivového oleja
- ½ čl čierneho korenia
- ¼ čl cesnakového prášku
- ¼ čl mletej škorice (voliteľné)
- 1 čl údenej papriky
- ½ čl čili korenia (môžete prispôsobiť svojej chuti)
- 1 pl sušeného oregana
Na bylinkový jogurt:
- 1 šálka rastlinného jogurtu (napr. sójového alebo kokosového)
- 1 pl vegánskej majonézy
- ¼ šálky čerstvej nasekanej petržlenovej vňate alebo koriandra
- Šťava z ½ citróna
- Soľ a korenie podľa chuti
Na servírovanie (voliteľné):
- Hrsť šalátových listov
- Plátky uhorky alebo paradajky
- Avokádo či čerstvé klíčky
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Kukuricu dôkladne osušte papierovou utierkou, aby wrap zostal pevný. Zmiešajte polovicu syra so soľou a korením a rozprestrite na plech do kruhu. Posypte zvyškom syra a pokvapkajte lyžicou olivového oleja.
- Pečte približne 30 minút, kým okraje nezískajú zlatú farbu. Po upečení nechajte 5-10 minút vychladnúť, aby wrap stuhol.
- Kým sa wrap pečie, pripravte marinádu. Zmiešajte sójovú omáčku, olivový olej, korenie, cesnak, škoricu, údenú papriku, čili a oregano. Do marinády vložte tofu a nechajte odležať aspoň 10 minút.
- Následne tofu opečte na panvici dozlatista, aby bolo na povrchu chrumkavé a vo vnútri šťavnaté.
- Do misky dajte jogurt, majonézu, nasekané bylinky a citrónovú šťavu. Pridajte soľ a korenie. Omáčka by mala byť svieža, jemne kyslastá a krémová.
- Na upečený kukuričný základ natrite bylinkový jogurt, pridajte údené tofu a doplňte zeleninou podľa chuti.
- Zabaľte, rozrežte na polovicu a podávajte ešte teplé, kým je základ krásne chrumkavý.
Variácie, ktoré si zamilujete
- Mini tacos: Ak chcete menšiu a praktickú verziu, pripravte si namiesto veľkých wrapov menšie tacos. Tie potom môžete naplniť s fazuľami, salsou a avokádom. Skvelé riešenie na párty či rodinné posedenie.
- Bez tofu: Ak tofu neobľubujete, nahradiť ho môžete šampiňónmi alebo portobello hubami. Po osmažení získajú mäkkú, šťavnatú konzistenciu a dodajú wrapu jemne mäsitú textúru.
- Pre milovníkov cesnaku: Do jogurtového dipu pridajte strúčik roztlačeného cesnaku alebo štipku sušeného. Omáčka získa intenzívnejšiu arómu a perfektne sa hodí k údenému tofu.
- Extra syrová verzia: Ak milujete syr, pridajte ho viac aj na povrch wrapu pred pečením. Po upečení bude chrumkavý základ ešte bohatší a chuťovo plnší.
- Pikantná verzia: Pre tých, ktorí sa radi zahrejú pikantnosťou, odporúčam pridať do plnky nasekané jalapeños alebo pár kvapiek pálivej omáčky.
- S avokádom a zeleninou: Skvelým doplnkom je aj krémové avokádo, ktoré dodá wrapu jemnosť. Pridať môžete čerstvú papriku, paradajky či nakladanú cibuľu, ktoré prinesú ďalšiu vrstvu chutí a farieb.
Ako ich skladovať a podávať?
Hotové wrapy môžete uskladniť v chladničke 2-3 dni. Tofu vydrží v uzavretej nádobe až 4 dni. Jogurt je najlepší čerstvý, ale dá sa použiť aj po 48 hodinách. Pred servírovaním odporúčam wrap ohriať na panvici, vďaka tomu sa opäť krásne rozchrumká.
Podávať ich môžete s hranolkami, guacamole, čerstvým šalátom alebo nakladanou zeleninou. Sladkasté batátové hranolky vytvoria kontrast k údenému tofu a bylinkovému jogurtu, zatiaľ čo quinoa či bulgur šalát dodajú na tanier vlákninu a minerály navyše. Skvelo sa hodí aj grilovaná zelenina - cuketa, paprika alebo baklažán dodajú jedlu sezónny šmrnc a farebnú pestrosť.
Pre svieži nádych postačí jednoduchý zeleninový šalát z listovej zeleniny, paradajok a uhoriek, kým guacamole alebo hummus obohatia wrapy o krémovosť a rastlinné bielkoviny. Ak chcete z jedla vytvoriť plnohodnotné menu, podávajte ich s krémovou polievkou, napríklad tekvicovou alebo paradajkovou, ktorá príjemne doplní ich chuť.
Rastlinná strava je pestrá, sýta a nekonečne variabilná. Tento recept je dokonalým dôkazom. Spojenie kukurice, syra, tofu a sviežej omáčky prináša komfortné jedlo, ktoré si môžete vychutnať počas všedného dňa aj počas špeciálnej príležitosti. Ak hľadáte jedlo, ktoré vám ušetrí čas, zasýti a ešte aj poteší chuťové poháriky, tieto wrapy budú vašou novou voľbou číslo jeden.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @dr.vegan