Po dlhých mesiacoch, ktoré my dospelí trávime na homeofficoch a naše deti na online vyučovaniach, nám prirodzene dochádza inšpirácia aj v kuchyni. Ak ste sa v tejto vete našli, verte nám, že nie ste samé. Z každej strany totižto počúvame, ako nevieme čo máme variť a tiež ako nám naši milovaní jedlo komentujú so slovami: „Už zasa?!”
Máme nápad! A čo tak možno zdanlivo všedné a opakujúce sa hlavné jedlo osviežiť vynikajúcim a najmä výživným predkrmom? Prinášame vám recept na zdravé predjedlo v troch rôznych podobách!
Sila predjedla
Robíte doma predjedlá? V slovenských domácnostiach sme skôr ako na prvý chod zvyknutí na polievky. Predjedlo je však silná vec a mali by ste mu dať rozhodne šancu, pretože dokáže oživiť aj na prvý pohľad úplne obyčajný obed. Dôležité je vybrať také, ktoré stravníkov navnadí, pošteklí im chuťové poháriky, no úplne ich nezasýti. A aby ste nemuseli hľadať príliš dlho, našli sme dokonalé zdravé predjedlá za vás.
Recepty na zdravé predjedlá:
Avokádo plnené morskými plodmi
Netradičné, no veľmi chutné. Avokádo plnené plodmi mora podľa Averie Cooks si zamilujete!
Ingrediencie:
- 500 g malých krevetiek
- 1 stredná paradajka typu Roma
- 1/3 šalátovej uhorky posekanej nadrobno
- 50 g červenej cibuľky nadrobno
- 30 g posekaného koriandra
- 2 až 3 lyžice limetkovej šťavy
- 1/2 lyžičky soli
- mleté čierne korenie
- čili omáčka podľa chuti
- 2 veľké avokáda (alebo 3 menšie)
Postup prípravy:
- Avokáda si prepolíme, zbavíme ich kôstky a vydlabeme z nich lyžicou asi polovicu dužiny.
- Do misy dáme všetky ingrediencie aj s vydlabanou dužinou a dobre premiešame. Ak máte mrazené krevetky, môžete si ich sprudka opražiť na troche olivového oleja.
- Zmes naukladáme do avokád a podávame ihneď.
Hruška v prosciutte
Portál Cook At Home Mom priniesol zaujímavý recept na predjedlo. Ide o kombináciu hrušky a proscuitta.
Ingrediencie:
- 2 hrušky
- 8 plátkov proscuitta
- rukola
- granátové jablko
- 1/2 lyžičky olivového oleja
- mleté čierne korenie
Postup prípravy:
- Hrušky si umyjeme, nakrájame približne na 6 až 8 mesiačikov a vyrežeme z nich jadierka.
- V miske si zmiešame dve hrste rukoly, olivový olej, asi 4 lyžice jadierok granátového jablka a mleté čierne korenie.
- Kúsok hrušky položíme na trochu rukolovej zmesi a obtočíme ho proscuittom. Pokračujeme, až kým nebudú obalené všetky hrušky. Podávame.
Špargľa v kabátiku
Aj v tomto recepte podľa Fox and Briar svoju úlohu zohráva proscuitto, bude však v kombinácii so špargľou.
Ingrediencie:
- 1 zväzok zelenej špargle
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie na dochutenie
- 2 lístkové cestá
- 250 g postrúhaného syra Gruyére
- 12 plátkov proscuitta
- 1 vyšľahané vajíčko
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov Celzia.
- Rozprestrieme si lístkové cesto a každé narežeme na 6 štvorcov.
- Zo špargle si odstránime drevnaté konce a zmiešame ju s olivovým olejom, soľou a korením.
- Začnime s plnením lístkových štvorcov. Na každý dáme plátok proscuitta, na to 3 až 4 špargle, nasleduje lyžica nastrúhaného syra.
- Kapsičky uzatvoríme podľa obrázka, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť na plech vystlaný papierom na pečenie do rozohriatej rúry asi na 15 minút, kým cesto nezhnedne. Podávame teplé.
Ďalšie tipy na chutné predjedlá
Mini caprese špízy – cherry paradajky, mozzarella a čerstvá bazalka na špajdli, pokvapkané balzamikovým krémom.
Cuketové placky s jogurtovým dipom – ľahká a chrumkavá verzia klasických placiek, ktoré nezaťažia žalúdok.
Plnené šampiňóny – pečené šampiňóny plnené zmesou syra, byliniek a cesnaku sú rýchlym, no efektným predjedlom.
Lososové rolky – plátky údeného lososa naplnené syrom s pažítkou a jemne zakrútené do roliek.
Hummus s pita chlebom – krémový cícerový dip, ktorý sa dá kombinovať aj so zeleninou ako mrkva či paprika.
Cviklový tatarák s kozím syrom – originálny tip pre tých, ktorí majú radi netradičné a zdravé kombinácie.
Predjedlá ako malý trik do veľkej kuchyne
Zdravé predjedlá dokážu urobiť z obyčajného obeda alebo večere príjemný zážitok. Navodia atmosféru, potešia oči aj chuťové poháriky a ukážu, že aj malé detaily v kuchyni majú veľký význam. Či už siahnete po klasike ako caprese, alebo vyskúšate netradičné kombinácie, vždy ide o spôsob, ako domácim jedlom prekvapiť a potešiť svojich blízkych.
Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/cookathomemom, pinterest.com/foxandbriar, pinterest.com/averie
Aktualizovaný článok: 04.09.2025