Najlepšie recepty z batatov: Skvelá príloha, dezert aj hlavné jedlo!

recepty z batatov

Aj vy zbožňujete sladké zemiaky alias bataty? Nie ste sami, pretože bataty v poslednej dobe naozaj naberajú na popularite. A my sa tomu vlastne ani nečudujeme. Sú zdravé, veľmi chutné a dá sa z nich uvariť príloha, hlavné jedlo aj dezert. Ide o akúsi univerzálnu ingredienciu, ktorú možno využiť na rôzne spôsoby, teda naslano aj nasladko. Aké sú najlepšie recepty z batatov, ktoré jednoducho musíte vyskúšať?

Reklama

Zdravie na tanieri

Bataty sú naozaj veľmi zdravé, čo dokazujú aj rozsiahle štúdie, ktoré tvrdia, že dokážu bojovať s voľnými radikálmi, podporujú zdravé videnie aj trávenie a tiež aj správne funkcie mozgu. Ak si teda pripravíte bataty v podstate v akejkoľvek podobe, bude z nich benefitovať vaše telo, ale aj vaše gurmánske ja, ktoré miluje vynikajúce jedlo. 

V našom výbere zo sociálnej siete Pinterest nájdete tri najzaujímavejšie recepty na bataty, aké sme pre vás objavili a prepísali do slovenskej podoby. Vychutnajte si ich ako prílohu, hlavné jedlo aj dezert, teda naslano aj nasladko!

Recepty z batatov:

Batatové hranolky

Hranolky zo sladkých zemiakov sú zdravšou alternatívou tých klasických. Tu je recept podľa As Easy As Apple Pie.

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké bataty
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • soľ
Reklama

Postup prípravy

  1. Bataty si očistíme a nakrájame na pol centimetra hrubé hranolky. Takto pripravené bataty dáme na hodinu do studenej vody.
  2. Rúru si rozohrejeme na 220 stupňov a plech si vystelieme papierom na pečenie.
  3. Hranolky si scedíme a poriadne vysušíme papierovými utierkami.
  4. Následne ich dôsledne zmiešame s kukuričným škrobom. Pridáme koreniny: oregano, cesnak, kajenské korenie aj papriku, pridáme aj olivový olej. Premiešame pomocou rúk.
  5. Hranolky rozložíme na plech vedľa seba. Nemali by sa prekrývať. Pečieme 25 – 30 minút, v polovici času ich pootáčame. 
  6. Po uplynutí času pootvoríme dvierka rúry a necháme chladnúť 30 minút. Po vytiahnutí z rúry posypeme morskou soľou a podávame ako prílohu alebo s dipom.

Batatové hranolky
pinterest.com/easyasapplepie

Karí s batatmi a cícerom

Ak milujete ázijskú kuchyňu, na batatovo-cícerovom karí podľa Bianca Zapatka si určite pochutnáte. Recept je pritom úžasne jednoduchý!

Ingrediencie

  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1 stredná cibuľa nadrobno
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 2 lyžičky postrúhaného zázvoru
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1 – 2 lyžice karí pasty alebo karí korenia
  • 1 veľký olúpaný batat na kocky
  • 1 stredná mrkva nadrobno
  • 1 konzerva lúpaných paradajok
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 1 konzerva cíceru zbaveného nálevu a umytého pod vodou
  • 150 g brokolice
  • soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
  • voliteľné ingrediencie na podávanie: sezamové semienka, petržlenová vňaťka alebo kešu oriešky

Postup prípravy

  1. Na panvici si rozohrejeme kokosový olej a pridáme cibuľku. Speníme ju, kým nezmäkne, trvá to asi 3 minúty. Následne pridáme cesnak, zázvor, karí, rascu aj kurkumu. Koreniny necháme prevoňať, asi pol minúty.
  2. Pridáme bataty a mrkvu a pomiešame. Opekáme asi dve minúty a pridáme paradajky aj kokosové mlieko. Poriadne premiešame. Prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni asi 10 minút.
  3. Následne pridáme ružičky brokolice a cícer a varíme ešte 10 minút. Zelenina by mala byť mäkká, keď do nej pichnete vidličkou. Ak karí príliš zhustne, pridáme trocha vody.
  4. Karí podávame s ryžou. Môžeme pridať voliteľné ingrediencie, teda sezamové semienka, jemne orestované kešu oriešky alebo čerstvú vňať. Karí môžeme na záver dochutiť šťavou z limetky.

Karí s batatmi a cícerom
pinterest.com/biancazapatka

Zdravé batatové palacinky

Zdravých variánt palaciniek je na internete dosť. Nás zaujali tieto zo sladkých zemiakov podľa Jar of Lemons.

Ingrediencie

  • 1 malý batat (uvarený a rozmixovaný na pyré)
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 250 ml mandľového mlieka
  • 60 ml javorového sirupu
  • 2 lyžičky jablkového octu
  • 2 lyžičky prášku do pečenia
  • 500 g bezlepkovej (alebo inej) hladkej múky
  • 1 lyžička/1 lyžica mletej škorice (podľa chuti)

Postup prípravy

  1. Zmiešame si batatové pyré, vajíčka, kokosový olej, mandľové mlieko a javorový sirup.
  2. Pridáme jablčný ocot a prášok do pečenia a pomiešame.
  3. Pridáme múku a mletú škoricu.
  4. Zmes pečieme v tvare menších hrubých palaciniek na rozpálenej panvici. Keď začne palacinka bublinkovať na povrchu, tak otočíme.
  5. Podávame s ovocím a javorovým sirupom.

Zdravé batatové palacinky
pinterest.com/JarOfLemons

Ako využiť bataty v kuchyni inak?

Bataty nemusia byť len hranolky či pyré – pokojne ich využijete aj do polievok. Krémová polievka z batatov so zázvorom a kokosovým mliekom zahreje počas chladných dní a pritom zasýti. Vďaka prirodzene sladkej chuti ich obľubujú aj deti, preto sa hodia do detských príkrmov či zdravých polievok pre celú rodinu.

Výborne chutia aj ako základ šalátov. Upečené batatové kocky sa dajú skombinovať so šošovicou, rukolou, feta syrom či orieškami a vytvoria výživný šalát, ktorý poslúži ako plnohodnotný obed. V teplej aj studenej verzii si zachovávajú lahodnú chuť a sýtosť.

Ak máte radi sladké, bataty vás potešia aj v dezertoch. Skvele sa hodia do koláčov, muffinov či dokonca brownie, kde nahrádzajú časť múky a zároveň dodávajú vláčnosť. Batatové palacinky alebo lievance sú zas ideálne na víkendové raňajky.

Reklama

Bataty – univerzálna superpotravina

Bataty si právom získali miesto v moderných kuchyniach. Sú zdravé, plné živín a ich využitie je prakticky nekonečné – od polievok a príloh až po sladké dobroty. Stačí ich raz zaradiť do jedálnička a rýchlo zistíte, že sú skutočne univerzálnym pomocníkom, ktorý dodá vašim receptom farbu, chuť aj výživnú hodnotu.

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/easyasapplepie, pinterest.com/biancazapatka, pinterest.com/JarOfLemons

Aktualizovaný článok: 06.09.2025

5 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Miriama Lešňovská

Miriama Lešňovská

22.08.2022 20:38

Wau, vyzerá to dobre. Ešte som to síce nejedla, ale už je asi čas :-)

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:03

No neviem, mne bataty veľmi nechutia, ale keď vidím tieto super recepty asi im dám ešte šancu :-)

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

10.12.2019 11:49

niekoľkokrát som dala batatom šancu, ale zatiaľ ma neočarili...

Vaše meno:

Zuzana Zalacková

Zuzana Zalacková

21.11.2019 13:55

Zatiaľ som bataty nejedla, ale určite vyskúšam hranolky z batát.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.11.2019 20:46

Bataty kupujem a doteraz som ich vždy len piekla na pekáči.Zaujal ma recept na batatové palacinky.Určite vyskúšam.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE